Foto: Pernille Vestengen

– Jeg har egentlig vært 70 år mentalt hele livet jeg.

Martin Rosenhoff (32) vil gi kundene gourmetmat i Marita-stiftelsens brukthandel og kafé i Mjøndalen.

Hvem: Martin Rosenhoff (32)

Hva og hvorfor: Avdelingsleder for Marita-stiftelsens brukthandel og kafé i Mjøndalen, som nylig fikk fornyet menyen betraktelig med hjelp fra kjendiskokk Trond Moi.

 

Hvorfor dette byttet; fra vafler og pølser til Trond Moi-mat?

– Det er nok et ønske som har vokst fram over tid, om å kunne tilby folk i nærmiljøet her hjemmelaget, god og rimelig mat. Siden Moi har støttet stiftelsen i flere år – var det naturlig å spørre ham om råd og hjelp. Han har også vært konsulent for oppbyggingen av kjøkkenet – og var ikke vond å be med tanke på fornyelsen av menyen heller. Så vi holdt en liten event her, med opplæring av de frivillige på kjøkkenet – og smaksprøver til kundene. Vi fikk også nylig besøk fra Mattilsynet, som ga oss et stort smilefjes, så nå skal vi svinge oss ved komfyren.

Hva slags godbiter anbefalte Moi?

– Altså, det er viktig for oss at rettene er gode, men enkle å lage. Vi har ingen kokk her, men maten skal smake det samme, enten det er Gudrun eller jeg som lager den. Så i begynnelsen starter vi med noen enkle tillegg på menyen. Fra før av serverer vi Chili con carne på tirsdager og kjøttsuppe på torsdager, laget fra bunnen av. Nå blir det i tillegg rykende ferske donuts som stekes mens kunden venter. Jeg tror knapt det er noen i Norge som tilbyr akkurat det. Og så skal vi lage lapper – med salt i stedet for sukker – som serveres med forskjellige toppinger, som laks, sopp, løk og så videre. Så får vi heller utvide repertoaret mer etter hvert. Selv om de frivillige syntes det hele så ganske enkelt ut, trenger vi nok litt innkjøringstid. Alt ser jo veldig enkelt ut når proffer som Moi gjør det. Ett eksempel er hvordan han lagde en fiskesuppe samtidig som han kurset oss, slik at den var ferdig til vi åpnet for kundene. Vi andre må nok likevel ta én rett av gangen.

Hvor mange frivillige har dere – og blir det mer kursing med Trond Moi?

– Vi har rundt 70 frivillige totalt, hvorav mange kun på dagtid, sammen med dem som er på arbeidstrening. I åpningstiden (tir. og tor. 17-20 og lør. 11-14) trenger vi imidlertid 10-12 frivillige her samtidig. Er det ingen på kjøkkenet en dag, ja, så lager ikke chilien seg selv. Vi tar med andre ord gjerne inn flere frivillige. Hvorvidt de også blir skolerte av Trond Moi er for tidlig å si, men du skal ikke se bort ifra at det kan bli et nytt kurs ved en senere anledning.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Bibelen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Akkurat nå er det sola.

Hvem var din barndomshelt?

– Storebroren min Torgeir Waldemar, som har blitt nominert til flere spellemannspriser, og banet vei for meg musikalsk. Jeg er også utdannet musiker og spiller cello.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg kunne tatt meg selv mindre høytidelig i mange sammenhenger.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg er en sånn snill søndagsskolegutt, og gjør ikke så mye galt. Det må i tilfelle være å legge meg litt seinere enn vanlig eller spise en hel tre-pack med boller på vei hjem. Jeg har egentlig vært 70 år mentalt hele livet jeg.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kanskje Desmond Tutu? Jeg har lest en halv bok av ham, om tilgivelse, og der tror jeg vi alle kunne hatt mye å lære.