Annonse
Åpen for samarbeid: Leder i Drammen Høyre, Fredrik Haaning, ser ikke bort fra budsjettsamarbeid med MDG. BEGGE FOTO: KENNETH LIA SOLBERG

Høyre åpner for MDG-samarbeid

Høyre åpner for budsjettsamarbeid med MDG etter at koalisjonen med Frp kollapset tirsdag.

Annonse
Fremtiden

– Vi tenker først og fremst å få i havn et budsjett. Det er den første bøygen, å få til et budsjett hvor vi er med og bestemmer, og ikke Frp, sier leder i Drammen MDG, Ståle Sørensen til Dagsavisen Fremtiden.

MDGs tre representanter har gått sammen med Haydar Øzbal i Drammen Byliste og de to uavhengige representantene Havva Cukurkaya og Ida Marie Brown, og disse vil fremme sitt eget budsjettforslag. Velger de tre posisjonspartiene å gå inn i budsjettsamarbeid med disse seks representantene, vil de ha flertall til å vedta budsjett sammen i kommunestyret uten Frps støtte.

– Et godt alternativ

Koalisjonen mellom H, V, KrF og Frp brast noen uker etter at Frp valgte å stemme blankt, fremfor å stemme på KrFs kandidat som varaordførervikar. Frp hadde fremmet sin egen kandidat Hilde Hovengen, mens de tre andre samarbeidspartiene fremmet KrFs gruppeleder Odd Gusrud. Da Frp ikke fikk det som de ville, valgte de å stemme blankt, fremfor å stemme på Gusrud, noe som førte til at Aps Eivind Knudsen ble valgt til varaordførervikar på loddtrekning.

Den første store prøven for de tre posisjonspartiene som verken har flertall i kommunestyret eller formannskapet, etter at koalisjonen kollapset, blir å vedta budsjett for Drammen kommune.

Sjansen for at de tre partiene kommer til enighet om et budsjett med Frp innen det skal stemmes over i kommunestyret tirsdag 28. november, er minimal, ifølge gruppeleder Ulf Erik Knudsen.

– Høyres leder har uttalt på NRK at de ikke vil forhandle med oss, så vi skal utarbeide vårt eget budsjett. Det er nå ingen dialog mellom Frp og de øvrige tidligere samarbeidspartiene, skriver Knudsen i en sms til Dagsavisen Fremtiden.

Dermed kan partiene fort måtte vende seg mot MDGs blokk om de ønsker flertall for et budsjett, og Høyre-leder Fredrik Haaning går ikke av veien for nettopp det.

– Det er et godt alternativ. Vi har mye felles politikk med både MDG og de andre det her snakk om, sier han til Dagsaisen Fremtiden.

Han har mindre tro på budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet.

– Det tviler jeg på. Men når det er sagt, er det for Høyre det viktigste å få i land et ansvarlig budsjett, sier han.

Stiller ingen ultimatum

MDGs Ståle Sørensen understreker at han ikke vil stille noen form for ultimatum på forhånd i forbindelse med budsjettet.

– Vi har laget et fullstendig alternativt budsjett, og vi går inn i dette med ønske om et skikkelig fotavtrykk. Vi har foreløpig ingen absolutter, men vi har garantert en smerteterskel. Hvis vi oppfatter at vi ikke kan stå for budsjettet, vil vi ikke gå for det, sier han, og nevner klima og sykkel- og miljøveier som viktige prioriteter.

Annonse