Nyheter

Haugfos junior tilbake i byen

Uka før den nyutdannede journalisten Peder Haugfos starter i NRK P2 som vikar og som spaltist i Fremtiden, hjalp han sin far Jens å rydde hyllene i antikvariatet for siste gang.

– Trist. 90 prosent av bøkene er sendt til en kollega i Trondheim, noe ble med ham hjem. Men nettsiden fortsetter å leve, opplyser Haugfos junior om avviklingen av Drammen Antikvariat før helgen. Han vokste opp blant bøkene før farens antikvariat flyttet fra barndomshjemmet i Nybyen til Tollbugata, men er ifølge seg selv langt fra noen lesehest.

Samisk og drama

– Nei, jeg tror jeg leser mindre enn andre 23-åringer. Påvirkningen har nok tatt andre former, smiler han. For kulturformidling har definitivt fått en stor plass i den unge drammenserens liv, fra starten i barneteater og Den norske operas barnekor, via en interesse for samisk kultur som gjorde ham landskjent da han som 12-åring stilte ut sin egen samiske samling. Utdannelsen rommer et års dramalinje på St. Hallvard VGS i Lier, inspirolinje på Drammen VGS og naturfoto på Agder folkehøgskole, før bachelorgraden ved Høgskolen i Volda som ble avsluttet i vår. Legg til arbeidserfaring som barne-tv-programleder, stuntreporter i Petre, tekno-dj og en humoristisk spalte i gratisavisen Natt og Dag, så aner du bredden i Haugfos' gnistrende energifelt.

LES OGSÅ: Peder klar for Slottsfjell-festivalen

– Minner om fri

– Som student merket jeg etter en stund at jeg var med på absolutt alt. Jeg spilte i revy, hadde TV-program, spilte i band og var plutselig daglig leder i studentvisa. Etter hvert spisset jeg det noe, og ble «bare» ansvarlig redaktør i student-TV.

Flere av hans egne inspirasjonskilder er journalister og underholdningsprofiler med både humor og musikk som hjemmebane, som Erik Solbakken, også han Volda-utdannet.

– Mine artistintervjuer er både fjas og underholdning, de kan være satiriske og ha skråblikk, beskriver Haugfos.

Sammen med ni studiekamerater opprettet han like godt et eget produksjonsselskap, «Fanteriet», med ambisjon om å utvikle mer egenskapt innhold også utover tradisjonelle medier. Idet studieåret ebbet ut, satt imidlertid Haugfos med flere spennende muligheter på hånden, og starter denne uka hakket mer seriøst som vikar i P2-programmet «Spillerom». Fra høsten av venter forvaltning av det ferskeste innen norsk musikk i Petres «Urørt», og før det rekker han litt festivaljobbing.

– Det minner jo veldig om fri, repliserer han på spørsmål om han ikke skal ha litt ferie etter fullført skolegang.

– Men jeg må nok på fjellet noen turer innimellom, det er der jeg henter energi. Noe ambiencemusikk på øret, og gå noen timer alene... sier han.

Feil vei i Drammen sentrum

Blefjell er «nærmest og deiligst» når han er i Drammen, mens Sunnmørsalpene av naturlige årsaker har vært førstevalg de siste årene.

Framover deler han tilværelsen mellom en leilighet på Lambertseter i Oslo, og barndomshjemmet i Drammen.

Hvordan er det å se Drammen utenfra, slik eksillivet åpner for?

– Det slår meg hver gang jeg kommer hjem at Drammen egentlig ikke er noe for folk mellom 18 og 30. Og som faren min mener jeg at sentrumsutviklingen går feil vei. Jeg har ikke lappen og brenner for sykkelbyen Drammen, oppsummerer Haugfos.

LES OGSÅ: – Det hender jeg tømmer kontoen fordi jeg finner et klenodium

Temaer han ser for seg å komme innom som spaltist er Drammens kulturelle eksport, gjerne i form av store personligheter. Dessuten byutvikling og kulturjournalistikkens manglende prioritet, særlig sammenlignet med sport.

– Kulturjournalistikken kritiseres med rette for å være en heiagjeng, og det er lett å la seg «lure» av folk man intervjuer slik at man blir et lanseringsverktøy.

På hvilken måte passer du på å ikke bli mikrofonstativ?

– Jeg synes det skrives for lite om hvordan bevilgninger følges opp. Men jeg har ikke jobbet mye med det feltet selv ennå, sier den nyklekkede spaltisten og journalisten.

LES PEDER HAUGFOS' FØRSTE SPALTE I DAGSAVISEN FREMTIDEN HER.

Mer fra Dagsavisen