Annonse
Jernbanekåt: Arne Nævra (SV) vil prioritere jernbane høyt. Her i samtale med Frp-leder og finansminister Siv Jensen og Rødt-leder Bjørnar Moxnes. FOTO: VIDAR RUUD/NTB SCANPIX

– Jeg er ikke så veikåt som jeg er jernbanekåt

Stortingsrepresentant Arne Nævra (SV) er ikke i tvil om hva han prioriterer.

Annonse
Lokale nyheter

– Noen mener nok «huff, var det den eneste vi skulle få inn,» sier Arne Nævra om at han nå blir Buskeruds eneste representant i transport- og kommunikasjonskomiteen.

Han lover imidlertid å sette samferdsel i Buskerud høyt på dagsorden.

– Jeg er ikke så veikåt som jeg er jernbanekåt. Jeg er nok litt mer distriktsvennlig når det gjelder veier, og i mindre grad opptatt av veiutbygging i sentrale strøk, sier Nævra.

Nævra er en forkjemper for å få to togavganger i timen til Kongsberg snarest. Han vil også få i gang igjen trafikken på Randsfjordbanen, som ble innstilt i 2004, slik at Hønefoss, Vikersund, Hokksund, Kongsberg og Drammen kan knyttes sammen for togreisende.

Forkjemper for bypakke

Nævra understreker at det er etter eget ønske at han nå skal sitte i transportkomiteen.

– Jeg er en sterk forkjemper for Buskerudbypakke 2, sier han.

Hvordan kan du bidra fra Stortinget og transportkomiteen i denne saken?

– Med forslag til løsninger, på budsjettsiden og med planmessige ideer. Jeg vil veldig snart ta kontakt med administrasjonen i Buskerudbyen for å gå inn i detaljene, sier han.

Raddis og republikaner

Nævra er naturfotograf og villmarksentuisiast, men under gårsdagens trontale i Stortinget, måtte turklærne og ryggsekken byttes ut med dress og slips.

– Det er noen med institusjonen Stortinget som du ser glansen av i dag, sier Nævra like før trontalen.

– Jeg møter med ærbødighet og ærefrykt for det høyeste demokratiske organet i landet. Uansett hvor mye raddis og republikaner du er, så er dette et høydepunkt, konstaterer han.

Høyt rangert

Morten Wold (Frp) møtte i går i nytt storting for femte gang, men denne gangen som en av de høyest rangerte i det offisielle Norge, som Stortingets andre visepresident.

– Akkurat det tenker jeg fint lite på. Jeg er den samme som før, og skal følge mine oppgaver som før. Det er slik i konstitusjonen at denne rangordningen finnes, men det har ingen praktisk betydning. Men jeg legger ikke skjul på at det er et ærefullt verv å få, sier Wold til Dagsavisen Fremtiden.

Han understreker at han var den av kandidatene i det nye presidentskapet som fikk færrest stemmer mot seg.

Om Nævras prioritering av jernbane fremfor vei, har han følgende å si:

– Det går an å ha to tanker i hodet på en gang.

Likevel ser han fram til å samarbeide om samferdsel med sin nye kollega på Buskerudbenken, ettersom de er enige om flere saker.

– Vi må satse på to avganger i timen til Kongsberg, og vi må også sørge for at det begynner å gå persontog på Randsfjordbanen igjen, slik at det blir mulig å pendle mellom byene, konstaterer Wold.

Annonse