Nyheter

- Helt unødvendig

DRAMMEN: Drammen kommune åpner for permittering av ikke-
streikende lærere. Ap og Utdanningsforbundet synes lite om praksisen.

- Her synes jeg kommunen sender et veldig uheldig signal til sine ansatte lærere. Det er klart det kan se ut som om Drammen kommune utnytter situasjonen, bare for å spare penger, sier gruppeleder i Drammen Arbeiderparti, Masud Gharahkhani.

Betinget varsel

Onsdag morgen ble det kjent at kommunen varsler mulig permittering av ungdomsskolelærerne som ikke er tatt ut i streik. Dermed uttalte fylkesleder Anne Lise Søgnen Heien i Utdanningsforbundet til NRK at kommunen med dette signaliserer at de heller vil spare penger enn å sørge for et godt tilbud til elevene.

I en pressemelding benektet kommunen at så var tilfelle. I stedet presiseres det at permitteringsvarselet er betinget, og bare ble sendt ut i tilfelle streiken ble trappet opp ytterligere. Om også barneskolene ble rammet kunne det bli vanskelig å finne gjøremål til lærerne som ikke hadde blitt tatt ut i streik, het det i pressemeldingen.

Nok å gjøre

Heien var ukjent med ovennevnte pressemelding, til hun fikk den tilsendt fra Dagsavisen Fremtiden. Dette til tross for at meldingen starter med å understreke at hennes kommentar om at Drammen kommune nå vil spare penger på streiken, er feil.

- Det er jo positivt at de sier de ikke er ute etter å spare penger. Men jeg synes det er veldig lite heldig at de kobler videre opptrapping av streiken opp mot permittering av lærere på denne måten. Det er klart det er behov for lærerne i «Norges beste skole». Om ikke annet kan de jo for eksempel drive kompetanseutvikling, eller få unna andre oppgaver de sjelden får tid til ellers. Om man spør lærerne selv er jeg sikker på at de kan foreslå en hel masse gjøremål de gjerne skulle gått løs på, sier Heien.

Frykter permittering

Gharahkhani og partifelle Nicoline Bjerge Schie er enige om at kommunens pressemelding bare var et forsøk på å bortforklare permitteringsvarselet, etter at det ble kjent at både KS, Utdanningsforbundet, flere politikere og lærerne selv uttrykte stor misnøye med denne praksisen. En av lærerne som kan komme til å bli permittert er Andreas Arntsen, som jobber ved Marienlyst skole.

- Jeg er organisert i Tekna og ikke tatt ut i streik. Jeg har foreløpig ikke mottatt noe varsel om permittering, men frykter jo det kommer. Det må da være bedre om de lar meg bidra på en annen skole så lenge - enn at jeg skal måtte gå ledig og trygle Nav om penger. Det er jo uansett det offentlige som lønner meg, påpeker Arntsen.

Statlig styring

Gharahkhani mener konflikten mellom lærere og KS nå har gått så langt, at det er behov for større tiltak - om tiltroen til arbeidsgiver skal forbedres. Han etterlyser nå handling fra regjeringens side.

- Det var veldig positivt at Buskerud fylkeskommune nylig sendte en uttalelse til KS der de ber dem om å imøtegå lærernes ønsker, men når situasjonen er så fastlåst som den er begynner det å bli på tide at staten kommer på banen. sier han.

Ønsker innspill

- Det har kommet mange løfter og store ord om skolen fra regjeringshold, men resultatene er uteblitt. Det må nå legges til rette for at lærerne får være lærere igjen, uten å måtte være både vaktmestere, helsesøstre, psykologer, organisatorer og byråkrater samtidig, mener Nicoline Bjerge Schie.

I arbeidet med å utforme nytt partiprogram for Drammen Ap inviterer nå disse to til åpne samråd om en rekke sentrale områder. Drammensskolen blir tema for møtet 25. september.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen