Nyheter

Kadafi ble Ali

TV 2-journalist Kadafi Zaman fra Lier lot skjegget gro og festet kamera i skjorteknappen. «Ali Khan» ble raskt tilbudt falskt pass og skyss til Europa.

Bilde 1 av 4

Hvor lett er det egentlig å komme seg til Norge uten papirer?, lurte Kadafi Zaman på. Onsdag kan du selv finne svaret, når TV 2 viser dokumentaren «Norge til salgs».

– Når du ser ut som en flyktning med ryggsekk i strøket kjent som Smuggler’s Hub, tar det bare minutter før du får tilbud. Jeg kunne få pass fra alle land i Europa for 1.200 dollar, det tar to dager, forteller Zaman til Dagsavisen Fremtiden. Å komme seg med en gummibåt fra Tyrkia til en av de greske øyene var fullt mulig for 950 dollar.

Selges som risikofritt

På det store illegale markedet i Istanbul dokumenterer han og et team fra Novemberfilm ledet av regissør Peder Borch Giæver hvor lett det er å komme i kontakt med arabere, pakistanere og tyrkere som skaffer alt om man er desperat nok og har penger.

– Det selges som risikofritt, og de er veldig overbevisende. De billigste redningsvestene får du på gata, mens familier med barn loses ned i kjellere på fasjonable klesbutikker og loves full garanti på vester som er på langt nær gode nok, sier Zaman.

Siden han aldri ville kommet i dialog med selgerne ellers, bruker han skjult kamera i flere av «handlene» (teamet velger å ikke gjennomføre kjøp, for ikke å sponse smuglere) – mens møter med flyktninger og deler av dokumentaren filmes åpent.

De fattigste må bli

Mens den erfarne journalisten dekket flyktningstrømmen for arbeidsgiveren TV 2 tidlig i høst, så han tog fullastet med nyankomne til München, og gikk på motorveien i Ungarn med tusener på jakt etter en bedre framtid.

– Men vi sto igjen med spørsmål som vi ikke kunne svare på i den løpende nyhetsdekningen. Dermed bestemte vi oss for å gå dypere inn, forteller Zaman.

Hans uker på reise begynte i Libanon i oktober, der 1,5 millioner syriske flyktninger oppholder seg.

– Enten de bor i teltleirer i Bekaadalen eller i storbyene tar sparepengene etter hvert slutt. De får ikke jobb, kutter i måltidene, og mange tar ut barna av skolen og ber dem tigge i stede. 100 dollar per telt i månedsleie er dyrt selv om man er heldig og får arbeide i åkeren til seks dollar dagen. De aller fattigste må bli, men de som har noe igjen, skjønner at de ikke har noen fremtid der, og drar videre. Jeg måtte se desperasjonen for å forstå, sier han.

Zaman følger ruten til Tyrkia, Hellas, Makedonia – og senere Murmansk og grensen ved Storskog. Inntrykkene er mange. På Assos ser han Lesvos 4 km unna. Mens tyrkisk kystvakt patruljerer er det ingen båter. Men straks den blir borte legger gummibåtene ut. Noen stopper nesten med en gang.

– Motorene stopper og vi hører skrik. Vi så åtte båter mens vi sto der, flere måtte snu – og det var på dagtid. Lokale sier at den virkelige trafikken går på natta, sier Kadafi Zaman.

Mer fra Dagsavisen