Nyheter

Har ansatt person for å organisere ansatte på store kjøpesentre

Av de 13 butikkene som måtte stenge på Gulskogensenteret, hadde kun Meny tariffavtale. – Hvis de ansatte hadde blitt skikkelig informert kunne de for lengst ha sikret seg ved å søke jobb andre steder, sier Lena Reitan,i Handel og Kontor.

Bilde 1 av 2

– Jeg synes det er veldig spesielt at Gulskogen senter valgte å kjøre løpet ut som vanlig Black Friday, for så å stenge døra til 13 butikker morgenen etter, sier Lena Reitan, regionkontorleder for Handel og Kontor (HK) Østlandet Sør.

Hun reagerer kraftig på at butikkmedarbeiderne kunne miste jobben – bokstavelig talt – over natta.

– De har jo hatt folk inne til å vurdere hvor alvorlige setningsskadene var, og uansett har de lenge vært kjent med at det var ustabil grunn under senteret. Hvis de ansatte hadde blitt skikkelig informert kunne de for lengst ha sikret seg ved å søke jobb andre steder.

Reitan forteller at blant de 13 stengte butikkene, hadde kun Meny tariffavtale.

– Vi skal sørge for at de ni medlemmene vi hadde på Meny Gulskogen får jobb i andre butikker. Vi hadde noen få medlemmer hos Elkjøp også, men uten tariffavtale er det dessverre ikke mye vi kan gjøre.

Mektige sentra

HK-lederen reagerer også på at mange av de permitterte kun får lønn i 14 dager.

– Med tanke på Arbeidsmiljøloven kan senteret gjemme seg bak at dette er en såkalt uforutsett hendelse. Disse kjøpesentrene har all makt, ikke minst når organiseringsgraden er så lav og de fleste butikkene opererer uten tariffavtale.

Reitan forteller at HK i samarbeid med LO nå har ansatt en person til å opporganisere kjøpesentrene. Fram mot sommeren blir det blant annet fokusert på Liertoppen og Buskerud storsenter.

– Vi prøver også å få inn tariffavtaler i flere butikker, og ønsker å få i gang LO-lag på hvert senter. Problemet i denne bransjen er stor gjennomtrekk og mange deltidsansatte.

Reitan understreker at bare flere tariffavtaler og flere organiserte kan bedre forholdene.

– Det er skremmende hvordan folk forsikrer alt de eier og har, men ikke jobben sin. Dessverre nytter det ikke å organisere seg etter at man har mistet jobben, like lite som du kan forsikre et hus som allerede har brent ned.

Eskalerte brått

Senterleder ved Gulskogen senter Elisabeth Lohk bekrefter at de var kjent med bevegelsene i grunnen under denne spesifikke delen av senteret, men hevder alle berørte parter var informert om dette.

– Vi planla derfor en trinnvis utbedring av forholdene, med oppstart i første del av 2019, slik at man ikke ville behøve å stenge av et så stort område samtidig. Når bevegelsene brått eskalerte, turte vi ikke annet enn å stenge, av hensyn til folks sikkerhet. Når det handler om naturkrefter lar det seg dessverre ikke gjøre å planlegge for alt. Hvorvidt selve bygningen, teknisk sett burde vært bygget annerledes, må noen andre svare for – når vi kommer så langt.

Lohk bedyrer uansett at alle, både fra senterledelsen og butikkjedene, jobber på spreng for å finne best mulig løsninger for alle berørte.

Mer fra Dagsavisen