Lars Mamen reiser rundt i Buskerud for å se om bedriftene i byggebransjen holder seg til loven.

Har besøkt 157 bedrifter i år – stanset arbeidet hos 59 av dem

Svart arbeid, luselønn, manglende sikkerhet og ren organisert kriminalitet. Det nye verneombudet for byggebransjen i Buskerud har allerede fått mye å henge fingrene i.

 

Tømrer og tidligere Rødt-leder i Drammen Lars Mamen har nylig blitt regionalt verneombud for byggebransjen i Buskerud.

– Det er mange som virkelig spekulerer på å ta inn svart arbeidskraft, sier han til Dagsavisen Fremtiden, som han tar imot på sitt kontor i Folkets Hus i Drammen.

Tredelt sektor

Mamen mener byggesektoren har blitt tredelt, med firmaer som forholder seg til lover og regler, firmaer som tar snarveier, for eksempel i forhold til sikkerhet og arbeidsforhold, og firmaer som er tvers igjennom kriminelle, og som har forgreininger over i organisert kriminalitet, prostitusjon og narkotikasalg.

Som verneombud har han støtt på nok av lov- og regelbrudd også i Drammen.

– Det var en som hadde folk boende inne hos seg på byggeplassen. De ble bedt om å holde seg inne der, sier han, og understreker at dette var fordi de som jobbet var tvunget til å gjemme seg, slik at det ikke skulle bli oppdaget at byggingen var ulovlig.

Mamen understreker at de mest alvorlige formene for kriminalitet ikke er noe han støter på daglig.

– Jeg vil ikke si at det er helt svart. Ser du for eksempel på Drammen sentrum og byggeplassene der, er det bedrifter som setter pris på at jeg kommer på besøk, selv om det kan være noen feil, sier han.

Les også: – Det er visse folk du ikke legger deg ut med

59 av 157

Så langt har han måttet stanse arbeidet på over en tredjedel av byggeplassene han har besøkt. Av de 157 bedriftene Mamen har besøkt så langt i år, har han måttet stanse arbeidet hos 59 av dem.

– Jeg kan jo ikke akseptere at folk står på tak og arbeider uten sikring, konstaterer han.

Hyttebygder

Han peker på hyttebygdene nord i fylket, blant annet i Hallingdal, som verstinger når det gjelder sosial dumping og usikre arbeidsforhold.

– Der foregår det mye å ikke være stolt av. Mye av dette er åpen kriminalitet, og noe av det går mer på å spekulere i å ikke følge arbeidsmiljøloven, sier han.

Utenlandske aktører

Noen av de verste aktørene i byggebransjen er utenlandske.

– Av en eller annen grunn er det mange litauere som opererer her i Buskerud. Blant dem er det flere som jobber under nesten føydale forhold hjemme hos sjefen, og som er livredde for å få post fra oss i postkassa hjemme og må få seg en hemmelig postboks.

Juks med lønnsslipper er en av taktikkene kriminelle bedrifter bruker for å omgå arbeidsmiljøloven.

– Jeg har opplevd at arbeidere får lønnsslipper som viser at lønnen er innenfor loven, og som så tvinges til å betale tilbake kontant til arbeidsgiver, forteller han.

I andre tilfeller har han sett at minstelønnen på 185 kroner i timen utbetales for 40 timer i uka, men at arbeiderne gjerne kan jobbe 60 timer uten å få betalt noe som helst ekstra for overtiden.

– Nylig passerte jeg en ganske stor og seriøs bedrift som hadde en arbeidsplass som var helt forferdelig. Jeg gikk inn der og sa at arbeidet måtte stanses til forholdene var forbedret, forteller han. Til tross for besøket, ble kun noen få av forholdene som ble påpekt bedret før byggingen fortsatte.

Mafia

Verneombudet har selv ikke blitt truet i de få månedene han har vært i jobben, men er klar for å ta nødvendige forholdsregler dersom det skulle oppstå truende situasjoner.

– Jeg har ikke møtt på noen trusler, men det har jeg kolleger som har gjort. Hvis jeg får mistanke om at situasjonen kan bli truende, vil jeg ta meg en kollega, for eksempel fra Vestfold, sier han.

Hans kollega i Oslo, Anders Johnsen, har tidligere fortalt Dagsavisen at han skygger unna noen av de verste byggeplassene i sentrum av Oslo.

– Det er visse folk du ikke legger deg ut med. Vi har polsk og litauisk mafia, så er det de kriminelle motorsykkelklubbene som hvitvasker penger i byggebransjen – da buser du ikke bare fram, sa Johnsen.

Flommen av utenlandske aktører inn i den norske byggebransjen har skjedd som følge av åpningen av grensene gjennom EØS-avtalen, påpeker Mame, som slår fast at kapasiteten både hos verneombudene og i Arbeidstilsynet er altfor liten til å virkelig kunne rydde opp i byggebransjen, spesielt i den mørkeste delen.

– Den kriminelle delen av bransjen har nok ikke særlig respekt for verneombud. Der må det helt andre tiltak til.