De to Frp-politikerne (t.h.) viste tydelig at de forsto hvordan karene bak Rett Fram Opplevelser AS har kjempet for å kunne gi flere fattige barn følelsen av å bli inkludert, ved å gi dem gode opplevelser. (F.v.:) Ronny Johnsen, Bjørn Johansen, Torkil Åmland og Jørund Rytman. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Har ikke tatt ut lønn på to år

Når hjelperne sliter selv, er lønnsomme råd dyre. Rett Fram Opplevelser ba arbeids- og sosialdepartementet om hjelp.

– Det er veldig tilfredsstillende å skape noe som man virkelig har tro på. Vi har også fått med oss en rekke gode støttespillere innen næringslivet. Men nå trenger både vi som jobber her og bidragsyterne større forutsigbarhet, sier Ronny Johnsen, som startet Rett Fram Opplevelser AS for nesten to år siden.

Formålet er å minske forskjellene mellom barn som vokser opp i fattigdom – og barn som lever i økonomisk sus og dus. Derfor sørger Rett Fram for at også vanskeligstilte barn, kreftsyke barn – og deres familier, får delta på forskjellige aktiviteter, feiringer og ferieturer. Bare i desember arrangerer de 12 julekvelder i lokalene ved Bragernes Torg og totalt skal rundt 600 julegaver deles ut.

Kan søke støtte

All koordinering, kontakt med næringslivet, arrangering, pynting, servering og planlegging gjøres av de to eierne selv; nevnte Johnsen og makker Bjørn Johansen.

– Og fortsatt har ingen av oss tatt ut én krone i lønn. Slik kan det naturligvis ikke fortsette for alltid, påpeker daglig leder Johnsen.

For å fokusere på problemområdene det offentlige sjelden fanger opp, inviterte han representanter for arbeids- og sosialdepartementet til Drammen.

– Vi mener absolutt dere kvalifiserer som sosiale entreprenører. Jeg vil anbefale dere å søke midler fra det offentlige, og nå har regjeringen også firedoblet bevilgningene til slik virksomhet, råder Jørund Rytman (Frp) fra buskerudbenken, som har med seg Torkil Åmland (Frp), statssekretær for arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Har livets rett

– Dette er et ganske nytt felt – og det er imponerende hva dere har fått til – helt uten offentlig støtte. Om dere skulle støte på noen hindringer videre i søknadsprosessen, ønsker vi å høre fra dere. For vi ønsker å få på plass systemer som ivaretar mangfoldet, fastslår Åmland.

Han presiserer hvor avhengig offentlig sektor er av frivillige organisasjoner og sosialt entreprenørskap, men verken han eller Rytman kan love Rett Fram noe støtte.

Johnsen er likevel fornøyd med avklaringene. Han ønsket uansett å bevise at det ikke behøves noen stor og dyr organisasjon, der store deler av donasjonene går med til administrasjon, for å drive med veldedighet. Nå som han vet at Rett Fram har livets rett, er han klar for å søke om støtte.

– Jeg håper virkelig de får hjelp til å sikre videre drift, for her kan man være trygg på at pengene kommer dit de skal. Her er ingen sleipe telefonselgere, bare to ildsjeler, konstaterer butikkeier Karina Kolsrud, som kommer innom rett etter politikerne.

Nylig donerte hun en hel dags omsetning fra klesbutikken i Slemmestad til Rett Fram Opplevelser.