Nyheter

Ildsjeler bevarer kulturminner

Takket være frivillige kan Lier Bygdetun snart åpne sin tredje store bygning, bygdetunets eldste, samtidig som et nytt er underveis, og enda flere er på papiret.

Bilde 1 av 10

– Vi jobber langsiktig og forsiktig optimistisk, fastslår Åsmund Johannessen som er drift- og byggeleder på Lier Bydgdetun når Dagsavisen Fremtiden er på besøk. Det er det gamle våningshuset på Vestre Egge som skal gjenreises.

– Vi er helt i startgropa, forteller Johannessen og tenker seg 2023 som en optimistisk plan på det ferdig gjenreiste våningshuset. Den har ligget under oppbevaring i over 40 år, og nå skal den igjen få et nytt liv, takket være den engasjerte dugnadsgjengen på Lier Bygdetun.

Siden 1981 har det blitt tatt ned 14 og satt opp 11 bygninger. Nå begynner de med nummer 12.

Skraping og maling

De to ivrige frivillige Grethe Ovenstad og Ragnhild Mizda, er i full gang med å skrape maling fra veggene inne i bygdetunets eldste bygning, Helgerud. Den lå opprinnelig ved Eikenga ved Lierbyen og var en av de første bygningene som ble gjenreist på bygdetunet. Nå skal den snart åpne for publikum, og istandsettelsen innvendig er i en, skal vi si begynnende avsluttende fase.

– Det er en del som gjenstår, men vi skal i alle fall ha ett rom ferdig når vi åpner 23. august, forsikrer daglig leder Vibeke Clausen.

Bygninger og sokkelhelter

Mange kjenner nok til andre bygninger på Lier Bygdetun, blant annet den gamle skolebygningen fra Vivelstad og gamle Heg gjestgiveri, hvor Liers første formannskapsmøte fant sted i 1837. I dette huset ble også Hans Christian Heg født i 1829, han som emigrerte 11 år gammel med foreldrene til USA og som levde et eventyrlig liv, og gjorde seg gjeldende under den amerikanske borgerkrigen. Nå, over 150 år etter sin død, har han igjen vært aktuell, i forbindelse med opprøret rundt USAs helter på sokkel. Heg, eller statuen av ham, ble i juni kastet i elva Monona i Madison.

Men tilbake til Lier.

Frivillige krefter

Dugnadsgjengen på Lier Bygdetun består av både damer og menn, og under noen av de gjenreiste bygningene er det laget kjellere med moderne verksted, så man kan holde på hele året.

– Vi har gode rammebetingelser for å holde liv i en dugnadsgjeng, påpeker Johannessen, og forteller at de som jobber på Lier bygdetun er interessert i historien og i gamle bygninger.

– Vi er helt avhengig av alle de 20, 30 frivillige som stiller opp, og som holder hjulene i gang. Vi er også veldig glade for all økonomisk støtte, og spesielt Sparebankstiftelsen, det kan du skrive.

Jubileum og bevaring

Svalgangsbygningen fra Helgerud som nå snart skal åpne for publikum, er Lier bygdetuns eldste, fra ca. 1675. Opprinnelig var huset oppført i én etasje, men som så mange andre hus på den tida ble det utvidet rundt 1730, med en etasje og svalgang.

– Det var ganske annerledes inne i bygningen da arbeidet med demontering startet, i andre etasje var det 1970-talls farger, forteller Vibeke Clausen.

Da bygningen ble demontert i 1981 kom det fram fint bevart rankedekor på tømmerstokkene, som Riksantikvaren har tidfestet til 1600-tallet.

– Bevaringen skal være så autentisk husets opprinnelse som mulig, forklarer Clausen.

– Begge husene, både Helgerud og Vestre Egge, skal inngå i et komplett gårdstun, hvor Veste Egge er et nyere våningshus fra ca. 1830. Gårdstunet skal ellers bestå av låve, fjøs og stabbur, ei smie, ei kjone, som er et tørkehus. Øverst i skogkanten skal husmannsplassen Åsløkka fra Reistad gjenreises. Foruten stuebygningen skal det også reises en låve fra Steglehaugen på Øverskogen, forteller Johannessen.

Jubileum

23. august blir en stor dag på Lier Bygdetun. Ikke bare skal Helgerudgården åpnes for besøk, men to jubileer skal også markeres; 30 år for stiftelsen og 20 år for åpningen av Lier Bygdetun. Dessuten har bygdetunet åpent hver søndag i hele sommer med åpen kafé og aktiviteter for barna.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen