Nyheter

- Ikke nøl med å ringe

HJEMMEFESTER: Det tragiske utfallet på festen i Hokksund gjør at politiet maner ungdommen til å snakke - før det er for sent.

Det tragiske utfallet av festen i Hokksund der en 17 år gammel gutt mistet livet, gjør at politiet ber om ungdommens og foreldrenes hjelp til å sørge for at slikt ikke skjer igjen. Lederen for forebyggende avdeling i drammenspolitiet, Kari Benjaminsen, maner til et bedre samarbeid.

- Det er viktig å få presisert at det hører sjeldenhetene til at det skjer slike tragiske ting som nå var tilfellet i Hokksund. De fleste ungdommer oppfører seg eksemplarisk, men ikke alle.

- Hendelser vil skje, både med voksne og ungdom. Vi klarer ikke å forhindre alt, men håper at både ungdommen selv, foreldre og naboer hjelper oss med informasjon når ting utvikler seg, slik at vi på et tidlig tidspunkt kan hjelpe til med å holde ro og orden, sier Benjaminsen.

Forebyggende arbeid

Det forebyggende arbeidet som legges ned av politiet, inkluderer både de voksne og ungdommen selv. Benjaminsen holder foredrag for skoleungdom og opplever at den yngre garde tar disse problemene på alvor. Samtidig er terskelen for høy for å ringe politiet og be om hjelp når episoder oppstår, ifølge Benjaminsen.

- Vårt forebyggende arbeid er viktig, men det er jo ikke direkte målbart. Vi gjør det vi kan for å orientere oss og reiser gjerne på et arrangement der ungdom deltar - for å ha en forebyggende effekt, sier hun.

- Det er viktig at ungdommen forstår at vi bryr oss, og da trenger vi å være oppdatert på hva som skjer, og spesielt hvis ting kommer ut av kontroll, sier Benjaminsen.

- Hva mener du at ungdommen bør gjøre i slike situasjoner?

- De bør ringe oss. Noen ganger jobber vi etter tips fra foreldre, naboer eller ungdommene selv, men om en fest utvikler seg, skal de ikke nøle med å ringe oss.

- Men tror du ikke ungdom vegrer seg for å ringe politiet?

- Jo, i enkelte situasjoner så gjør de nok det. Om mindreårige har drukket seg fulle, så er de redde for konsekvensene det kan gi. De ungdommene som kunne ha hjulpet, er redde for å tyste på kameraten sin, så det er klart at denne problemstillingen bør belyses, sier Benjaminsen og gjentar:

- Om det oppstår konflikter eller bråk på en fest, ring oss før det er for sent, sier hun.

Stygge eksempler

Dødsfallet i Hokksund er ytterpunktet som viser hvor galt det kan gå. Likevel sier politiet at det er mange typer hendelser blant ungdom - spesielt på hjemmefester - som er svært ubehagelige for dem det gjelder. Voldtekt, overgrep og voldssaker går igjen i saker politiet behandler. Politiet mener at foreldre har et spesielt ansvar for å engasjere seg.

- Ungdommen er avhengig av at foreldrene er godt informert, og det er viktig at de voksne er engasjert i hva barna deres driver med. Det er viktig at det er ordentlige rammer rundt det som skal skje, og jeg tror at foreldre, ungdom og politiet tjener på å samarbeide rundt denne problematikken, sier hun.

- Det handler ikke om at politiet skal ødelegge en god fest, men sikre at alle har det 
bra og kan ha det gøy sammen i kontrollerte former, sier 
Benjaminsen.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Dette er saken

Lørdag 20. september døde en 17 år gammel gutt etter å ha blitt stukket i halsen med en knust flaske på en hjemmefest som kom ut av kontroll.

Politiet jobber kontinuerlig med forebyggende arbeid for å informere ungdom om hvor viktig det er å si ifra til foreldre og politi om en fest kommer ut av kontroll.

Flere alvorlige episoder meldes til politiet gjennom hele året. Vold, overgrep og voldtekt går ofte igjen.

Mer fra Dagsavisen