Nyheter

Høysesong for dårlige julegaver

DRAMMEN: Hunder og katter blir avlivet i midten av desember fordi eierne drar på juleferie. Mattilsynet og Dyrebeskyttelsen mener grensen er nådd for dumskapen.

Det er høysesong for dyrevernere, mattilsyn og dyrepensjonater. Når juleferien er over oss, er det mange dyreeiere som ikke har funnet gode løsninger på hvor de skal gjøre av dyrene sine. For noen av disse blir valget å omplassere, dumpe eller avlive dyret sitt.

Leder for Dyrebeskyttelsen Norge i Drammen, Aud Vogt Johansen, er skremt over holdningene til dyreeiere som lar dyrene lide fordi deres egen planlegging ikke holder mål.

- Vi har mange eksempler på at folk avliver katten sin før ferien for så å skaffe seg nytt dyr når juleferien er over. Det skremmer meg, og jeg må virkelig undre meg over hvilken grad av empati disse menneskene har, sier Johansen til Dagsavisen Fremtiden.

- Er det for lett å kvitte seg med dyrene som ikke passer inn i eiernes liv?

- Ja, jeg synes det er altfor lettvint å avlive dyrene sine. For oss som jobber med dyrevelferd hver eneste dag, så er dette så vondt å se på. Det er så viktig å tenke over hva man skal gjøre med dyret sitt når juleferien og andre ferier kommer, sier hun.

Mattilsynet advarer

Mattilsynet går nå ut og advarer foreldre om å innfri julegaveønsket til barna i huset hvis det dreier seg om å anskaffe seg ett eller flere dyr. De minner også på at det er lovbestemt at man må være 16 år for å ha ansvaret for dyr, noe som betyr at det er foreldrene som har plikt til å sørge for at dyrene har det bra - uavhengig av om interessen i familien skulle dabbe av etter at jula er over.

Assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland, må igjen advare folk om at dyr faktisk er levende vesen.

- Et dyr er ikke en «bruk og kast»-gjenstand, men et levende og følende individ som må behandles med omsorg og respekt, sier han og fortsetter:

- Selv om de fleste ønsker at dyrene får et godt og rikt liv, ender mange dyr dessverre opp i bur, med for lite stimulans og begrensede muligheter for å utføre naturlig atferd, sier Fjetland.

Full støtte

Dyrebeskyttelsen støtter Mattilsynet og advarer nå mor og far i huset mot å se på dyr som en mulig julegave.

- I tillegg til at det er lite gjennomtenkt å skaffe seg dyr bare fordi noen ønsker seg det til jul, så er jo julaften kanskje det dårligste tidspunktet for et dyr å komme inn i nye omgivelser på. Et dyr trenger ro, omsorg og full oppmerksomhet for å i det hele tatt være trygg. Og full oppmerksomhet er det vanskelig å få på julaften når det skjer så mye annet, sier Johansen til Dagsavisen Fremtiden.

Stort ansvar

Det kommer til å bli gitt dyr i julegave i år, og det kommer til å bli begått lovbrudd. Mange gir etter for barnas ønske om en hund, katt eller kanin, og ender opp med et ansvar de ikke har forstått rekkevidden av.

Dyr kan både være krevende og kostbart, og man bør alltid tenke på hvem som kan hjelpe til med å passe dyret hvis man selv skal på ferie der dyret ikke kan være med. Johansen i Dyrebeskyttelsen i Drammen sier det er for mange opplevelser av uegnede dyreholdere som ikke nøler med å finne nye måter å kvitte seg med dyrene på.

- Du kan jo for eksempel bare gå inn på Finn.no og se på dyr som gis bort. Det er ikke få ganger vi har sett annonser hvor det står at «om ingen vil ta imot katten, så avliver vi den». Dette er ansvarsfraskrivelse. Enda verre er det at de legger ansvaret over på den som ikke takker ja til å ta imot dyret. Dette er en oppførsel vi tar sterk avstand fra, sier hun til Dagsavisen Fremtiden.

Vil ha ID-merking

Dyrebeskyttelsen mener at det er enkle grep som skal til for å beskytte dyrene bedre.

- Vi kjemper for å få lovpålagt ID-merking. På den måten kan man ansvarliggjøre eierne, slik at man kan få tatt de som står bak at et dyr blir dumpet eller forlatt. Og vi skulle gjerne ønske at flere kommuner var litt tøffere. Vi har et ønske om at en kommune skal tørre å lage en forskrift som sier at katter for eksempel, skal være kastrert. Da tror jeg vi hadde kunnet sørge for dyrene våre mye bedre enn det vi gjør i dag, sier Johansen.

Nyttårsaften

I Drammen har det også blitt et økende problem med katter som ikke ser ut til å ha en eier. Både disse og dyr som bor trygt under tak, har årets verste dag foran seg.

Nyttårsaften er rett rundt hjørnet, og når bulder og brak treffer Drammen, mener Dyrebeskyttelsen at dyreeiere bør gjøre noen enkle grep for å sørge for at dyrene er i sikkerhet og føler seg trygge.

- Hvert år så gir vi råd og veiledning om dyrehold på nyttårsaften, og hvert år så får vi en strøm av henvendelser fordi dyr har stukket av gårde og blitt borte. Fra tidlig formiddag av bør man holde dyrene sine inne slik at dyrene unngår rakettlyder, og man bør kanskje vurdere å holde hunden inne til godt ut på formiddagen, dagen etter. Folk må være sitt ansvar bevisst, sier Johansen i Dyrebeskyttelsen Norge i Drammen.

Ønsker du deg dyr?

Valget om å skaffe dyr må være godt gjennomtenkt. Er hele familien innstilt på det?

En voksen person må være hovedansvarlig for dyret. Dyrevernloven forbyr barn under 16 år å ha selvstendig ansvar for dyr.

Barn kan miste interessen for dyret, husk at dyr kan leve i mange år.

Ikke alle dyr egner seg for barnefamilier. Dyr er ikke leker!

Det er ikke gratis å ha et kjæledyr. I tillegg til utgifter til fôr og andre praktiske ting, kan dyret få behov for veterinærhjelp. Er du innstilt på å betale for det?

Er du villig til å betale for at noen kan passe dyret ditt når du er borte, eller kjenner du noen som kan hjelpe deg?

Se www.mattilsynet.no for mer informasjon om dyr og dyrehold.

Mer fra Dagsavisen