Nyheter

Jubelbrus for kor

Bragernes Kantori fremfører Bragernesorganisten Daniel Hanssens kantate fra 1942, som endelig er funnet.

Bilde 1 av 4

– Dette er en ny opplevelse for oss, denne kantaten har helt særegne klanger og er veldig spesiell og spennende, sier tenor Even Granberg i Bragernes Kantori, når Dagsavisen Fremtiden kommer innom Bragernes kirke på øvelse.

Granberg har sunget med kantoriet i sju år, og er dessuten leder av styret.

– Jeg er med først og fremst på grunn av musikken, men jeg har fått venner i koret også, selvsagt, sier tenoren og forteller om hyggelige kantoriturer. Sist var gjengen fra Bragernes i Leipzig, hovedkvarteret for Bach-entusiaster, og neste gang går turen til Stockholm med mulig konsert i Uppsala domkirke. Og for uinnvidde; det er den største kirken i Skandinavia, hvor selveste Gustav I Vasa er gravlagt i 1560.

Men tilbake til Daniel Hanssen og kantaten. For den var nemlig sporløst forsvunnet.

– Vi hadde lett i mange år, og vi fant en del av notematerialet i papirer fra Daniel Hanssens kor for noen år siden, redegjør Jørn Fevang, kantor i Bragernes kirke og fortsetter;

– Disse notene hadde vandret fra kor til kor i byen i årene etter at Daniel Hanssens kor ble nedlagt, og endte til slutt opp hos et av korenes siste dirigenter, Anne Kulberg. Men partituret, altså der hvor alle stemmene står, fant vi ikke. Derfor kunne ikke kantaten oppføres, redegjør Fevang.

Men så en dag i 2017 skjedde det; Jørn Fevang trodde knapt det han hørte på telefon: «Her fant jeg sannelig også partituret». Det var datter til Bjarne Eriksen (1902-1986), mangeårig sogneprest i Strømsø, som hadde skrevet teksten til Daniel Hanssens kantate, og nå var altså siste brikke i puslespillet fra 1942 dukket opp. Og for en engasjert og dedikert dirigent som Jørn Fevang, må det ha vært både julaften og 17. mai på en gang.

Nå har Bragernes Kantori øvd siden sommerferien på verket som drammenserne Hanssen og Eriksen skrev under krigsårene.

– Det er påfallende hvor mye som ble skrevet under krigsårene, så sett i forhold til krigshistorien er verket ekstra interessant, den har en dramatisk stemning, 1942 var også det verste krigsåret. Vi får et glimt inn i kulturhistorien under andre verdenskrig, som gjør dette dobbelt interessant, forteller Fevang og fortsetter:

– Teksten er skrevet med tanke på kirkejubileet i Strømsø kirke i 1942, og omhandler kirkens kamp og endelige seier.

– Første gang Daniel Hanssens kantate ble oppført, var i Bragernes kirke på Allehelgens dag 1. november i 1942, og vi synes derfor at den egner seg for nyoppførelse nå i november, selv om det ikke blir på Allehelgens dag denne gangen. Men det blir en slags ny uroppførelse.

Mer fra Dagsavisen