Drammen

Hjelper de aller sykeste

DRAMMEN: Uhelbredelig syke er like forskjellige som alle andre. Noen ønsker den aller beste pleie til siste slutt, mens noen ønsker å dø i sitt hjem med familien til stede.

Over 200 personer blir henvist til palliativ avdeling på Drammen sykehus hvert år. Der er spesialistene som behandler syke personer som ikke kommer til å bli friske av sykdommen, uavhengig av om de har to uker, to måneder eller to år igjen å leve. Nå får stadig flere uhelbredelig syke lov til å dø hjemme med oppfølging og smertelindring fra sykehus og kommunen, melder NRK Buskerud på sine nettsider.

Døde hjemme

Gunn Hansen (71) fra Mjøndalen døde i november i år av kreft. Hun ville skrives ut fra sykehuset og få lov til komme hjem og dø. Det var usikkert hvor lenge hun kom til å leve, men ønsket ble innfridd, og ektemannen, Frank Erik Hansen, er glad for at kona fikk sitt ønske oppfylt.

- Gunn ønsket å komme hjem en siste gang og dø i sitt eget hus. Vi hadde bygd nytt hus og hadde bare bodd her ett år. Gunn var svak men fikk smertelindring og det ble en fin slutt for både henne og oss i familien, sier Hansen til NRK Buskerud.

Økende ønske

Stadig færre pasienter som lever med en uhelbredelig sykdom dør på sykehus. Palliativ avdeling har som en del av arbeidsinstruksen at de skal hjelpe til med å legge til rette for at de som ønsker det skal få dø hjemme med sine nærmeste rundt seg. Leder ved palliativ avdeling ved Drammen sykehus, Gry Buhaug, sier at det er nok kompetanse i kommunen til å hjelpe de uhelbredelig syke med sine ønsker.

- Sykehuset er et akuttilbud, og skal være det. Det vi ser er at pasienter i sluttfasen trenger ro, pleie og omsorg. Det er etter hvert bygd opp stor kompetanse ute i kommunene som ivaretar disse behovene enten pasientene vil dø hjemme eller på institusjon, sier Buhaug til NRK Buskerud.

Roser kommunen

Frank Erik Hansen roser kommunen for hjelpen familien fikk av kommunen da kona Gunn ble dødssyk.

- Måten de organiserte dette på er veldig bra. De ga meg så fin støtte hele tida. Makan til profesjonell behandling skal man lete lenge etter. Jeg følte at jeg var med på en avslutning som gjorde det lettere for oss, sier Hansen til NRK Buskerud.

Mer fra Dagsavisen