Annonse
ÆRES DEN:. som æres bør. Holmsbus kultur- og reiserelaterte næringer vil hedre sitt godt voksne og kulturelt interesserte, kvinnelige publikum. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Hyller kulturkjerringene

De er gjerne over 50, har flagrende gevanter og er glade i vin – samt kunst og kultur av alle slag. I Holmsbu skal de feires – hele helga til ende.

Annonse
Lokale nyheter

– Dette skal bli veldig gøy. Vi ser jo at mange av våre besøkende er nettopp denne typen damer. For noen år siden skapte dette nedsettende uttrykket debatt, men her ønsker vi å ta dem på alvor – som de kunnskapsrike, nysgjerrige, vitebegjærlige og flotte kvinnene de er, konstaterer Tiril b. Bjørkvold.

Den tidligere kunstjournalisten er i dag gallerist i Holmsbu. Her driver hun tettstedets første helårsåpne galleri; Holmsbustuene, sammen med ektemannen Svein Erik Bakken. Det er også Bjørkvold som har tatt initiativet til det som blir historiens aller første «Kunstkjærringshælj».

Ekte kunstelskere

«Hvis mine lesere bare var femti år gamle damer, hadde jeg sluttet å skrive på dagen», sa forfatter Thomas Espedal, i et intervju på Litteraturhuset i Oslo i 2011. Dermed var rabalderet i gang, for av dette ble det såkalt nye hersketeknikkordet «kulturkjerringer» avledet.

For enkelte mannlige kunstnere var det vanskelig å ta inn over seg at fanklubben for det meste verken besto av menn – eller unge, vakre jenter. Kunstkonsumenter flest er jo nettopp kvinner på 50+.

Fredag 6. til søndag 8. oktober har derfor kulturelle krefter i Holmsbu satt sammen et helt eget program for kulturkjerringene – eller «kunstkjærringer», som de sier her -med positivt fortegn.

Nye viser

Blant høydepunktene er fredagens omvisning i Holmsbu kirke – som innvendig er dekorert av det berømte kunstnerkollektivet som holdt til her midt på 1900-tallet. Lørdag kan man delta på kurs i pastell- eller akttegning.

– Og i Holmsbustuene åpner vi ny salgsutstilling med Nina Havn, Jan Edgar Marthinsen og Kjell Hellstrøm, forteller Bjørkvold.

Som avslutning lørdag blir det konsert med Amund Enger, som har tonesatt dikt av Halldis Moren Vesaas – og det før plata er sluppet. Søndag kan man for eksempel bli med til Holmsbu Billedgalleri – som kanskje er landets mest særegne, inne i skogen som det ligger. Og på loftet over Holmsbustuene skal høre Tiril b. Bjørkvold lese eventyr om kunstens kraft.

– Med dette håper vi også å utvide sommeren, ved å vise at det skjer ting her ellers i året også, sier Kristin Blichfeldt, som er styreleder i Holmsbuopplevelser.

Hun lover flere arrangementer framover – både høst, vinter og vår.

Tiril b. Bjørkvold kan på sin side trøste eventuelle kulturkjerringer som er forhindret fra å delta denne helgen – med at de snart skal få sjansen igjen.

Annonse