Nyheter

Isaac (11) ble funnet i live 42 timer etter flystyrten ved Storsand

En av de største og mest tragiske fly-ulykkene i Norge skjedde ved Storsand i Hurum 20. november 1949 – for nøyaktig 70 år siden i dag. Bare én jødisk gutts liv ble spart: 11-årige Isaac Allal.

Av Nils Johan Rønniksen

Et nederlandsk passasjerfly, en Dakota, styrtet under innflygingen til Fornebu. 27 jødiske barn, et flymannskap på fire og tre sosialarbeidere omkom. Barna, noen av dem foreldreløse i alderen 7 til 12 år, kom fra Tunis og skulle midlertidig til et åtte måneders opphold i Norge før de skulle videre til sine nye hjem i Israel. De kom fra forskjellige leire i Europa, før de ble samlet opp i en leir i Tunis.

Det gikk to døgn før de fant flyvraket. Det var lokale folk fra Storsand som fant vrakrestene og alle de døde. Men én var det fortsatt liv i: 11-åringen Isaac Allal. Mirakelet!

Saken fortsetter under bildet.

Saken om Isaac (11) i sykesenga på Drammen sykehus har den feilaktige tittelen "28 flyktningebarn drept": Isaac, det 28. barnet, ble nemlig funnet i live etter 42 timer, takket være at han oppholdt seg på toalettet bak i flyet da det styrtet.

Saken om Isaac (11) i sykesenga på Drammen sykehus har den feilaktige tittelen "28 flyktningebarn drept": Isaac, det 28. barnet, ble nemlig funnet i live etter 42 timer, takket være at han oppholdt seg på toalettet bak i flyet da det styrtet. Faksimile: Fremtiden

Redningsmennene fikk varslet om det grusomme funnet, og gutten ble brakt til sykehuset i Drammen. Store styrker fra Røde Kors, Hjelpekorpsene, Heimevernet, politi og frivillige deltok i leteaksjonen. Dårlig vær med tåke gjorde at det ikke kunne settes inn fly i letingen.

Ingen flyulykke har gjort så dypt inntrykk på den norske befolkning. Samtidig var det i Norge en overveldende sympati for den unge jødiske staten som året før var blitt proklamert 14. mai 1948. Sympatien med jødene ble ikke mindre etter denne forferdelige ulykken, og oppmerksomheten samlet seg rundt den 11-årige Isaac Allal. Noen husker vel fremdeles bildet av ham i sykehussenga, med sårmerket over høyre øye.

24. november kunne Isaac snakke med sin mor på telefon fra Tunis.

Haakon Lie, Arbeiderpartiets generalsekretær, satte straks i gang en stor innsamlingsaksjon. Innsamlingsaksjonens midler skulle brukes til innkjøp av ferdighus som skulle danne grunnlaget for en landsby der slektningene til de omkomne barna kunne bosette seg. Landsbyen heter Moshav Yanuv, men bare ett av de norske husene står der fremdeles. Isaac Allal bodde der til han døde i 1987, 47 år gammel.

Kistene til de døde barna ble sendt til Tunis, der barna ble gravlagt. Foreldrene ville at de døde barna deres skulle sendes til Israel og gravlegges der, men deres ønske ble ikke etterkommet.

Saken fortsetter under bildet.

Fra Moshav Yanuv, Israel. Minnesmerket over de omkomne barna, avduket 1999. Etterslekta til Isac Allal har stilt seg opp. Foto: Svein Bugge Persson

Minnesmerket over de omkomne barna i Moshav Yanuv i Israel ble avduket i 1999. Her har etterslekta til Isaac Allal stilt seg opp. Foto: Svein Bugge Persson

Det er reist tre minnesmerker etter tragedien. Hurum historielag fikk satt opp en bauta med bronsetavle ved det gamle ferjeleiet ved Storsand i Hurum 1989. Der er navnet på alle de omkomne tatt med, sammen med ordene fra gammeltestamentet «Herren gav, Herren tok ...» på norsk og hebraisk. Korset og Davidstjernen er også med, antakelig er minnesmerket det eneste i verden med disse symbolene på samme plakett. Stortingspresident Jo Benkow, selv jøde, avduket minnet.

Ved 50-årsmarkeringen i 1999 ble det reist et minne i Moshav Yanuv, der også navnet på alle barna er med.

I november 2009 ble et tredje minne reist inne på skogen mellom Storsand og Filtvet der flyet styrtet. Thorvald Stoltenberg deltok i minnehøytideligheten.

I dag, på dagen 70 år etter ulykken, minnes vi hva som skjedde den gang.

Måtte dette aldri skje igjen!

Mer fra Dagsavisen