– Jeg er gjennomgående blid og positiv, har jeg hørt

Eivind Tuko Jensen (24) ble ansatt som ny etteforsker hos politiet i Drammen i konkurranse med 239 andre søkere.

Hvem: Eivind Tuko Jensen (24)

Hva og hvorfor: Den unge svelvikingen har blitt ansatt som ny etterforsker ved Drammen politistasjon. Det var 240 søkere til stillingen.

 

Du ble nettopp intervjuet av DT i forbindelse med at du har fått jobb som etterforsker i Drammen. Hvilke kvaliteter er det du har som gjør at du som 24-åring kan danke ut 239 andre søkere?

– Det er vanskelig å svare på. Jeg er gjennomgående blid og positiv, har jeg hørt. Jeg prøver å ha et glimt i øyet så ofte jeg kan, og å behandle alle med respekt uansett hvilken situasjon de befinner seg i. Jeg tror du kommer langt med det. I tillegg er jeg litt frampå i skoa, nysgjerrig og ivrig etter å lære nye ting. Samtidig er det veldig mange som går uten jobb, og mange av dem har gode kvaliteter, så det er nok også litt tilfeldig at jeg ble valgt.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din, og hvorfor du har valgt denne veien i livet?

– Jeg har hatt en vanlig skolebakgrunn, som de fleste, og har gått på idrettslinja i Drammen. Jeg innså at fotballdrømmen måtte jobbes for, og var ikke interessert nok, så jeg valgte å ta utdanning videre. Jeg var innom Forsvaret en tur, og da jeg skulle velge utdanning etter det, måtte jeg tenke grundig om jeg skulle velge krigsskolen eller politihøgskoleskolen. Da var det magefølelsen som til slutt sa at politiskolen var den rette. Jeg har T. C. Calaway fra TV-serien Pacific Blue som ideal. Også er jeg spenningssøkende og eventyrlysten, som de fleste politifolk.

Hva er det du ser mest fram til i arbeidet som politietterforsker?

– Å komme i kontakt med folk i alle mulige situasjoner, å ivareta dem man kommer i kontakt med som er utsatt for noe dramatisk, og å være en del av et team som kan oppklare en sak. Det er gullbarrieren: når man løser en sak man har jobbet med over lengre tid.

Hva er det du gruer deg mest til?

– Politifolk er mennesker som alle andre. Vi blir berørt av ulike ting, avhengig av bakgrunnen vår. Men om jeg gruer meg direkte, vet jeg ikke ... Områder som vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep vet jeg ikke hvordan jeg reagerer på ennå, men skulle det komme noen reaksjoner, blir man satt litt på prøve med tanke på å opptre profesjonelt. Det er lov å bli berørt av ting – vi er mennesker, men man må opptre profesjonelt.

Etterforskningstiden i mange saker har gått opp, og veldig mange i politiet raser mot politireformen og at de har for lite ressurser. Hva tenker du om å komme inn på et slikt tidspunkt?

– Det er klart at det er ekstra gøy å komme gjennom nåløyet når konkurransen så stor som den er. Men det er trasig for mange medstudenter som står uten jobb eller må flytte til steder de kanskje ikke ellers ville hatt lyst til å jobbe. Det er en trist situasjon at det er så få jobber nå, men jeg får ha tro på at det blir lyst ut flere stillinger når omorganiseringen får satt seg. Det er ingen tvil om at det er behov.

Hva synes du selv om politireformen?

– Jeg vet ikke om jeg skal uttale meg så mye om det, hehe. Jeg tror nok at utfallet på sikt blir bra, for tanken bak er nok god. Jeg tror man må ha litt is i magen og se det over et lengre perspektiv. Men så langt har det ikke vist seg å gå så bra. Jeg hører mye om misnøye fra lokalbefolkning på steder hvor man legger ned lensmannskontorer og dermed mister den lokale tilknytningen til politiet. Det handler vel om press og innsparinger og så videre. Og målet om å oppnå to politifolk per 100 innbyggere innen 2020/21 tror jeg vi skal se langt etter.

Hva liker du å drive med på fritiden?

– Jeg er et friluftsmenneske, som liker å være på tur, og er generelt aktiv og driver med mange typer idretter.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Kunsten å oppdra en verdensmester» av Gjert Ingebrigtsen synes jeg var veldig fin å lese. Jeg sitter igjen med at «med innsats og hardt arbeid vil man alltid oppnå suksess i en eller annen form».

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er kjæresten. Det er hun som lyser opp dagen, som det så fint heter. Også er det at jeg er sunn og frisk og føler at jeg kan bidra med mitt i politiyrket.

Hvem var din barndomshelt?

– T.C. Callaway i Pacific Blue. Han var en stor inspirasjonskilde. Og MacGyver. Han har kanskje vært den største helten.

Er det noe du angrer på?

– Jeg pushet beina mine bra i fjor, og da pådro jeg meg beinhinnebetennelse.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Tidligere justisminister Anders Anundsen, som med hånda på hjertet sto og lovet oss politistudenter jobb, alle sammen.