Annonse
Jevnt: Kampen mellom Ål og Skiold ble først avgjort i de aller siste minuttene. Her er det Skiolds Mathilde Grimm (midten) og Silje Danielsen (t.h.) som kjemper for å beholde ballen. ALLE FOTO: PERNILLE VESTENGEN

– Ikke noe som heter «jentefotball»

Skiold har ikke hatt juniorlag for damer siden 1970. Neste sesong rykker denne gjengen opp i førstedivisjon.

Annonse
Lokale nyheter

– Før var jeg ikke spesielt opptatt av fotball, men så ble jeg sittende og se masse på sendingene fra fotball-VM i 2014 – og ble kjempefan. Dermed måtte jeg prøve selv også, forteller Anike Tronsgaard (15), som har spilt fotball i to og et halvt år.

Flere av de andre jentene har vært med helt siden starten.

– Men jammen har du klart å hente dem inn, roser Grimm.

Tronsgaard scoret da også mål under torsdagens siste seriekamp, som dessverre endte 3–2 til Ål. Selv om det nå ser ut til at Ål går seirende ut av serien – blir Skiold-jentene ikke dårligere enn nummer to – og de er dermed sikret plass i 1. divisjon. Om et drøyt år blir de Skiolds første junior-damelag på nesten 50 år.

Stor interesse

Inger Grimm tok initiativet til å starte et nytt lag for jenter, da datteren Mathilde var åtte – og den lokale klubben ikke hadde noe lag for jenter i denne aldersgruppen.

– Jeg bare sendte med Mathilde en lapp i sekken, om at alle som hadde lyst kunne møte opp på banen dagen etter. Responsen var utrolig. På en dags varsel stilte over 20 jenter opp på trening. I en lang periode fikk jeg henvendelser nesten hver uke, fra jenter som ikke hadde noe tilbud i egen bydel. Siden vi ikke hadde plass til flere, måtte jeg bare oppfordre dem til å starte et eget lag der de bor.

Grimm, som nå har fulgt laget i sju år, forteller hvordan jentene har hatt en enorm utvikling – ikke bare som fotballspillere, men som mennesker. Selv om noen har kommet til og andre har sluttet, har de klart å holde laget sammen. Det har skapt en helt egen lagånd og et velutviklet samspill. Siste året har de også fått med seg trener Tina Veitsle Skarpsno, som jobber for kretsen.

Men selv i 2017 møter fotballspillende jenter på mange fordommer.

– Det er klart gutta er litt raskere og litt sterkere, men de er også mye flinkere til å filme da, mener Hannah Brevik, som er lagets keeper.

– Vi legger oss ikke ned for den minste ting. Stort sett er vi tøffere enn gutta, mener Tronsgaard.

Lite drahjelp

Norske kvinnelige fotballspillere regnes i dag blant verdens beste. Selv om fotball er den største kvinneidretten, gjenstår likevel mye før kvinner og menn likestilles på fotballbanen.

Inger Grimm mener noe av løsningen ligger i å fram flere kvinnelige trenere. Og det hadde naturligvis vært en solid drahjelp om de lokale eliteklubbene hadde satset på å utvikle kvinnelige talenter også.

– Vi må slutte å skille mellom dame- og herrefotball. Fotball er fotball. Det handler om at alle skal få kjenne på mestring, konkurrere og ha det moro. Det er heller ikke sånn at gutter er så mye mer ambisiøse enn jenter, eller er ivrigere etter å konkurrere, men de snakker kanskje høyere om det.

– Vi er bare ikke så høye på oss selv, konstaterer unge Tronsgaard.

Annonse