Hva skjer i Drammen og omegn første helg i sommerferien

Stor kultur- og aktivitetsguide.

Søndag holdes den tiende utgaven av Drammenselvas Venner-midtsommerfest.  

I mai 2010 sto Rune Jahnsen, Anders Ording Wang og Svein-Rune Eriksen bak den første St. Hans-feiringen på Holmennokken. Dermed er det jubileum når Drammenselvas Venner inviterer til St.Hansfest på Holmennokken St. Hans-kvelden søndag.


Det er mulig å delta på festen, som i år også er helt alkoholfri, for alle - og det skal la seg gjøre uten å bruke en krone, om man har med mat selv, og gjerne piknikpledd eller campingstoler. (Det selges også hamburgere, pølser og brus). Gratis is til alle barn.

Dukketeater, klatrevegg, ansiktsmaling og kanopadling, kor og band. Dukketeater og nersetterbåter, kanopadling og Røde Kors-cruise på elva, Klatretårn og ansiktsmaling, ballong-klovner og masse musikk.

MS Drammen kjører i rute fra Skutebrygga fra klokka 16, kr. 20 per pers per tur (Vipps eller kontant), det er gratis inngang for alle og aktiviteter for store og små.

Gratis parkering på CC-tomta mellom klokka 14 og 23.
Hvor: Holmennokken
Når: Søndag 23. juni.  Bålet tennes kl. 19

 

LES MER OM HVA SOM SKJER:

 

Musikk

Ane Bjerkan Trio
i Fossekleiva

Konsert i kultursenteret
på Berger
Soloprosjektet i krysningspunktet mellom pop, folk og jazz. Camilla Hole på sopransax og Ellen-Martine Gismervik på cello.
Hvor: Fossekleiva
Når: Lørdag 22. juni kl. 15


Konsert i Glasshytta med Modum Janitsjar
Musikalske opplevelser
hver søndag.
Søndag 23. juni kl. 14-15
Nesten hver søndag gjennom sesongen byr Blaafarveværket på en musikalsk opplevelse i Glasshytta. Denne søndagen står Modum Janitsjar på menyen. Konsertstart: kl. 14. Fri entré.
Hvor: Blaafarveværket
Når: Søndag 23. juni kl. 14-15


Brasilianske rytmer i kirken
Eksotisk søndagskonsert i Bragernes
«En smak av Brasil» heter konsertprogrammet Duo A Corda med Birgitte Stærnes, fiolin, og Martin Haug, gitar, har satt opp.
Hvor: Bragernes kirke
Når: Søndag 23. juni kl. 18


Debatt

Pilot #9 på Gummibaren
Panelsamtale om Drammens kulturliv
PILOT#9 tar for seg Elvekompaniets sommerteater i parken «Månelandslaget», en romskip-komedie for folk mellom 5 og 100 år.
Drammens aller første Pride arrangeres i august, og ildsjelene bak kommer for å fortelle om planene. Byens nyeste nyhetskanal DIPR, med eks-DT-redaktørene Karianne Braathen og Knut Erik Friis som gründere.
De forteller om hvorfor Drammen trenger en ny type samtale om samfunn, næring og byutvikling.
Dessuten: Det kan synes som om antalle arrangører i Drammen har skrumpet inn de siste årene. Har publikum uteblkitt, har utestedene forsvunnet eller er det gått tomt for krefter? NRK Buskerud-anker Kim Holtan styrer samtale med gamle og nye arrangører i byen.
Hvor: Gummibaren
Når: Torsdag 29. juni kl. 18-20

Museer/utstilling

Fata Morgana
Utstillingen «Fata Morgana» av An Doan Nguyen (f. 1978, Phuc Long, Vietnam). Han har blant annet en bachelor i Fine Art fra Wimbledon School Of Art og Kunsthistorie på Universitetet I Bergen. Han er innkjøpt av flere store aktører i både inn- og utland og har utsmykket flere private og offentlige bygg.
Nguyens malerier kan beskrives innenfor den foto-realistiske sjangeren. De er ofte svært detaljerte og strøkene kraftig utpenslet. Lys og skygge er nøye gjennomtenkt og brukes på en dramatisk og understrekende måte. Kontraster og dramatiske komposisjoner kan refereres til barokkens mestere som Rembrandt, Caravaggio og Velasques.
Motivkretsen veksler mellom «dobbelteksponerte» urbane miljøer, havlandskap, innsjøer og industrielle landskaper. Ofte er det hverdagslighet og gjerne med utgangspunkt i Nguyens nærmiljø; innsjøer fra oppveksten, urbane miljøer fra studietiden eller portretter av familie og venner, senere nå også inspirert av facebook og Twitter. Ofte gjengis ikke motivet slavisk men bearbeides og improviseres slik at elementer som farge, lys, skygge og objekter endres. Elementer legges til eller trekkes fra. Ofte oppstår et drømmeaktig og nesten surrealistisk utrykk.
Hvor: Galleri Athene, Drammen
Når: 1. juni - 23. juni


Drammens Museum
Drammen Kunstforenings sommerutstilling: «Fra da til nå og alt forandres».
To generasjoner kunstnere viser sine arbeider i Lyche-paviljongen, når far Ragnar Olaf Hauge og datter Iselin Linstad Hauge for første gang har gått sammen om en utstilling og et spennende prosjekt. Samlet strekker arbeidene deres seg over flere teknikker som skulptur, film, foto og tekst.
• Utstillingen Aaserud
Keramikk 1937 – 1952.
Kurator for utstillingen er direktør Åsmund Thorkildsen. Aaserud teglverk
i Nedre Eiker hadde i
perioden 1937 – 1952 et profesjonelt drevet
keramikkverksted.
Utstillingen vil vise et utvalg av førsteklasses eksempler på lokalt produsert, moderne brukskeramikk. Utstillingen er et samarbeid med Temte gård og bygdesamling.
Hvor: Drammens Museum
Når: Alle dager fra kl. 11


1900-tallet! Gjenstander for det moderne livet
Denne utstillingen vil vise kunsthåndverk, kunstindustri og industriell design fra slutten av 1800-tallet og fram til vår egen tid, med gjenstander fra museets samling. Dette er gjenstander som har brakt ny form inn i hjemmene på 1900-tallet.
Faste utstillinger/samlinger: Gjenstander for livet. Nøstetangenrommet. Det faste galleriet.
Hvor: Drammens Museum
Når: Ma.–fr.: 11–15. Onsdag: 11–20.
Lø.–sø.: 11–17
Stipendutstilling på Buskerud Kunstsenter
Full livefest når NRK Petre inntar Åskollen med Emma Steinbakken som trekkplaster.
Hvor: Grønland, ved side av Union Scene
Når: Åpner onsdag 26. juni og henger til 5. august.


Artgate sommerutstilling
Artgate Drammen ønsker velkommen til kollektivutstilling som viser et spennende og variert utvalg ferdig innrammet grafikk og maleri av galleriets kunstnere.
Hvor: St. Olavsgate 3 i Drammen
Når: Man-fre kl. 11-16, tor 11-19 og lør 11-15.


Gulskogen Gård
Haveanlegget:
• Haveanlegget er åpent hver dag  fram til 31. oktober fra kl 09.00 - 21.00
• Kiosken er åpen frem til 15. september
Lørdager og søndager 11-15
Fra 24. juni til 18. august
Hver dag 11-15


Hovedbygningen:
• Omvisninger i hovedbygningen hver åpningsdag kl. 12.00. Omvisning kr. 75,- (barn under 12vår gratis)
Sjøboden:
• Lokalhistorisk utstilling ELVA – SETT GJENNOM EN SJØBU
Åpent: 25. mai  til 15. september, lørdager og søndager 11-15.


Blaafarveværket
Blaafarveværket har tilrettelagt fire kulturstier rundt Blaafarveværket og Koboltgruvene. I 2019 kan man gå turene samme med guide, helt gratis.
• Værket: Lul Krag og Tone Indrebø. Den første store utstilling med kunstverk av Lul Krag (1878–1956) og Tone Indrebø (f. 1954).
Utstillingen viser en kraftpresentasjon av to norske kvinnelige kunstnere.
Samtidskunstneren Tone Indrebø arbeider med den intime østlandsnaturen, hennes egen utsikt fra stuevinduet mot Bærumsmarka.
• I Tømmerlåven på Nyfossum: Aslaug M. Juliussen, en av Norges fremste samtidskunstnere. I snart 40 år har tekstilkunstner Aslaug M. Juliussen (f. 1953) utforsket organiske materialer fra reinsdyr som skinn, horn, hår, og bein, og inkorporert disse inn i sine arbeider.
• Ida Lorentzenmuseet, direktørboligen på Nyfossum. På vandring gjennom stuer, soverom og barneværelser vil publikum oppdage Lorentzens bilder, med motiver fra husets kjølige eleganse.
• Kittelsenmuseet: En av Norges største samlinger av eventyrkunstnerens originaler. Theodor Kittelsen (1857–1914) er en kunstner de fleste har et forhold til.
• Lillebet Foss, i Kittelsenmuseets underetasje møter vi i 2019 Lillebet Foss’ kunstnerskap. Lillebet Foss (1930–2017) er helt særegen. Hennes bilder og skulpturer ble båret fram av en fascinasjon og kjærlighet til dyrenes hemmelige verden.
• Koboltgruvene strekker seg over et område på tre kilometer i Skuterudåsen. Det var her koboltmalmen ble funnet i 1772, og dannet grunnlaget for Blaafarveværket. Gruveturer: tre forskjellige guidede turer i Koboltgruvene og det går turer flere ganger hver dag.
Gruvemuseer: Gruvetråkka er tunet som er omringet av en rekke bygninger. Barnas Verksted og Barnas Hus.


Fossekleiva  Sommerutstillingen «Mønster».
Årets sommerutstilling er en mangesanselig eksperimentering med gjenbruksmaterialer fra Svelviks og Sandes lokale bedrifter, i kombinasjon med historiske mønstre fra Berger.Pippip Ferner viser «Plastic Revisited», og Margrethe Ulvik viser «Mønstre på og mønstre av».
Hvor: Fossekleiva
Når: Åpen fram til 18. august 2019.


Fossekleiva for kids
Vær med å lage Bergerpledd i plast!
Fossekleiva for kids x 2
Bidra til et felles Bergerpledd i plast med Pippip Ferner og/eller lag mønster med mandala trykk, med Iain Halket.
Hvor: Fossekleiva
Når: Søndag 16. juni kl. 12 og 13.Foredrag


Sport/friluft

Zipline og klatring i Aktivitetsparken
«Aronsløypa» kan by på mer enn Drammen skisenter. Denne uka åpner sommersesongen for alle som vil henge i og mellom trærne, eller ta stolheis med sykkelen rett inn i marka.
Hvor: Drammen aktivitetspark i Aron
Når: Klatrepark åpen hverdager kl. 11-17 (mandager stengt). Stolheis åpen onsdager, lørdager og søndager kl. 11-17 mellom 22. juni og 18. august.
Lier Bygdetun
Utstillingen Gustav Amundsen «På jakt med børse og pensel». Åpen kafé med rømmegrøt, kaker og kaffe. Omvisning fra kl. 13.
Når: Søndager kl. 12–16
Hvor: Paradisbakkene 29 i Lier