Nyheter

Kamp om plassene i SOS-barnebyers integreringsprosjekt

– Integrering kommer ikke over natten. Det er en lang prosess, sier Sissel Aarak. I to år har har SOS-barnebyer jobbet med integrering av enslige mindreårige flyktninger i Drammen.

Bilde 1 av 2

Tirsdag morgen den 25. juni besøkte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) Drammen for å møte ungdommer som har tatt del i SAMMEN. Prosjektet bidrar til at ungdom som har flyktet alene til Norge og norsk ungdom får mulighet til å bli kjent med hverandre. Prosjektet går helt konkret ut på at ungdommene møtes en gang i uken over en viss periode.

– Tanken rundt det er veldig god, de får gjøre forskjellige ting over en kort periode og så er målet at det skal leve sitt eget liv videre, sier Anu Kübar, SAMMEN koordinator i Drammen kommune.

Ungdommene som var til stede på møte hadde mye de ville dele med de til møtte.

– Det er litt vanskelig å bli kjent med nordmenn, så det er fint å få være med på noe som det her, sier Saha Yaqubi.

At nordmenn heller velger å stå på bussen enn å sitte ved siden av en ukjent person blir dratt frem som et eksempel.

Mange ønsker å delta

Kübar sier at mange ønsker å delta, noe som gjør at ikke alle får vært med så lenge. Enkelte får kun vært med en gang grunnet kapasitet. Det syntes ungdommene er synd.

– Når prosjektet er ferdig så fort mister man kontakten, sier Hussein Sheikh Hossam.

Kübar fortsetter med å si at de håper på at de unge greier å holde kontakten, og hvis de lykkes med et er det veldig bra.

Arbeidet videre er viktig

Ordførerkandidaten for Høyre i Drammen, Fredrik Haaning, sier at mye av poenget med prosjektet må være å knytte kontakter og å komme i en integreringssituasjon. Ahmad Sallam sier seg enig i det og legger til:

- Det er bra, selv om kanskje ikke alle blir venner etterpå fordi man har forskjellige interesser og at det er en aldersforskjell.

Jan Tore Sanner (H) sier at det viktigste er å være med på det, så det blir lettere å si hei til nye men-nesker. – Vi nordmenn er litt tilbaketrukket. Det tar litt tid å komme innpå oss fordi vi er litt reser-vert, men når vi åpner oss, åpner vi oss skikkelig, sier han.

Store ambisjoner

Ahmad Sallam har ikke vært i Norge lenge, men det setter ikke en stopper for å ha store mål i livet.

– Jeg har lyst til å bli ingeniør, for mattelærer er kanskje litt kjedelig, sier han.

Sahar Yaqubi har to jobber i tillegg til at hun går på videregående skole. Yaquabi har bestemt seg for hva hun vil bli.

– Jeg har lyst til å bli advokat, fordi jeg har sett hvor urettferdig det er i hjemlandet mitt. Jeg vil gjø-re en forskjell, sier Yaqubi.

Kübar legger til at med hennes karakterer kan hun bli hva som helst, og foreslår president i Afghani-stan, noe Yaqubi takket pent nei til.

– De satser veldig på skole her, nesten 100% fullfører skolegangen legger Kübar til.

Skal lære av hverandre

Det er totalt 25 kommuner som tilbyd integreringsprosjektet SAMMEN, noe som gjør at de har mu-lighet til å lære av hverandre.

–             Vi lærer av erfaringer og vi vil se hvordan det kan bli bedre. Vi deler det som er bra i Dram-men med de andre kommunene, avslutter Kübar.

Mer fra Dagsavisen