Mye felles: Fremtiden-journalistene Erlend Kjernli (f.v.) og Pernille Vestengen sammenligner avisforsider med Marko Podrug og Monika Valecic i Dagsavisen Fremtiden fredag. FOTO: KATRINE STRØM

Jobber for en fri kroatisk presse

MEDIER: Norge bør ta vare på støtteordningene som sikrer jobber i uavhengige redaksjoner, mener en kroatisk delegasjon som besøkte Drammen fredag.

Mens mediebransjen sliter med både inntjening og tillit i Norge som i resten av vesten, er utfordringene enda større for journalister i land der transformasjonen ikke bare skal gå fra papir til nett, men også fra store statseide og drevne medier til kommersielt lønnsomme redaksjoner – uten nevneverdig hjelp av verken offentlige støtteordninger eller respekt for presseetikk.

Ingen jobber

I oktober hadde reportasjeleder i Dagsavisen Fremtiden Katrine Strøm gleden av å delta på åpningen av Center for Media Development – et journalistsenter for etterutdanning i Zagreb i Kroatia. Norske Institutt for Journalistikk (IJ) er blant fødselshjelperne til kompetansesenteret, som skal jobbe for å gi fri presse større plass i det kroatiske samfunnet, og senteret er delvis finansiert av EØS-midler Norge har betalt inn.

– Det er i praksis ingen jobber for nyutdannede journalister i Kroatia, bare ubetalte praktikantstillinger. Noen tilbys en kontrakt som formaliserer at man jobber uten kontrakt!, sier Monika Valecic i det kroatiske journalistforbundet, som jobber med å etablere det nye senteret. I mai samler de 25 europeiske journalister til et seminar om migrasjon – sitt første.

Startet for seg selv

Blant de mange journalistene som har mistet jobbene sine i Kroatia de siste årene har mange reist utenlands eller funnet andre yrker. Marko Podrug hadde jobbet i den nest største dagsavisen i Zagreb da han for fem år siden flyttet til sin hjemby på Adriaterhavskysten. Etter et par års frilansing for lokale redaksjoner gikk han sammen med fire andre erfarne journalister og startet sin egen nettavis: Tris.com.hr.

– For meg var det en etterlengtet frihet i det: Vi gjør det på vår måte eller ikke i det hele tatt. Folk liker det og vi overlever, hva mer kan man forlange, egentlig?, smiler Podrug. Med 5.000 sidevisninger i uka tjener ingen av dem godt, men verken han eller den arbeidsledige juristkona er i tvil om at satsingen var rett.

– Vi ser at norske journalisters utfordringer ligner våre. Men vi må i tillegg overbevise eliten i vårt samfunn om at fri presse i det hele tatt har en verdi, sier Valecic.