Drammen

Kan bli kåret til 
Norges største ildsjel

DRAMMEN: Idrettskarrieren startet 
han allerede som 17-åring. Nå er Geir Kihle nominert til Idrettsgallaen i januar.

For noen uker siden ble Geir Kihle overrasket av NRK da det ble klart at han er en av fem ildsjeler i Norge som er invitert til Idrettsgallaen i januar. Med sitt store engasjement og en handlekraft som de fleste misunner ham, sitter han i stua på Konnerud og er ydmyk for nominasjonen til en pris som henger svært høyt i Idretts-Norge.

- Det er en stor ære å bli nominert til denne prisen selvfølgelig. Jeg har sagt tidligere at dette er litt skremmende også. Jeg blir litt ydmyk fordi jeg vet hvor mange som faktisk bidrar til idretten. I tillegg får jeg det svart på hvitt at jeg har holdt på i 55 år, da blir jeg jo oppmerksom på at jeg har begynt å få en viss alder og det er jo litt rart det også, sier Kihle til Dagsavisen Fremtiden.

- Hva betyr det at noen ønsker intenst at du skal få denne prisen?

- Det er stas at de som jobber så tett innpå meg har foreslått meg som kandidat til årets ildsjel. Jeg har fått vite at folk setter stor pris på entusiasmen min og det at jeg aldri gir meg, og det er jo veldig hyggelig å høre selvfølgelig, sier Kihle.

Tyst om jobben

Geir Kihle er mannen som med ekstrem vilje og handlekraft klarte å få worldcupsirkuset til Drammen. Han er stolt over at skirennet er blitt det mest populære sprintrennet i verden, og nå er Drammen den eneste bysprinten som er igjen. Og FIS ber Drammen om å fortsette suksessen.

- Det er helt utrolig morsomt å se at dette sirkuset fortsetter i Drammen. FIS har bestemt seg for at det skal fortsette i minst fem år til. Men det kreves mye jobb i årene som kommer for å utvikle arrangementet.

- Visste du hva du gikk til den gangen du yppet deg frampå med forslaget om skisprint midt i Drammen sentrum?

- Ja, heldigvis. Men det visste ikke de andre, derfor sa jeg ingenting. Det er ekstremt krevende å gjennomføre et slikt arrangement. Sponsorer, kontrakter, underholdning, TV-produksjon, kravene fra FIS, utøverne som skal ha gode forhold, pressen og sånn kan jeg fortsette. Skirennet i seg selv er en enkel affære å gjennomføre, forteller han.

Opplevelse

Det er kanskje vanskelig å rangere idrettsopplevelser når man har holdt på i 55 år, men vi måtte spørre hva som sitter igjen som det største minnet etter alle disse årene.

- Det har vært så mange store hendelser. Jeg var den første som tok imot Bjørn Dæhlie etter femmila i Nagano-OL der vi tok gull. Det var stort. Det har vært svært spesielt for meg å oppleve skisprinten på Konnerud, rett utenfor min egen inngangsdør, det var også stort, sier Kihle til Dagsavisen Fremtiden.

- Men det aller største da?

- Det aller største øyeblikket må være da jeg satt i et kongressmøte i Slovenia noen måneder etter at Vikersund hadde arrangert VM i skiflyging og alt hadde gått galt. Der sto Walter Hofer foran en hel forsamling og beklaget dypt at FIS hadde ødelagt VM i Vikersund på grunn av feilaktige avgjørelser og kluss i reglementet. At han måtte innrømme at det ikke var vår skyld, men elendig arbeid av FIS, ja det må være noe av det største jeg har vært med på, forteller han.

God helse

Kihle innrømmer at god helse er viktig for å kunne holde på som han har gjort i så mange år.

- Jeg er ikke sikker på om engasjementet gir meg god helse, eller om jeg har god helse som gjør at jeg kan opprettholde engasjementet. Uansett har jeg begge deler intakt og derfor har det gått, sier Kihle.

- Er alle rundt deg like engasjert som deg i idrett og skisport spesielt?

- Jeg har en veldig fin familie som aldri har lagt noen hindringer for meg til å bidra så mye som jeg har gjort i idretten. Familiens forståelse for det jeg holder på med er en stor grunn til at jeg har kunnet drive engasjementet videre, sier Kihle.

- Har du takketale om du skulle vinne prisen?

- Jeg formulerer meg best uten et ark i hånden. Men kanskje noen stikkord bare denne ene gangen, smiler Kihle.

Mer fra Dagsavisen