Nyheter

Her får bøkene evig liv

DRAMMEN: Verden går videre, men hos Jens Haugfos i Tollbugata står tida stille.

Papiravisene sliter og bokhandlene trues av e-bøker, men på Strømsø holdes det liv i gammelt papir. Ekteparet Randi Helgerud og Jens Haugfos ville gjøre noe sammen. De var begge interesserte og glade i litteratur. Nå tilbringer de dagene sammen med 12.000 gamle bøker.

- Etableringen av antikvariatet var et ønske om levebrød og et rikt liv, fordi jeg elsker det jeg driver med, sier Jens Haugfos.

Om å skape drømmen

Da Randi Helgerud og Jens Haugfos bestemte seg for å starte antikvariat på slutten av 80-tallet, tenkte de med en gang på hjembyen Drammen.

- Vi valgte å starte her, fordi vi er glade i byen vår, og fordi vi er drammensere. På denne tida fantes det heller ikke noe lignende i byen.

På slutten av 80-tallet begynte ekteparet å sanke bøker. I 1992 ble Drammen Antikvariat etablert. For Jens Haugfos og Randi Helgerud var butikken et felles prosjekt. Han sluttet i jobben hos Riksantikvaren for å vie seg til butikken, som i 1995 hadde fått full åpningstid. Etter 12 år i Nybyen, flyttet de nærmere sentrum, til dagens trebygg i Tollbugata.

Bøkene med et langt liv

I antikvariatet er bøkene dyrere enn i en bruktbokhandel, poengterer han, fordi han selger bøkene med et langt liv. I butikken finnes det bøker av alle slag. Gamle atlas fra 1600-tallet til 90.000 kroner skrevet av kartografen Gerard Mercutor, brev fra Henrik Wergeland til 600 kroner eller gamle romaner som «mannen i gata» har råd til. Antikvariatet har kun bøkene som er mer enn 100 år gamle, og etterspørsel har definitivt en viktig finger med i spillet.

- Bokhandlerne derimot selger ikke gamle bøker og har ikke bøkene i mer enn to år. På grunn av dette sliter bokhandlene, fordi det handler om «den nye boka», og det som er på markedet i dag. Jeg fører statistikk over alle bøkene jeg har solgt gjennom 22 år, noe som gjør at denne bransjen er litt safere, fordi man har oversikt over det man har solgt og vet hva folk vil ha. Jeg kvitter meg ikke med bøkene etter to år, slik bokhandlene gjør, sier han humrende.

Mange tror at boka er på vei til å dø ut, men slik er det ikke.

- Folk samler på ting. Boka på papir er slettes ikke død. Interessen for gamle bøker er nærmest konstant, og har vært det helt siden den første papirboka ble født.

Bøker på nett

Internetthandelen bare vokser. Men Drammen Antikvariat følger med på framtida selv om blikket er vendt bakover og har nå vært på nett i over ti år. I begynnelsen solgte de seks bokkataloger i året, der antikvariatets bøker ble promotert. Men da data og internett kom for fullt, ble det fort slutt på katalogene.

- Mediebildet har endret folks forhold til bøker. Nå kan man laste dem ned som e-bøker. Det kunne man ikke før, men det er i antikvariatet man må gå hvis en ønsker den første originale boka i det originale bindet, og det er akkurat det Drammen Antikvariat kan tilby.

Sentrumsdød

Det er ikke bare-bare å drive butikk i sentrum. I flere år har utallige butikkeiere i Drammen sentrum bekymret seg for den stadig synkende sentrumshandelen. Det bygges store kjøpesentre i utkanten av byen, der man kan kjøre rett til døren, og netthandelen øker. Skal nisjebutikkene overleve, må det legges til rette for de hyggelige og små butikkene, fordi de genererer trivsel og åpner for andre nisjebutikker, mener Jens Haugfos.

- En by er så mye mer enn det man får på et kjøpesenter, og hvis man vil stimulere byen, må man åpne for tilgjengelighet. Jeg er opptatt av byen min, og er glad i den.

Et levende sentrum

Jens Haugfos er opptatt av et levende sentrum, og har flere forslag til tiltak. Drømmen hans er å få et slags Grünerløkka i Tollbugata.

- Man må passe på den hårfine balansen mellom matbutikker, kafeer og nisjebutikker. En fargerik bydel med blanding av gammelt og nytt.

- Politikerne kan legge føringer for å få dette til, men de må være villige til det. Poenget er ikke å forby biler i sentrum, eller stenge veier, men å sørge for en større framkommelighet for kundene, sier Haugfos som uansett har planen klar:

- Jeg skal holde på med dette til jeg dør. Det blir en kombinasjon av jobb og hobby.

Og om framtida for Drammen Antikvariat, svarer han slik:

- Vi kan godt erkjenne at vi er lykkelige som små.

liv-christine.hoem@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen