Nyheter

Hører stadig om gjestearbeidere som lever under dårlige forhold: – Vi får ikke disse til å stå fram

Fellesforbundet sliter med å få gjestearbeidere som bor under dårlige forhold til å stå fram. Dagsavisen Fremtiden har besøkt et hus hvor det bor flere, og hvor deler av taket er av papp.

Bilde 1 av 2

I dag er det nøyaktig ti år siden boligbrannen på Gulskogen som tok livet av sju polske gjestearbeidere. Den gangen kom det fram at det bodde 22 personer på adressen, mens hele 30 enkeltpersonforetak var registrert på samme adresse.

Les også: Ti år etter dødsbrannen på Gulskogen: – Det er ikke blitt bedre

Papp-tak på huset

Dagsavisen Fremtiden snakket forrige lørdag med den polske tømreren Pawel Sokolowski, som mente at boforholdene for mange gjestearbeidere ikke er bedre i 2018 enn de var i 2008, da brannen på Gulskogen skjedde.

På husveggen i et hus i gata Verven på Rundtom i Drammen henger det til sammen seks postkasser. På postkassene står det skrevet elleve utenlandskklingende navn og to navn på firmaer. Sjekker man opp huset på 1881.no, står det registrert åtte personer og sju firmaer.

Huset ser slitent ut, og deler av taket er dekket av papp, mens resten er takstein.

Les også: Bare en polakk

– Fikset taket selv

En av husets beboere tar med Dagsavisen Fremtiden inn i sin leilighet, som en av flere leiligheter i det røde huset.

– Det var fullstendig katastrofe på dette soverommet, sier han på engelsk og peker inn på soverommet sitt.

Han forteller at han ikke ønsker å stå fram med sitt fulle navn, og Dagsavisen Fremtiden har derfor valgt å anonymisere ham.

Beboeren sier at taket var lekk ved det som nå er soverommet da han flyttet inn i huset for godt og vel fire år siden, og at han selv fikset det fra innsiden, slik at rommet kunne tas i bruk.

Han forteller at det er sjefen hans som leier stedet for ham, og at han kun betaler 7.500 i måneden for den forholdsvis store leiligheten.

– Her var det masse sopp, og vi måtte selv kjøpe og sette inn vifte her, sier han om badet.

Det er litt sopp synlig på badeveggen i dag, men ikke overveldende mengder.

Han understreker at han mener huseieren burde tatt betraktelig større ansvar for å holde huset og leiligheten i god stand.

– Veldig vanlig

Helge Breistein i Byggfag i Fellesforbundet har hørt om flere tilfeller hvor det bor mange gjestearbeidere i én bolig.

– Jeg tror det er veldig vanlig. Det er det vi hører. Men vi får ikke disse til å stå fram. De pendler, og dermed ønsker de å betale minst mulig. I mange tilfeller er det bedriften som står for utleien, og da tør de ikke si ifra dersom det er problemer knyttet til boligene, fordi de kan bli kastet rett hjem. De har ikke noe vern på dette, sier Breistein, som uttaler seg på generelt grunnlag.

Han understreker at han ikke vet hvordan situasjonen er for dem som bor i det røde huset på Rundtom, men vet om flere steder med lignende boforhold.

– Det flere av denne typen boliger i Drammen. Vi ser det i medlemsregisteret vårt, sier han.

Eies av Landlord AS

Det store huset på Rundtom ble kjøpt av firmaet Landlord AS i 1995 for 200.000 kroner. Lars Gunnvald Ottesen, som holder til i Bærum, eier det firmaet, og det er han som gjennom firmaet sitt leier ut boligen.

– Vi har røykvarslere og brannslukningsapparat på rommene. Vi er veldig strenge på det med brann, sier han.

Han husker godt brannen på Gulskogen, som tok livet av sju gjestearbeidere.

– Det var en tragedie, sier han.

– Jeg var selv med på Scandinavian Star. Jeg, min kone og mine tre barn overlevde, mens de som reiste sammen med oss – to voksne og tre barn – aldri kom tilbake, sier Ottesen.

159 mennesker mistet livet i brannen på Scandinavian Star 7. april 1990. Ferjen var da på vei fra Oslo til Frederikshavn.

Involvert i skandaler

Lars Gunvald Ottesen har tidligere vært i medienes søkelys i en rekke saker. I 2006 var han daglig leder for Ansgar Hotell hvor rusmisbrukere måtte dele rom med kakerlakker.

– Det er helt forferdelig at folk må bo med kakerlakker, sa Sylvi Listhaug (Frp) til Dagsavisen den gangen, og var rasende på Ansgar Hotell. Hun var da byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo kommune, som betalte Ansgar Hotell for å gi døgnovernatting til rusmisbrukere.

Ottesen tilbakeviste kritikken og viste til at han hadde hyret inn et profesjonelt firma for å bli kvitt kakerlakkene.

– Det var en tragedie at Oslo kommune sendte rusmisbrukerne til Ansgar fremfor å sende dem på en institusjon, sier Ottesen i dag.

I 2008 var Ottesen i søkelyset igjen. Denne gangen som daglig leder i selskapet Realinvest Holding. Realinvest Holding var den gangen byggherre under rehabiliteringen av Ansgar Hotell, og det kom fram at det hadde blitt drevet rovdrift på bosniske gjestearbeidere som jobbet med rehabiliteringen av hotellet. Selskapet Engra Norge var underentreprenør og arbeidsgiver. Ottesen hevdet selv å ha blitt ført bak lyset av Engra.

– De har jobbet 16–17 timer om dagen til en timebetaling på 30 kroner. Dette er den verste utnyttelsen av arbeidskraft vi har sett på svært lang tid, sa daværende ombud Jonas Bals i Oslo Bygningsarbeiderforening til Dagsavisen.

Hotellkonge Petter Stordalen, som etter planen skulle drive det nyoppussede Ansgar Hotell, skrev dette på bloggen sin i 2009: «Realinvest Holding-saken har vist meg en verden jeg ikke kjente fra før. Det er en lyssky verden der hensynet til enkeltmennesket spiller liten rolle. Det er en verden jeg trives dårlig i. Vi har over hundre leieavtaler i Choice, og jeg har aldri opplevd maken.»

Økokrim kom til slutt fram til at verken Ottesen eller noen av de andre i Realinvest Holding AS hadde kjennskap til de reelle lønns- og arbeidsforholdene til de bosniske arbeiderne, og valgte derfor å ikke straffeforfølge.

Avviser kritikk

Ottesen innrømmer at han ikke har fullstendig oversikt over hvor mange som bor i huset han leier ut på Verven i Drammen.

– Jeg har ikke det, for når vi leier ut til et par, så tar de gjerne med noen venner. Men det bør ikke bo for mange der, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Han vedgår også at han har lagt papp over deler av taket, og at det har vært slik lenge.

– Vi fikk en vannlekkasje og har lagt papp over der, men vi skal skifte hele taket, sier han, og legger til at planen er å gjøre det neste vår.

– Hvor lenge har taket vært i slik stand?

– 2–3 år, svarer han.

Når det gjelder sopp på badet, sier han at han har hatt folk inne for å få fjernet det tidligere.

– Hvor mye bryr du deg om dem som bor i boligene du leier ut?

– Jeg bryr meg. Jeg har en vaktmester som går runder og sjekker at alt er i orden. Det er klart jeg bryr meg om dem som bor i leilighetene. Jeg lever av å leie ut, og har en kjempegod dialog med dem jeg leier ut til.

– Er alt gjort etter boka på huset du leier ut på Rundtom?

– Ja, det skal det være, sier han.

Mer fra Dagsavisen