Nyheter

– Ikke forvent pengene igjen

Med myndighetspålagte avlysninger er konsertarrangører frarøvet muligheten til å drive næring, sier bransjetopp Tone Østerdal og krever kompenserende tiltak. Publikum slipper trolig ikke unna å ta litt av regningen i korona-krisa.

Hvem: Tone Østerdal (40)

Hva: Daglig leder i Norske Konsertarrangører, som representerer over 400 festivaler, spillesteder og konsertarrangører over hele Norge.

Aktuell: Har advart om at mange arrangører risikerer konkurs etter at koronafrykt og usikkerhet har rammet billettsalget til festivaler og eventer framover.

LES OGSÅ: Ber regjeringen om krisepakke for kultur- og opplevelseslivet i Drammen

Akkurat hvor nervøse er norske konsertarrangører om dagen?

– Vi betegner situasjonen nå som svært alvorlig. Vi har hatt mange møter disse dagene med både våre største medlemmer og de medlemmene som har arrangementer som ligger nærmest i tid, og også med andre deler av musikkbransjen som agenter og management. Vi snakker om det som en felles krise, som vi må hjelpe hverandre og berge oss gjennom. Medlemmene melder om stor usikkerhet knyttet til myndighetenes råd fordi det har vært sprikende fra kommune til kommune.

Dette rammer etter hvert hele landet og vi ser at salget stoppet helt opp torsdag-fredag i forrige uke. Man er usikker på om man skal tørre å sette i gang nye prosjekter, framover i tid, siden ingen vet hvor lenge det skal vare. Nå skulle man egentlig inngått kontrakter for for eksempel julekonsertsesongen, som er en stor inntektskilde for hele næringskjeden.

Selv om den vokser er musikkbransjen en bransje med små marginer, som er veldig avhengig av hvert arrangement. Konsertvirksomhet står for 60 prosent av inntekter i bransjen, og er det norske artister tjener mest på, i tillegg til eventer – noe som også har stoppet opp. Så både artister, leverandører og management hardt rammet allerede – og det blir verre.

Har noen bedre ryggdekning enn andre?

– Nei, de er alle i samme båt, det fins ingen avbruddsforsikringer på det norske markedet som dekker det vi står oppi nå. Man kan muligens finne noe på det europeiske markedet, men de er hinsides dyre, og sikrer uansett ikke mot pandemi og epidemi. Vi har sett eksempler på at enkelte blir nærmest hengt ut for å ikke ha forsikret seg – men det går faktisk ikke an.

Hva har dere i foreningen brukt mest tid på etter at korona-råd og -tiltak begynte å strømme på?

– Mest tid har vi brukt på å snakke med alle som lurer på ting i forhold til avlysning og utsettelse. Juridiske råd, men også å håndtere dialog med underleverandører og på artistsiden. Vi er skuffet over at arrangementer ikke nevnes i samme åndedrag som reiseliv, som på tirsdagens pressekonferanse med finansministeren. Med myndighetspålagte avlysninger er flere av våre medlemmer frarøvet muligheten til å drive næring. Det er meget alvorlig, og vi forventer nå at myndighetene komme på banen med konkrete kompensasjonsordninger for arrangører som allerede er rammet.

Hva er faren for at man blir sittende med billetter til konserter som man ikke får brukt?

– Det med refusjon er veldig vanskelig, så bombastiske svar eller råd er ikke mulig å gi. Å utsette arrangementer er det bare helårsarrangører som kan tilby, men selv for dem er det jo usikkert hvor lenge dette vil vare. Vi oppfordrer bransjen til å gå sammen og finne løsninger, og noen har allerede blitt enige med artister om å dele konserter i to på samme kveld, for å oppfylle nye kapasitetskrav. Flere arrangører vil nok henvende seg også til publikum og be om goodwill, rett og slett for å unngå konkurs.

Vi vet at to tredeler av det totale publikummet er på minst én konsert hvert år, det sier noe om at vi har god standing, og den ønsker vi å beholde. Men folk må trolig ta en del av regningen i denne krisa – situasjonen er så dramatisk at man ikke kan forvente å få igjen penger. I hvertfall ikke alt.

Hva er ditt beste råd til hvordan man skal forholde seg til arrangementer framover?

– Gå for all del på konserter du hadde tenkt å gå på, dersom de ikke avlyses av helsemyndighetene. Det er ikke noe som tilsier at dét er verre enn å stå sild i tønne på en trikk eller et tog. Jeg opplever at arrangørene tar smittevernsarbeidet alvorlig og sørger for god tilgang til håndvask og remedier. Det er mange flotte påminnelser og kreative løsninger å se.

Er du selv påvirket av korona og krevende føre var-tiltak?

– Nei, foreløpig prøver jeg å leve som vanlig. Man er jo bevisst, jeg tror vel ingen i befolkningen lenger er helt ubekymret, men jeg har en jobb der jeg i høyeste grad treffer nye mennesker. Så jeg gjør det jeg kan for å holde meg ren, og ellers går livet som vanlig. Vår rolle er veldig viktig for medlemmene og bransjen som helhet akkurat nå.

LES OGSÅ: Kulturlivet ber Abid Raja om krisehjelp

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg er veldig oppslukt av Rachel Cusks univers for tida, og leser «Kudos», siste bok i en trilogi. Hun formidler på en spennende måte og får meg til å tenke.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Her er det livsstil med mye kulturelt innhold og høy grad av livsnyting som råder i hverdagen, så å skeie ut? Jeg tar for meg av alt det deilige livet har å by på.

Er det noe du angrer på?

– Veldig sjelden. Jeg er en som hopper ut i det. I etterpåklokskapens lys hender det at det ikke har vært så lurt, men det er et fint sitat fra Kåre Willoch at etterpåklokskap er også klokskap. Det bruker jeg ganske ofte.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Akkurat nå: Jan Egeland. Hans kunnskap og perspektiv er alltid bra, og spesielt når man arbeider med viktige ting. Selv i situasjoner som nå er vi utrolig heldige her på berget.

LES OGSÅ: Hundrevis av ansatte ved Nordic Choice-hoteller permitteres

Mer fra Dagsavisen