Annonse
Åpnet dørene: 40 kunder ble frisert julebordfine uten kostnader hos Josefsson på Magasinet mandag ettermiddag og kveld. Også julenissen og lekebutikken vegg i vegg spilte på lag med Rett Fram Opplevelser, som i desember holder julefeiring hver kveld for familier som sliter med økonomien. ALLE FOTO: KATRINE STRØM

– Jeg tror alle trenger noe som minner oss på at vi ikke bare er til for barna

Eventyrfine barn og mødre nøt luksus de ellers ikke har råd til: Å stelle håret og senke skuldrene. Mandag klippet og fønte Josefsson-frisørene jula inn for familier de sjelden ser - helt gratis.

Annonse
Fremtiden

– Jeg har sagt til barna at dette er vårt julebord, sier Sanela Mujic (37). Under lagvis sølvfolie stråler drammenskvinnen som for første gang på lenge både skal stripe og klippe håret. To døtre på 10 og 7 summer fornøyd under hver sin krølltang i kyndige hender, en gutt kryper opp på fanget og hennes egen mamma på 63 med nydelig hennasveis får tilrop på vei forbi.

– Det er behagelig å få komme hit og få fikset håret. Man får bedre selvtillit og retter seg opp i ryggen. Jeg tror alle trenger noe som minner oss på at vi ikke bare er til for barna – jeg må ha det litt bra selv for å fungere som mamma, sier Mujic.

Pynt og gaver

Alle klippestsjoner og ventestoler er opptatt. Det er en del av Rett Fram Opplevelsers store julekalender at Josefsson har stengt hele avdelingen på Magasinet for ordinære kunder, og samlet alt personell plassen tillater for å gi 40 julegjester gratistime. Leder Laila Reiersgård og frisørene har gledet seg og pyntet salongen, og pakket poser, skaffet julenisse og bidrag fra lekebutikken i nabolokalet så det virkelig blir et frisørbesøk man sent vil glemme. I bakgrunnen står Arild Bjørvåg, markedsansvarlig i Rett Fram Opplevelser. Han sier at jo flere i det lokale næringslivet som har oppdaget muligheten, desto bedre blir ideene til hvordan deres firma kan gjøre livet bedre for noen som sliter. Høstens kampanje der dekkskift ga direktebidrag til lavterskelorganisasjonen, inspirerte frisøreier Nina Josefsson. – Hun snudde på det: I stedet for at inntekter fra betalende kunder gikk videre, fikk vi samle barnefamilier som trenger en klipp før jul, sier han.

Bjørvåg kjenner mange av de frammøtte, og sier mange av barna aldri har vært hos frisør, og foreldrene ikke på lenge.

– En gråt av glede over å få farge håret, sier Bjørvåg, som aner god stemning på årets første julemiddag i Rett Fram-lokalene samme kveld.

Som et menneske

Daglig leder Nina Josefsson Boldt som driver kjeden tror det har stor verdi at folk føler seg sett.

– At man får vite at mange vil hjelpe til. Og selvsagt er det økonomiske ekstremt viktig, særlig i hektiske desember med mange krav hele veien. Og så tror jeg jo det å bli fin på håret gir bedre selvfølelse, sier hun. Sjefen er langt fra alene om engasjementet. Da hun tok opp forslaget om en klippekveld på ledermøte, sto avdelingene i kø for å få sende ekstrahjelp, og en nyansatt som begynner i februar ba pent om å tjuvstarte.

– Vi frisører er heldige som har noe så konkret å bidra med, alle trenger en liten pause i hverdagen. Å sette seg ned, få en kaffekopp og litt hodebunnsmassasje, skaper velvære, helt enkelt.

Det beste stedet

Rundt Sanela Mujic går praten livlig. Hun er en mange i byen kjenner.

– «Kan du informere gjengen din!», sa Arild da han ringte meg. For jeg har truffet en god del flotte damer gjennom Barnas stasjon, det beste stedet jeg vet om, sier 37-åringen.

Både der og hos Rett Fram er det rolig og hyggelig å ta med barn, forteller hun åpent, vel vitende om at andre synes det er vanskeligere å snakke om det å få hjelp.

– Men de følger meg fordi de stoler på meg – selv om de vet at jeg er litt gal, ler hun.

– Du er herlig, sier venninnen i stolen ved siden av.

Annonse