Annonse

– Ikke nok at byen er blitt pen

– Dessverre savner vi de tydelige stemmene vi hadde den gangen byfornyelsen ble satt i sving, mener administrerende direktøren for Teknisk Ukeblad Media, Jan Moberg.

Annonse
Lokale nyheter

Hvem: Jan Moberg (57)

Hva: Han skrev «Juleskurken» (med Arne Iversen) og var styreleder for Drammen Scener i åtte år.

Hvorfor: Under forrige ukes gründeruke, fastslo den administrerende direktøren for Teknisk Ukeblad Media at Drammen har et «ufortjent godt rykte».

 

Hva var det egentlig du sa til næringslivslederne, gründerne og politikerne som deltok på gründerkonferansen?

– Drammen har blitt en flott by, det kan ingen nekte for. Omdømmet har fått et solid oppsving, og det har skapt stor interesse for byen, men nå er det på tide å følge opp satsingen. Trinn to kommer ikke av seg selv - bare fordi byen har blitt pen. Vi må begynne å tenke innhold. Dessverre savner vi de tydelige stemmene vi hadde den gangen byfornyelsen ble satt i sving. De som ga litt trøkk, høynet debatten og hadde store ambisjoner. Kanskje har det sammenheng med at det var så stor tverrpolitisk enighet om omdømmeprosjektet. Uansett kan vi ikke sovne nå. Under konferansen brukte jeg som eksempel at det som skal til for å få oppmerksomhet i Drammen - er å starte et nytt utested eller en burgerbar, men vi trenger noe mer enn det altså. Jeg tror vi har en stor jobb å gjøre.

Har dette med den synkende tilflyttingen å gjøre?

– Det kan jeg ikke si for sikkert, men boligprisene har i hvert fall steget så mye at det ikke lenger er så mye å spare på å flytte hit. Likevel kommer det jo en ny enebolig på markedet hver gang noen selger huset og flytter inn i leilighet i sentrum. Ikke dermed sagt at folk vil komme strømmende fra Oslo og Asker. For å skape mer innovasjon, nye næringer og arbeidsplasser burde skatteregimet og øvrig regelverk lagt mer til rette for å investere i næringsutvikling - enn bare i eiendom. Likevel er jeg optimistisk vedrørende at folk flytter tilbaker til Drammen - og at de starter både butikker, puber og utesteder. For bevares - det er bra det. Vi hadde bare trengt noen gode og store initiativ i tillegg, for eksempel innen teknologi eller kultur. Noe med eksportpotensial. Bare se til Kongsberg.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er mange, men jeg slår et slag for trilogien til Gert Nygårdshaug, som begynner med «Mengele Zoo». Dette er stadig like aktuelt - med tanke på regnskog og miljø med mer. Også er jo forfatteren nesten lokal.

Hva gjør deg lykkelig?

– Det er mye, men aller best er det å vite at barna og familien for øvrigt har det bra. Å holde seg frisk er heller ikke så dumt, om man i tillegg vil kunne kjenne litt på denne lykkefølelsen.

Hvem var din barndomshelt?

– Det varierte nok litt, men godeste Jacques-Yves Cousteau var kanskje den største. Han reiste over hele verden, lagde filmer og holdt på med kule ting som dykking og ubåter. Jeg er selv veldig fascinert av sjøen og dykker selv også.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Ganske mange ting, men i bunn og grunn dreier det seg nok om saker som har med enten klima eller utrettferdighet å gjøre.

Er det noe du angrer på?

– Det er det vel alltids, men man må jo fokusere på å komme seg videre. Det får være grenser til selvpisking.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Akkurat nå står kulturminister Helleland først i køen. Jeg skulle gjerne ha spurt henne om hvorfor hun forskjellsbehandler norske medier når det kommer til merverdiavgift.

Annonse