Drammen

Holder vakt når du har fri

DRAMMEN: Når ribba setter seg på tvers, eller advents-kransen brått tar fyr, er det jammen bra det finnes folk som ikke sier nei til kjipe vakter.

- Nå jobber det bare mannfolk her, og jeg tror nok enkelte kan synes det er greit å komme litt unna julefeiringa også, ler brannmann Gjermund Eriksen, som er en del av laget med brannmenn som skal på vakt julaften.

Hans kollegaer Per Egil Tufte og Kjetil Wetterstad Jensen ved Drammensregionens brannvesen, er litt skeptiske til å sette ovennevnte uttalelse på trykk, men er ikke uenige.

De tre forteller at det å jobbe når andre har fri er en helt naturlig del av jobben. Branner oppstår som kjent ikke bare når det passer som best, ikke sånn å forstå at det noensinne passer, men det finnes jo likevel tidspunkt som er verre enn andre.

Mange branntilløp

- Det er slett ikke uvanlig at det blir noen utrykninger i løpet av jula. Som de fleste vet er det mange forhold som gjør brannfaren ekstra stor. Det kan skyldes for eksempel overopphetede smultgryter, juledekorasjoner med levende lys, fakler, ovnsaske med glør som settes ut på verandaen eller brenning av julepapir som lett forårsaker pipebrann. Nå har jeg gått gjennom utrykningene i jula siden 2006 og ser at de aller fleste tilfellene har hendt 26. og 27. desember, og mange av brannene har oppstått på kjøkken, eller merkelig nok kanskje, i vaskemaskiner, forteller brannmester Per Egil Tufte, som i løpet av sine 27 år som brannmann har tilbrakt omkring 15 julaftener på brannstasjonen.

Han understreker at dødsbranner heldigvis hører til sjeldenhetene, også på julaften. Den siste fant sted i Lier i 2009, natt til 24. desember.

Egne tradisjoner

Men selv på en brannstasjon kommer man ikke helt unna jula. Wetterstad forteller at mannskapet som er på jobb denne kvelden har sine egne juletradisjoner.

- Nå blir det verken gang rundt juletreet eller synging, men vi samles i vognhallen for konsert med Brannvesenets musikkorps. Stemningen her er mye roligere enn vanlig, selv om vi følger alle normale rutiner. Det er i grunn ganske trivelig, sier han

- Og så gjøres vi litt ekstra stas på da. Vi får gratis julemiddag fra eierkommunene, og fagforeningen kjøper inn masse godteri. Jul blir det jo uansett, forsikrer Christiansen.

Like travelt

Heller ikke Guro Hindar, teamleder for sykepleierne ved Legevakta i Drammensregionen, ser på det som noe stort problem å skulle jobbe på selveste julaften.

- Nei, det har jeg gjort mange ganger. Stort sett er det som en helt vanlig vakt. En skal jo huske på at det er mange i Drammen som slett ikke feirer jul, så terskelen for å oppsøke legevakta blir ikke noe særlig høyere denne dagen enn andre. Gjennomsnittlig er nok julaften omtrent akkurat like travel som andre kvelder, sier hun.

Overdrevent lykkefokus

Hindar mener det kommer inn litt flere pasienter med magesmerter i jula enn ellers, siden mange putter i seg uvante mengder fet og mektig mat, men for øvrig er også sykdomsbildet stort sett det samme som ellers i året.

- Ett av unntakene er telefonene fra deprimerte og ensomme - eller fra deres pårørende som engster seg. De blir det nok litt flere av i løpet av denne spesielle høytida. Og når man tenker over det er det ikke noe rart. Det er vel ikke egentlig mange av oss som kan sies å stemme overens med TV-reklamene og de øvrige «glansbildene» av den perfekte, julefeirende familien. Vi har et ganske overdrevent fokus i så måte her i landet.

Selv har Hindar tre voksne barn og et barnebarn på 10 måneder, som alle skal hjem til henne i jula. Likevel synes hun det går ganske greit å dra på jobb julaften.

- Nå er jo både barna mine og jeg vant med det. Og heldigvis får jeg i hvert fall hele formiddagen sammen med dem. Så det skal nok gå greit. Noen må jobbe - uansett dag og tidspunkt - om dette samfunnet vårt skal fungere, fastslår Hindar.

Hun er likevel glad for at jula er mer enn bare julaften.

Mer fra Dagsavisen