Nyheter

Har ikke tro på milliardutbytte fra Vardar

Fylkesrådmann Georg Smedhus heller kaldt vann i årene på dem som tror på milliardutbytte etter salget av Nelja Energia.

Bilde 1 av 3

Tirsdag denne uka kom nyheten om at Buskerud-eide Vardar selger Nelja Energia i Estland. Salget av fornybarselskapet, som blant annet har satset stort på vindmøller i Baltikum, vil gi Vardar en inntekt på rundt to milliarder kroner.

Fylkesrådmann i Buskerud, Georg Smedhus legger imidlertid en demper på stemningen for dem som av den grunn tror at fylkeskommunen vil kunne ta ut et milliardutbytte som fylkets politikere står fritt til å disponere.

– Jeg skjønner at folk har høye forventninger, men det er et mye lavere beløp enn salgsbeløpet som kan tas ut i utbytte. Jeg overlater til styret å gjøre jobben, og sikre at Vardars verdier er godt sikret for befolkningen framover, sier Smedhus til Dagsavisen Fremtiden.

Les også: Salg med milliardgevinst for Buskerud

– Langt under halvparten

Smedhus understreker at Vardar sitter på store lån, og at selskapet vil måtte betale tilbake en del av dette når det nå blir et langt mindre selskap som etter salget av Nelja Energia.

– Vardar har som konsern lån, og hvor mye av det som er naturlig å betale når Vardar vil sitte på mindre verdier har jeg ikke oversikt over ennå, men et selskap som har mindre investeringer i utlandet må også ha mindre lån, sier han.

Overfor Dagsavisen Fremtiden vil ikke fylkesrådmannen å utdype hvor mye han mener fylkeskommunen vil kunne ta ut i utbytte fra Vardar etter salget. I en e-post som Dagsavisen Fremtiden har fått tilgang til, som Smedhus har sendt ut til fylkesutvalget, letter han litt mer på sløret:

«Viser til Vardars salg av virksomheten i Baltikum. En betydelig andel av salgssummen vil gå til å betale gjeld i morselskapet (Vardar). Det er derfor høyst uvisst hvor mye som vil kunne tas i utbytte, men det antas at det kun er langt under halvparten av salgsbeløpet som vil kunne tas ut. Hvor mye vi kan ta i utbytte er også avhengig av bankenes krav og betingelser.»

Noe mer vil han ikke si nå.

– Sånn det ligger an nå kan ikke jeg kommentere det. Vi skal gå gjennom selskapet og se hvilken utbyttekapasitet det har, og det må skje gjennom styret i Vardar. Så vil styret komme med en tilordning til generalforsamlingen, og så får vi ta det derfra, sier fylkesrådmannen.

Les også: Vardar går mot strømmen

Størst i Baltikum

Nelja Energia, hvor Vardar fram til salget er gjennomført eier godt og vel 70 prosent, har bygd seg opp til å bli ledende innen fornybar energi i Baltikum.

– Det er den definitivt største produsenten av fornybar energi i Baltikum og ha hatt en fantastisk vekst de siste årene, sier administrerende direktør i Vardar, Thorleif Leifsen

Et selskap hovedsakelig eid av Buskerud fylkeskommune har altså klart å bli størst på fornybar energi i Baltikum.

Les også: Risikerer millionsmell

Avventende politikere

Anne Helene Sandum, gruppeleder i Buskerud Arbeiderparti, ønsker på ingen måte å forskuttere hva hun og hennes parti kan ønske seg å bruke utbyttet fra salget av Nelja Energia til.

– Vi har ikke sett på det ennå. Det er for tidlig å si hvor mye penger det er snakk om. Det er ingen som har begynt å regne på det. Nå må styret i Vardar få gjøre den jobben de har lyst til å gjøre, sier hun.

Rune Kjølstad, gruppeleder for Buskerud Høyre, stiller seg også avventende.

– Det er kalt inn til et ekstraordinært møte i fylkesutvalget som er unntatt offentlighet for å diskutere dette nå, sier han.

Gruppelederen understreker at han tror en stor andel av pengene vil gå med til å betale ned på Vardars gjeld.

– Jeg tror ikke det blir noen bonanza, konstaterer han.

Fra fylkesrådmann Georg Smedhus har politikerne fått en krystallklar oppfordring i den allerede nevnte e-posten:

«Som vi har erfart tidligere er bankene vare på hvilke utbytteforventninger eier har. For å sikre Vardar best mulig vilkår vil jeg derfor oppfordre til at det ikke nå gis noen kommentarer knyttet til utbyttepotensial i media,» skriver han.

Dagens Buskerud-kommuner kommer til å overta Vardar når Buskerud fylke 1.1.2020 opphører å eksistere, men utbyttet må kommunene trolig se langt etter, ettersom de i dag er B-aksjonærer og ikke har noen rett på utbytte. Leder for Fylkesstyret i Kommunenes Sentralforbund (KS) i Buskerud og ordfører i Hemsedal Oddvar Grøthe (Sp) tar ikke det så tungt.

– Det en kjensgjerning at A-aksjonæren bestemmer inntil B-aksjonærene overtar. Slik er det bare, konstaterer han.

Mer fra Dagsavisen