Det kan fort bli kaos om tunge kjøretøyer ikke er skodd for norsk vinterføre. FOTO: NTB SCANPIX

Ikke alle takler snø like godt

BUSKERUD: Hittil i vinter har Statens vegvesen kontrollert 8.000 tunge kjøretøy. Mange klarer seg, men noen ligger langt etter.

Ikke alle takler snø like godt

Buskerud: Hittil i vinter har Statens vegvesen kontrollert 8.000 tunge kjøretøy. Mange klarer seg, men noen ligger langt etter.

I denne regionen, som omfatter fylkene Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder, er nærmere 8.000 kjøretøy og 5.000 tilhengere kontrollert så langt i vinter. Inntrykket her er stort sett bra, melder NRK Buskerud.

- De aller fleste har dekkutrustningen i orden. Hovedutfordringen ligger i at noen typer kjøretøy ikke er bygd for å takle det norske vinterføret med tanke på uheldige akselkombinasjoner gjerne kombinert med feil lasting, førere uten nødvendig erfaring og ferdigheter, samt dårlig dekkutrusting, sier senioringeniør Håvard Sandkjær Fjærbu ved Statens vegvesen region sør til NRK Buskerud.

Selv om det er en del problemer på vinterstid med tunge kjøretøy, forteller Fjærbu at det er bedre nå enn hva det har vært.

- Det har vært en positiv utvikling i mange år. For ti år siden var det mye dårlige dekk, men nå har de skjønt at de må ha god framkommelighet. Trafikksikkerhet er blitt et hetere tema de siste årene, sier Fjærbu som også påpeker at fortsatt er for mange avvik.

I region sør ble det i perioden 1. november 2013 til 31. januar 2014, gitt 414 kjøreforbud. 77 kjøretøy fikk skriftlig mangellapp på kjøretøyet, i tillegg til at det ble gitt et hundretalls gebyrer.