Bartender Stian Vaagland driver bedriften Baroppdrag og har bidratt i boken "Tørst". Her disker han opp med alkoholfrie fristelser. FOTO: ARNE OVE BERGO

Hysj! En alkoholfri drink, takk

«Hæææ? Drikker du ikke?». Så begynner alle bortforklaringene. Men nå er det et opprør på gang.

Det finnes et hav av muligheter i alkoholfri drikke, og det kan se like lekkert ut uten de edle dråpene.

- Smaken ligger ikke i alkoholen. Det er bartender fra Drammen, Stian Vaagland, fast bestemt på.

Han er sammen med Frelsesarmeen aktuell med boken «Tørst». En bok som blant annet gir et spark i leggen til bransjen for sin manglende prioritering av alkoholfrie alternativer. Er det nødvendig å måtte bestille en Pepsi Max, sette seg i et hjørne og unnskylde seg med «jeg kjører i dag», «jeg er gravid» eller at «jeg har ikke lyst å drikke i kveld»?

- Nei, mener Vaagland.

Omringet av chili, tørkede epleskiver, basilikum og mynte, har han tatt plass bak bardisken på Internasjonalen ved Youngstorget i Oslo. Her skal han diske opp med fristende drinker som garantert ikke gir hodepine.

 

Les også: - Vi har vært for snille

 

- Lite kunnskap

Alkoholfrie drinker av høy kvalitet har ikke blitt viet mye oppmerksomhet, verken fra barkunder eller bartendere. Derfor er ikke kunnskapen særlig høy, ifølge Vaagland.

- Der har kommet kunder bort til meg og hvisket om jeg kan lage en fin drink uten alkohol. Få det til å se ut som de drikker som alle de andre, humrer Vaagland.

De ønsker rett og slett ikke å bli plassert utenfor det gode selskap. Bli sett på som «kjedelige».

- Det her er epler fra Drammen, faktisk, skyter Vaagland inn.

Råvarene tuller han ikke med. De skal være ferske og gode.

Det ser lekende lett ut. Har knapt rukket å høre lyden av isbiter som blir ristet, før den første drinken står på disken. Fiken, appelsin, sitron, sukkerblanding. En smak av jul. Appelsinskall balanserer på kanten av glasset.

- Presentasjon er viktig. Det skal se delikat ut. Det gjør noe med innstillingen til folk, sier bartenderen, og legger til at dersom drinken skal ha alkohol i, så er bourbon perfekt å bruke.

 

På bestilling

Stian Vaagland driver bedriften Baroppdrag i Oslo sammen med kjæresten Veronica. Henne møtte han nettopp her på Internasjonalen for noen år tilbake. Hun var på fest, og han sto i baren.

- Vi har diskutert mye hvem som sjekket opp hvem, ler han.

Myten om den flørtende bartenderen som fester vilt etter stengetid har ikke mye rot i virkeligheten, ifølge Vaagland.

- Vi er opptatt av å være hyggelige med folk, og det er nok noen som tolker det som flørting, sier han.

Drink nummer to står klar. Med de berømte eplene fra Drammen, selvfølgelig. Sitronjuice, sukkerlake, et grønt eple, eggehvite, isbiter og soda. Vips!

Det er travle tider for Vaagland. For en bedrift som leverer bartjenester betyr oktober til ut desember full rulle. Og nei, kjøpefesten er på ingen måte over ennå. Folk blar villig opp for å få drinkene laget der de er.

- Jeg vet om ett annet selskap som driver med det vi driver med, men de fokuserer på større grupper. Så det er ikke mange av oss, sier Vaagland.

 

Mye forberedelse

Helt siden han var ryddegutt på Picasso i Drammen har Vaagland interessert seg for bartenderyrket.

- Jeg syntes det var litt tøft å få være med på utelivet fra jeg var 16 år. Var ikke gammel nok en gang.

Etter mye reising og bartenderjobbing, bestemte han seg for å starte noe selv.

- Baroppdragene er mye mer jobb enn det ser ut som. Mye forberedelse av råvarer, mange glass og annet utstyr. Skal Baroppdrag også sørge for selve alkoholen, må det søkes om løyve. I begynnelsen hadde vi ikke varebil. Tok bussen rundt om med mye utstyr. Det var slitsomt, husker han.

Nå henter han inn bartendere etter behov. Det lønner seg å ha lang fartstid i bransjen, han kjenner mange.

På nyåret skal han få på plass mer arbeidskraft. Og så skjer det noe nytt, som han ikke vil snakke noe særlig om.

- Jeg kan si det kommer en ny bar, sier han og viser fram hendene. Gulvlegging setter sine spor.

 

Utnytte råvarene

Drink nummer tre og fire er klare. Mynte, basilikum, sukkerlake og lime med to deler vann. Så en drink som varmer; ananasjuice, chilisirup, sukkervann og litt lime.

- Det er viktig å balansere syre og sødme, sier han, og legger til:

- Vi har så mye gode råvarer i Norge, vi må utnytte det mer. Ta epler, for eksempel, som det kunne blitt masse god cider av.

I baren ved Youngstorget står de alkoholfrie drinkene ensomt på disken. En kjapp titt på barkartet: Ingenting uten alkohol.

- Det har vi ikke her, kan damen bak disken fortelle i en spøkefull tone.