Hans Petter Tonum, daglig leder i Drammen Næringslivsforening (DNF), mener det er naturlig at åpningstidene til Vinmonopolet utvides noe - i takt med resten av handelsstanden. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Ja til flere åpne dager

DRAMMEN: Drammen Næringslivsforening støtter regjeringens forslag om å la Vinmonopolet holde åpent jul-, påske-, pinse- og nyttårsaften.

- Utvidede åpningstider kan helt klart ha negative konsekvenser for enkelte grupper - og det er det viktig at vi blir minnet om, erkjenner daglig leder Hans-Petter Tonum, i Drammen Næringslivsforening (DNF).

- Ikke minst når det gjelder debatten om at økt tilgang medfører større forbruk, spesielt i forbindelse med høytidene, men likevel tror jeg dette er en naturlig utvikling. Samfunnet går nå en gang i den retningen, at vi ønsker at det meste skal være tilgjengelig omtrent døgnet rundt - og noen vurderinger må vi tross alt kunne overlate til hver enkelt, sier Tonum.

 

Enige i forslaget

«De begrensninger i alkoholloven som i dag gjør at Vinmonopolets utsalg er stengt på dager før helligdager bør endres. Drammen Næringslivsforening gir med dette sin tilslutning til endringer i alkoholloven slik at Vinmonopolet skal kunne holde sine butikker åpne jule-, nyttårs-, påske- og pinseaften», skriver DNF i høringsuttalelsen de nå har oversendt Drammen kommune, ved Byplans bevillingskontor.

Videre ønsker de at polet skal kunne holde åpent på valgdager og ved folkeavstemninger - og at det gjøres tilsvarende endringer i utlevering av alkoholholdige varer bestilt via internett eller telefon fra Vinmonopolet.

 

Tida er inne

- I våre dager virker det litt kunstig for de fleste av oss at Vinmonopolet fortsatt skal ha så begrensede åpningstider i forhold til alle andre butikker, sier Tonum.

Han synes likevel det er bra at norske myndigheter har holdt litt igjen - ved å opprettholde vinmonopolordningen.

- Dette er tross alt en ganske liten justering og veldig langt fra å selge vin og sprit på Kiwi. Det var ganske enkelt for Næringslivsforeningen å enes om denne uttalelsen - og det i seg selv sier sitt om at tida nå er moden. Det ville nok vært langt vanskeligere å få igjennom noe sånt for bare ti år siden, mener Hans-Petter Tonum.

 

Liten motstand

Heller ikke da regjeringens forslag om å utvide åpningstidene først ble lansert, av Siv Jensen på årsmøtet i Buskerud Frp i januar, var det mange kritiske stemmer å høre. KrF ga tidlig signaler om at de ikke hadde mye imot noen flere salgsdager på polet. Det samme ga Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Michaelsen fra Drammen, uttrykk for.

De eneste som har talt forslaget imot, er de polansattes fagforbund, som reagerte på tapet av fridager, samt enkelte avholdsorganisasjoner. De sistnevnte har begrunnet motstanden med at forslaget kan forverre livssituasjonen for barn av alkoholikere.

 

Uventet støtte

I midten av februar fikk forslaget støtte fra høyst uventet hold, da Paal-Andre Grinderud uttalte til ABC Nyheter at han mente folk er for opphengte i tilgjengelighet.

- Moren min var ikke avhengig av om polet var åpent eller ikke. Hun fikk tak i alkohol når hun ville. Åpningstider har ikke så mye å si, sa Grinderud, som er kjent som forkjemper for barn av alkoholikere, forfatter av flere bøker om emnet og tidligere leder av Wanda støttesenter for barn.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

 

Hva synes du om flere åpningsdager på Vinmonopolet?

Rolf Olsen (72), Åssiden:

– Jeg synes uansett det har vært rart at polet har holdt stengt disse dagene. I disse dager er jeg på vei til sydligere strøk, der man kan kjøpe alkohol overalt – hele døgnet. Men det blir nok litt for fritt. Jeg synes det er greit at polet er stengt på 17. mai, for eksempel, men ellers er det bare til plunder.

Annette Folmo (42), Sande:

– Jeg tror nok at de som vil ha tak i mye alkohol, klarer å skaffe seg det uansett, så noen flere åpningsdager på polet fører nok ikke til store økningen i forbruket. Jeg synes det er på tide at de holder åpent disse dagene, jeg, det gjør ting litt enklere.

Aud Bakke (77), Åskollen:

– Jeg synes det er helt greit at polet er åpent på julaften, pinseaften og nyttårsaften, men lurer litt på påskeaften. Den er jo omgitt av helligdager, så det virker litt snodig å skulle åpne da. Apropos valgdagen så tror jeg slett ikke på at noen vil drikke seg fulle før de går og stemmer.

Unni Røine (53), Pukerud:

– Det er bare slik tidene er. Alt er mer tilgjengelig i dag, og da synes jeg det er greit at de lemper litt på åpningstidene på polet også. Jeg tror uansett ikke folk drikker mer av den grunn. Det er på tide å slutte med all denne moraliseringen nå – det finnes langt viktigere ting å bry seg om.

Bjørn Rosfjord (75), Bragernes:

– Ja, hvorfor i all verden skulle de ikke holdt åpent denne dagen? De som vil drikke for mye, klarer da alltids det allikevel. Nei, åpningstidene har nok fint lite med misbruket å gjøre. Dette forslaget vil gjøre at man slipper å stresse sånn for å rekke polet mens det er åpent.