Det er ikke småtteri Drammen Filmklubb begir seg ut på, når de utover høsten skal hedre tidenes beste skuespillere. Først ut er selveste Marlon Brando – i filmen som betød hans definitive gjennombrudd: «A Streetcar Named Desire» – mot Vivien Leigh.

Hedrer de største

Lederen i Drammen Filmklubb mener høstprogrammet er det reneste kinderegg av fordeler.

 

– Først og fremst er det tre soleklare grunner til å følge med på disse visningene: Hvis du er det minste opptatt av film, eller noensinne ser på film, vil du få enda mer igjen ved å møte opp her. Vi prøver alltid å ha en innledning som setter filmen i en sammenheng – og dess mer du lærer dess mer er det å glede seg over. Også får du sett filmer du ellers ikke ville sett. Store kunstverk. Dessuten er det jo veldig hyggelig å se film sammen med andre entusiaster da. Kanskje får man diskutert litt også, ler filmklubbleder Rune Tøndell.

Selv har han naturligvis satt av tirsdagskveldene helt fram til jul, for da viser klubben film på Kino City.

Klassikerne

Høstsemesteret er denne gangen viet skuespillerne, og dermed venter litt av en kavalkade med store klassikere. Første sjanse er allerede førstkommende tirsdag – med Marlon Brando i «En sporvogn til begjær».

«Kan man tenke seg noen annen skuespiller enn Marlon Brando som Don Vito Corleone i Gudfaren? Eller en annen enn Jack Nicholson som R.P. McMurphy i Gjøkeredet? Eller Robert De Niro i Taxi Driver? Eller Meryl Streep i Sophies valg?», spør filmklubben på sine nettsider. Ved å gå gjennom disse filmene ønsker de å vise akkurat hva som gjør de store stjernene til de aller største.

Magisk

Drammen Filmklubb har rundt 100 medlemmer og er en høyst aktiv klubb, som viser rundt 40 filmer i året. I tillegg har de også egne visninger av typiske kultfilmer – på Centralen på Union – hvilket Tøndell kaller: «Litt mer råkk n’ råll». Utekino har det også blitt i sommer. For noen år siden ble de kåret til Årets filmklubb.

Blant lederens egne favoritter utover høsten er både «Chinatown», «Hvem er redd for Virginia Woolf» og «Livet er vidunderlig».

Tøndell forklarer Fascinasjonen slik:

– Det er en kombinasjon av bilder, bevegelse, design, teater, musikk og litteratur. Det inneholder alle andre kunstformer samtidig – klart det før eller siden berører oss alle sammen.