Her er kulturuka i Drammen

Vestlandskunstneren Jøran Flo åpner utstilling, Bjørn Eidsvåg og Helge Jordal stopper innom byen og komponist Herman Vogt urframføres i fødebyen. Få oversikten i Dagsavisen Fremtidens guide.

– Det kan nesten føles litt blas­femisk å lage bilder av dette. For å gjenskape opplevelsen av å være i landskapet må man fortolke, legge til og trekke fra. Kanskje kan jeg klare å fange en liten flik av dette storslåtte, skriver maleren Jøran Flo om Vestlandsnaturen han gjengir i sine malerier som nå skal vises på Galleri Athene på Grønland. Lørdag kl. 14 er kunstneren på plass når utstillingen har vernissasje for kunstinteresserte drammensere.

Fra sitt atelier i Hjelledalen i Nordfjord, en dal med bratte fjell kronet med breer, kan han se fem-seks klimasoner samtidig.

– En trang dal som også gir meg en kontinental følelse. En «Manhattanopplevelse» med himmelen som en smal stripe mellom fjellene, sier Flo.

 

Sjekk ut konserter, events og utstillinger du kan glede deg over i Drammen og omegn den kommende uka her!

The boys named Sue

Johnny Cash og June Carter hylles i Drammen.
Bak enhver stor mann står en kvinne. Bak The Man in Black stod June Carter.
Etter ønske fra både de som hadde billett og de som ikke fikk tak i billett til fjorårets utsolgte show, er The Boys Named Sue tilbake med showet «The Johnny Cash & June Carter Songbook».
Tributebandet blir av flere omtalt som Norges beste på å tolke musikken til Johnny Cash, og i showet gir de publikum et gjenhør med alle de fantastiske hitene til The Man in Black.

Hvor: Drammens teater Studiosenen
Når: Fredag 11.10 kl. 19.Skitthegga Swing gjester Lørdagsjazz på Pigen

Gla’jazzorkesteret fra Heggedal i Asker vil sørge for at det blir skikkelig New Orleans stemning denne lørdagen. Skitthegga Swing spiller det meste innen swingjazz, New Orleansjazz, trad og dixieland med drivende komp, gode solister og stor spilleglede.
Hvor: Pigen
Når: Lørdag 12.10 kl. 13.


Bach-koraler på orgel

Espen Melbø spiller Bachkoraler på kororgelet og Ch. M. Widors orgelsymfoni nr 8. Fri entré.
Hvor: Bragernes kirke
Når: Lørdag 12.10 kl. 13


Herman Vogt
urfremføres i Bragernes kirke

Drammenskomponist fremført av lokale musikere.
Under kveldsmesse i Bragernes kirke søndag urframføres messen «Laudes Creaturarum» av Herman Vogt. Verket er en musikalsk tilnærming til Frans av Assisis lovprisningsbønn Solsangen eller Skapningens lovsang fra ca 1225, et vakkert og stillfarent dikt som priser Gud gjennom skjønnheten i naturen og dyrene og i alt som omgir oss. Daniel Sæther, kontratenor, Anne Stine Dahl, cello, Caroline Eidsten Dahl, blokkfløyter, Anders Eidsten Dahl, orgel. Kapellan er Per Erik Brodal.
Hvor: Bragernes kirke
Når: Søndag 13.10  kl. 17


Busk, Eriksen og Sjøstrøm

Backporch Society spiller blues på Unions klubbscene.      
Vidar Busk, Daniel Eriksen og Stig Sjøstrøm har ved flere anledninger spilt seg fra New Orleans, på kryss og tvers gjennom Mississippi, og til Memphis. De har blitt tatt i mot som helter av både innbyggere og lokale musikere, og har opptrådt på bl.a B.B. King’s Club Ebony, Blue Biscuit Blues Festival, Hal & Mal’s og Morgan Freeman’s Ground Zero Blues Club, for å nevne noen. Elvebyen Bluesklubb arrangerer i samarbeid med Union. Aldersgrense: 18 år + vergeordning
Hvor: Union Scene(klubbscenen)
Når: Lørdag 12.10 kl 20 (konsertstart kl 21)     
                  


Selda Bagcan (TR)

Tyrkisk superstjerne samplet av Dr. Dre og Mos Def markerer jubileum for tyrkisk innvandring til Drammen.
I år er det 50 år siden den tyrkiske arbeidsinnvandringen til Drammen startet. I den anledningen kommer den berømte og prisbelønte sangerinnen Selda Bagcan for å holde konsert på Unions hovedscene. Bagcan har vært musiker siden 1971 og betegnes som en legende innen sin musikkategori. Selv om hun er sterkt forankret i tyrkisk folkemusikktradisjon, blander hun også inn elektronisk musikk og rock i sine sanger. Mange av sangene viser engasjement og solidaritet med de fattige og arbeiderklassen. Bagcan har spilt på flere internasjonale festivaler og er en kjent sangerinne langt utenfor Tyrkias grenser. Hun har blitt samplet av artister som Dr. Dre og Mos Def, og inspirert artister som St. Vincent og Tune-Yards.
6 års aldersgrense.
Hvor: Union Scene
Når: Søndag 13.10 kl. 18


Swingcompagniet

Underholdningsmusikk fra forskjellige tidsepoker. SwingCompagniet ble etablert høsten 2016 og spiller variert og svingende underholdningsmusikk fra mange tidsepoker. Orkesteret beveger seg i det musikalske landskapet mellom svingende dixieland og storband musikk, samt jazzballader ispedd blues og latinamerikanske rytmer. «The American Songbook» står sentralt i orkesterets repertoar.
På kort tid har bandet blitt meget populært i Drammensområdet og konsertene har vært godt besøkt. Orkesteret har 12 medlemmer, hvorav to vokalister, alle med lang erfaring innen ulike musikksjangere.
Hvor: Drammens teater Fjerde losjerad (foajeen)
Når: Lørdag 12.10 kl. 15

Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland

To institusjoner innen norsk musikkliv slår seg sammen på en omfattende høstturné.
Dagsland og Eidsvåg har en fartstid i bransjen på over 70 år til sammen. De har begge opparbeidet seg unike posisjoner i norsk musikkliv og blir ansett som to av våre fremste artister. Nå slår de sammen to omfangsrike låtkataloger og publikum kan dermed vente seg en konsertopplevelse for historiebøkene. Det er duket for en stemningsfull, oppløftende og ikke minst gåsehud-fremkallende kveld.  
Hvor: Drammens Teater
Når: Tirsdag 15.10 og onsdag 16.10, begge dager kl 19.


Hanne Boel (DK)

Den danske souldronninga
i akustiak trio.       
De to gitaristene Jens Runge og Jacob Funch er med når Hanne Boel nå kommer på besøk til Drammen. Boel er nyforelsket – eller kanskje mer gjenforelsket – i å gjøre det hun er god til og elsker: Å synge sammen med musikere for et publikum som hun gjerne vil gi en god opplevelse og noe å tenke litt over. Publikum kan forvente en kombinasjon av det prøvde, det nye, soul, blues og jazz. Boel kombinerer egen backkatalog med personlige og karakterfulle fortolkninger av sanger som står hennes hjerte nær. Boel slo igjennom som sanger i slutten av 1980-årene og har siden da befestet seg på toppen av den danske soulpopscene med diverse priser og omkring 20 utgivelser bak seg.
Hvor: Drammens teater, Hovedscenen
Når: Torsdag 17.10 kl. 19.


Cengiz Al gjester tyrkisk aften på Teaterets hovedscene

Kulturaften i anledning femtiårsjubileet for tyrkisk innvandring til Norge, med blant annet dans av tyrkisk dansgruppe og Cengiz Al, kjent fra «Skam» og «Andregenerasjonen» på NRK Petre.
Hvor: Drammens teater
Når: Fredag 11.10 kl. 19-21


Riksteateret: «Svar på brev frå Helga»

Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen i islandsk Romeo og Julie-drama.
Hvordan hadde livet blitt dersom du hadde fulgt den store kjærligheten?
Den stolte sauebonden Bjarne sitt liv går mot slutten. Men før han kan legge ut på den siste reisen må han gå i møte med seg selv, valgene han tok, livet han levde og det livet han ikke turte leve. Det blir ei saftig fortelling om intens kjærlighet og livskamp, dampende erotiske minner blandet med svart humor og historier om glemte lik, lavføtte værer og dagen da Farmall-traktoren kom.
Den lille romanen «Svar på brev frå Helga» av Bergsveinn Birgisson vant den islandske bokhandlerprisen i 2010 og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2012. Bergsveinn Birgisson har også skrevet Den svarte vikingen, som Paramount Pictures lager TV-serie av med norske Morten Tyldum som regissør.
Hvor: Drammens Teater hovedscenen
Når: Lørdag 12.10 kl. 18.


Radioresepsjonens Postkasse

NRK-favorittene Tjøstheim og Sagen-brødrene live.
Gutta bak Norges mest populære radioprogram Radioresepsjonen er tilbake live i Drammen. Steinar Sagen, Tore Sagen og Bjarte Tjøstheim er NRK P13’s svært populære radioverter, og deres spalte «Postkasse Postkasse Postkasse» er blitt et show der du kan stille spørsmål om alt du lurer på.
Hvor: Union Scene
Når: Onsdag 16.10 kl 19


Kongen befaler!           

 TV-innspilling i Drammen med Atle Antonsen, Ylvis, Siri Kristiansen m.fl., Atle Antonsen og Olli Wermskog leder det stjernespekkede og fysiske showet «Kongen befaler!», et av høstens nye humorprogrammer på TV Norge og Dplay. Bård og Vegard Ylvisåker, Calle Hellevang-Larsen, Maria «Piateed» Stavang og Siri Kristiansen utfordres nårAntonsen inntar rollen som den allmektige hersker. Han deler ut absurde praktiske oppgaver og utfordringer som de andre humoristene må løse på mest mulig kreativt og effektivt vis. Noen oppgaver har blitt filmet på forhånd og vises for aller første gang, andre oppgaver må de løse på scenen der og da. Alt må løses helt på egenhånd og komikerne aner ikke hvordan de selv eller motstanderne deres har klart seg før de samles disse kveldene i Drammens Teater for å se på resultatet sammen.
Hvor: Drammens Teater
Når: 14. oktober, 20. oktober, 21. oktober, 22. oktober og 28. oktober, kl 17.30 og 20.


Union scene for barn

Groovy konsert for hele familien. Konserten «Du og jeg og vi 2-3-4» er en forestilling med mange spennende karakterer og utfordringer. Barna tas på et musikalsk eventyr som samtidig skal lære dem kunsten å klappe på 2 og 4! Vi blir kjent med Fru Rosenstrøm som planlegger å rane banken, Regnskyen som er tissatrengt og Rotta Ronny som er lei av kebab og drømmer om sushi dagen lang.
Musikerne Ellen Brekken, Julie Falkevik Tungevåg og Elisabeth M. Nesset spiller på alt fra elbass til vaskebrett. Passer fra 3 år.
Hvor: Union Scene
Når: Lørdag 12.10 kl. 12


Løvelørdag med Camilla Otterlei

Lesestund og forfattermøte. Camilla Otterlei (f. 1980) bor i Drammen og er utdannet kunstner og tekstforfatter. Hun har skrevet en rekke barnebøker samt ungdomsromanen «Selma og Louise» og bildeboka «Kunsten å møte en bjørn».
Lesestunden er basert på boka «Kunsten å møte en bjørn», og passer for barn fra ca. 3 år og oppover.
Hvor: Øvre Eiker bibliotek
Når: Lørdag 12.10 kl. 12


Festival: Figur i Fossekleiva

Festival med forestillinger hver dag, workshops, festivalcafé, festivalbuss og utstilling.
«Da sagtennene sang»
Skyggeteater for hele familen.
Når: Søndag 13.10 kl.13


«Doubles»
Cecilie Schilling og Ivar Antonsen holder en konsert utenom det vanlige.
To uinviterte gjester dukker opp, og Cecilie og Ivar får møte sine alter ego.
Dette er konserten du ikke bør gå glipp av! For voksne.
Etter konserten er det gratis utendørs flammeshow med Burning Ambitions.
Når: Fredag 11.10 kl.19.00

Joe 5
(Duda Paiva)

Et fantastisk solo show fra et av verdens ledende figurteaterkompanier.
Møt Joe 5 – et neomenneske med oppdrag å redde verden. En framtidsvisjon inspirert av cyberpunk med dans og visuell poesi du ikke har sett makten til. For voksne.
Når: Lørdag 12.10 kl.18.00

Intronauts (Green Ginger)
Sci-fi om personlige renholdere, såkalte Intronauts. Dette er mennesker i miniatyr som injiseres i kroppen for å drive nødvendig vedlikehold.
Forestillingen er inspirert av sci-fi filmer og fyrt opp med absurd visuell komikk og innovativt figurteater.
For voksne tenåringer og barnslige voksne.
Når: Søndag 13.10 kl.15.00

Birder (Rooftoptiger)
Møt framtidens fugler! En musikalsk forestilling fra et forskningslaboratorium.
For voksne og barn over 6 år. Gratis buss fra Fossekleiva kl.15.30 via ByLab til Ebbestadhallen og tilbake etter forestilling
Hvor: OBS – vises i Ebbestadhallen
Når: Lørdag kl.16.00


Inn i det ukjente
Grøsserteater i en campingvogn. Ta med venner eller kolleger. 20 minutter du ikke vil glemme. MERK! Kun fem plasser på hver forestilling. Billetter MÅ forhåndskjøpes på nettsiden.
Café Jebsen har åpent under hele festivalen.  
Når: Hver dag, se  spilleplan http://www.figurifossekleiva.no/inn-i-det-ukjente
Hvor: Fossekleiva Kultursenter


Fredagsverksted
Øvre Eiker bibliotek ønsker velkommen til fredagsverksted med Marianne og Eva Beate. Det vil være forskjellige hobbyaktiviteter hver fredag utover høsten. De fleste aktivitetene vil være avsluttende hver gang. Verkstedet krever ingen forhåndspåmelding, og det er gratis å delta.
Hvor: Øvre Eiker bibliotek, Hokksund
Når: Hver fred
ag kl. 14.30-16.30

Foreldrekafé
Biblioteket er et ypperlig sted å være hvis man er hjemme med baby eller små barn. Tilgjengelig stellerom, god plass til barnevogner, ammekrok og egen lokalmatkafé, Evas Hage.
Hvor: Nedre Eiker bibliotek, Mjøndalen
Når: Hver torsdag kl. 11.00


Eventyrstund på Biblioteket     
Britt, Kristin, Kari, Hilde og Mari står klare til å fortelle spennende eventyr igjen denne høsten! Kom og hør bukkene Bruse kjempe mot trollet, Askeladden prøve å vinne halve kongeriket, og dvergene gi Snøhvit et sted å bo.Passer for alle barn fra 3 år. Barnehager melder seg på ved å ringe biblioteket i byen på tlf.: 32 04 54 11 eller sende e-post bibliotek@drmk.no
Hvor: Drammens­biblioteket
Når: Onsdager kl. 10.30 og 11.30, og søndager kl. 12.00Tyrkerne – 50 år i Norge

Ordføreren åpner fotoutstillingen «Tyrkerne – 50 år i Norge» vises på torget utenfor Drammensbiblioteket. Utstillingen er lagd av Byarkivet, Grafisk senter og Interkultur i i samarbeid med Det tyrkiske trossamfunn i Drammen og Omegn, Tyrkisk kultur- og aktivitetsforening, Kulturell kvinneforening, Anatoliaforerning i Nedre Eiker, Tyrkisk Samlar Kulturforening Drammen, Det Islamske Kultursenter i Drammen, Tyrkisk Samlar Barn- og ungdomsforening, Norges Göynemlilier Forening, Drammens Tyrkiske Islamske menighet, med støtte fra den Tyrkiske ambassaden, Turkish airlines og Buskerud Fylkeskommune. Utstillingen åpnes av ordfører Tore Opdal Hansen, og det blir også musikalske innslag.
Hvor: Drammens­biblioteket
Når: Åpning søndag 13.10 kl. 16


Buskerud
kunstsenter:  Sidsel Palmstrøm.

På Buskerud Kunstsenter presenterer Sidsel Palmstrøm nye arbeider, hvorav ett er laget spesielt for kunstsenteret og tilpasset stedet. Her er tau av naturfiber satt sammen med andre grunnleggende materialer som tre og stein. Gjennom disse møtene oppstår koblinger som åpner for refleksjon omkring temaer som det bestandige, det flyktige, om kraft, makt og avmakt. I forbindelse med utstillingen lanseres også publikasjonen «TEKST OG TAU». Etter å ha arbeidet med tau som materielt utgangspunkt for installasjoner og skulpturer i noen år, var Palmstrøm nysgjerrig på hvordan blikket og tanken på denne basale tingen i verden, altså tauet, kunne se ut i et annet menneskes hode.
Hvor: Buskerud Kunstsenter
Når: Tirs til fre kl. 11 –15
Lørdag og søndag: 12 –16


Gulden kunstverk

«Epilog» med Bjørnulf Dyrud og Roar Kjærnstad.
For ett år siden valgte Dyrud og Kjærnstad å utfordre og konfrontere, seg selv og hverandre, med en målsetting om å skape noe nytt sammen.
Hvor: Gulden Kunstverk, Steinberg, Nedre Eiker
Når: Onsdag–søndag kl. 12-17

«Verdsettelse», kunst­utstilling med Arne Paus
og Aino Jensen

Sjelden utstilling med Arne Paus, nestor i norsk figurativ maleri og glasskunstner Aino Jensen. Paus tok sin utdannelse ved Kunstakademie Düsseldorf og Statens kunstakademi. Han debuterte på Høstutstillingen i 1966. Gjennom 1960-, 70-, og 80-årene arrangerte Paus sammen med blant andre Karl Erik Harr og Odd Nerdrum en serie utstillinger under tittelen «Romantikk og realisme». Jensen arbeider med fuset glass, og har med sin ovn som gir opp mot 900 grader mulighet til å smelte glass og skape flotte kunstverk innenfor skulptur, relieff og brukskunst.
Hvor: Gulden Kunstverk, Steinberg, Nedre Eiker
Når: Onsdag–søndag kl. 12.00-17.00


Jøran Flos Vestlandet i Galleri Athene

Jøran Flo tilhører den klassisk-figurative stilarten, men har også en fot innenfor det litt mer moderne i kraft av sine særdeles livfulle naturskildringer og evig tidløse mennesker i landskap. Nettopp gjennom en delvis bruk av non-figurative teknikker får han sine vakre landskap til å bli så gnistrende av liv, og hans mennesker opptrer i en litt annerledes kontekst enn det som er vanlig innen det klassisk-figurative.
Med utdannelse fra Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og Statens Kunstakademi har Jøran jobbet som aktiv kunstner i over 35 år, og hatt utstillinger på blant annet Galleri Bi-Z, Gulden Kunstverk og Galleri Amare samt kollektive utstillinger i inn- og utland. Kunstneren er tilstede på åpningen. Enkel servering med kake & champagne og konsert.
Hvor: Galleri Athene
Når: Åpning lørdag 12.10 kl. 14, konsert kl. 16. Åpent ons-søn kl. 11–17.


Drammens Museum
Lychepaviljongen: Drammen Kunstforening utstilling 2019

«Fra da til nå og alt forandres». To generasjoner kunstnere stiller ut ved Drammens Museum sommeren 2019, far og datter Ragnar Olaf Hauge og Iselin Linstad Hauge.
I utstillingen viser begge egne nye arbeider, og noen verk som går i hverandre i et samarbeid.
1900-tallet! Gjenstander
for det moderne livet
Denne utstillingen vil vise kunsthåndverk, kunstindustri og industriell design fra slutten av 1800-tallet og fram til vår egen tid, med gjenstander fra museets samling. Dette er gjenstander som har brakt ny form inn i hjemmene på 1900-tallet.

Faste utstillinger/
samlinger: Gjenstander for livet. Nøstetangenrommet. Det faste galleriet.
Hvor: Drammens Museum
Når: Ma.–fr.: 11–15. Onsdag: 11–20.
Lø.–sø.: 11–17
fossekleiva
Møt kunstnere i arbeid
Maria Benestad, Marit Wiklund og Kikki Hovland har atelierer her. Du kan se en av deres installasjoner i Fossekleiva kultursenters åpningstider fram til 17. november.
Hvert menneske er en verden. Grefsrudleiren 1940–1951
Grefsrud leir ble etablert av den tyske okkupasjonsmakten i 1940 og ble benyttet til forlegning av soldater. Leiren ble etter 2. verdenskrig brukt til oppbevaring av krigsfanger og senere som en barnekoloni for jødiske barn.
Fossekleiva kultursenter og Berger museum har åpent hver lørdag og søndag kl. 12.00–16.00.
Café Jebsen har åpent hver tirsdag–søndag kl. 11.00–19.00, hver uke–hele året.


Tyrkiske dager i Drammen

Folkefest når femti år med tyrkisk innvandring feires.
Liveshow med musikk, dans og konkurranser på torgscenen Bragernes torg lørdag fra kl. 12-18

Eiker arkiv

Eiker Arkiv er et lokalhistorisk arkiv for Øvre Eiker og Nedre Eiker.
Arkivet er et samarbeid mellom Eiker Historielag, Øvre Eiker kommune og Nedre Eiker
kommune.
Hvor: Kanselliet på Solberg Spinderi
Solbergveien 20C, Solbergelva

Når: Torsdager kl. 18-21
og fredager kl. 8-14