Nyheter

Her er tipsene til Sacred Music-festivalen

Sjamaner, intimkonserter og en av verdens beste vokalgrupper A Filetta er blant høydepunktene i festivaluka som starter ved Ypsilon lørdag.

Snart et tiår har gått siden dialogprest, gründer og styreleder Ivar Flaten første gang arrangerte Drammen Sacred Music Festival i Drammen i 2010.

Arve Tellefsen er en av Norges aller største og mest kjente artister, og et av hovedtrekkplastrene under årets festival, som åpner med sin tradisjonsrike prosesjon over Ypsilon-brua lørdag.

Sammen med vokalist Live Maria Roggen, Øystein Moen og Kjetil Bjerkestrand framfører Tellefsen verket Stabat Mater i Strømsø kirke søndag kl. 19, og er ett av høydepunktene festivalkoordinator Reidun Svabø trekker fram når Dagsavisen Fremtiden snakker med henne fredag.

– Lørdag har vi program allerede fra klokka 12. Det starter med Sacred Scene for barn, påfulgt av prosesjon med trommespill over Ypsilon kl. 14.30. Dit kommer blant annet en gruppe sjamaner, forteller Svabø.

Sjamaner har jo blitt veldig i vinden de siste månedene. Hva skal disse gjøre?

– De er musikere, en er fra Østerrike og en kommer fra Alta og har samisk bakgrunn. De er tre stykker som skal spille sammen og delta på åpningen. Dessuten har de en seremonisk utendørskonsert på Spiraltoppen søndag. Vi pleier ofte å ha et utendørs innslag der oppe, og været ser foreløpig veldig bra ut.

Festivalkoordinator Svabøs personlige anbefalinger er som følger:

– Jubileumskonserten lørdag kveld på Union Scene, der to nye og en rekke artister som har besøkt oss tidligere år og gjort inntrykk opptrer sammen. De er veldig ulike artister som vil gi en flott totalopplevelse av ti år med nisjefestival.

Konserten er et samarbeid med Drammen kommune Interkultur, og medvirkende artister er Rohini Sahajpal, Sri Lal, Matamba, Kilema, Mirjam Kammler, Espen Jørgensen, Svein Westad, Sallam Nasser. Festivalens hovedidé har hele veien vært å samle musikere og andre kunstnere for å møtes i et åpent og lyttende fellesskap, og denne konserten konkretiserer festivalens «ånd» ved at svært ulike musikere og musikktradisjoner møtes i en feiring av fellesskap i mangfold.

– Jeg vil også anbefale Open Livingroom, fire helt forskjellige intimkonserter som holdes hjemme hos folk i Drammen. Matamba er en reggae-artist fra Bolivia, født i Argentina, som er kjempestor i hele latin-Amerika. Med band spiller han reggae og black metal – men her stiller han kun med perkusjon og en unik soul-stemme, det er  virkelig noe å komme å høre. De skal spille hjemme hos Kim Holtan fra NRK, som også åpnet stua si i fjor.

Sufi-ensemblet og Marianne Antonsen er to av årets andre intim-konserter.

Saken fortsetter under bildet.

Nesten 30 stykker sto i kø utenfor siloen på Papirbredden for å få med seg den femte og siste sesjonen av gong-meditasjon i lunsjen. FOTO: KATRINE STRØM

I 2015 tilbød Sacred-festivalen gong-meditasjon i lunsjen, i siloen utenfor Drammensbiblioteket. FOTO KATRINE STRØM

- Den siste er en meditativ konsert med duoen Radical Devotion. Dette er mantrasang som går rett hjem hos yogafolk og de som ønsker å finne stillhet og ro i en travel hverdag, sier Svabø. Konserten holdes på Santi Yoga på Bragernes mandag kveld.

Verdensvokal

Mest av alt gleder hun seg imidlertid til onsdag.

- Vår største headliner er en mnnlig vokalgruppe fra Korsika, A Filetta, som har gitt ut 23 album og er verdensstjerner på flerstemt vokalsang. Det blir en flott opplevelse i Strømsø kirke, lover Svabø.

For dem som vil ha mer enn musikalsk påfyll, er det også film, dialogmøter og åndelig materiale å gyve løs på underveis i festivalen.

Før åpningen på Ypsilon lørdag anbefales en tur til foajeen i Drammens Teater kl. 12.30.

"Sammen for Norge" er et dialogprosjekt for ungdom som forteller sin personlige historie, med utgangspunkt at Norge topper statistikken over hvilke land som er best å bo i. Men er det like bra for alle å vokse opp her?

De tre historiene møtes i en forestilling om tilhørighet, utenforskap og kulturmøter, og etter forestillingen inviteres alle til den offisielle åpningen.

Mer fra Dagsavisen