Engasjert: Anita Fagerheim står i spissen for fakkeltoget i Drammen på lørdag, og håper små og store vil være med på å stoppe pelsdyrnæringen. – Da vi nylig overleverte våre 143 000 underskrifter mot pels lovet landbruksministeren at han at han skulle lytte til folkemeningen, det har han ikke gjort.FOTO: PERNILLE VESTENGEN

Håper å få Høyre og FrP til pelsdemo

Flere lokale partitopper taler når dyrevernorganisasjon arrangerer fakkeltog mot pelsdyrnæringen i Drammen lørdag ettermiddag.

– Det blir heldigvis mulig for folk over hele landet å gå i tog mot pelsdyrnæringen, fastslår Anita Fagerheim, som er NOAHs fakkeltogansvarlige i Drammen.

Fagerheim er med for første gang, men det er andre gang det blir tog i Drammen mot pelsdyrnæringen.

LES OGSÅ: Pelsdyrbonde i Hemsedal lei av hets og trakassering

Ny i NOAH

Fagerheim ble kastet inn i NOAH i sommer, da en haug med hjemløse katter trengte livredning, pass og nye hjem.

– De ble reddet fra et sted hvor katteholdet tok overhånd. Nå har alle blitt chippet, vaksinert, kastrert og sterilisert. NOAHs leder Siri Martinsen, som selv er veterinær, har sørget for den medisinske oppfølgingen av kattene, som nå har fått nye hjem.

Fagerheim har hatt hendene fulle med arbeid for Noah siden i sommer.

– Jeg alltid vært engasjert i dyrevelferd og motstander av pelsdyrnæringen i Norge. Dette er en viktig sak, og jeg ønsker å bidra, derfor er jeg med på å arrangere fakkeltoget i Drammen, forklarer hun.

Håper på avvikling

Sist fredag ble det klart at landbruksminister Jon Georg Dale ikke vil legge ned pelsdyrnæringen i Norge, hva sier du til det?

– Vi i NOAH synes det er tragisk at han kan gå imot anbefalingene fra Mattilsynet, Veterinærforeningen og Veterinærinstituttet. At det skal dreie seg mer om penger enn om dyrevelferd er trist, konstaterer Fagerheim, som sammen med NOAH – og etter hvert mange politiske partier – ønsker å legge ned hele næringen.

– Det er ikke avgjort, saken skal opp i Stortinget også.

Fagerheim er håpefull og forteller at representanter fra både Høyre og Frp for første gang skal holde appeller i fakkeltoget i Oslo lørdag. 

I Drammen blir det appeller ved Ståle Sørensen (MDG), Yousuf Gilani (V), Tonje Evju (Ap) og Nina Haaland fra Hund i fokus.

Til Dagsavisen sa Siri Martinsen, lederen i NOAH, nylig at foreningen er forberedt på å kjempe videre for dyrenes rettigheter helt til burene er tomme.

– Vårt årlige fakkeltog mot pels viser tydelig at engasjementet er både sterkt og varig – i fjor stilte 8.000 mennesker opp, og i år har vi arrangementer enda flere steder – i hele 26 byer. Vi gir aldri opp. Det kan politikerne merke seg først som sist.

Fagerheim håper at Drammen klarer å få på beina en solid demonstrasjon lørdag, i fjor talte toget om lag 100 personer.

Toget går fra Strømsø klokka 17.30, med oppmøte ved jernbanestasjonen, hvor det også selges fakler fra 17.15.

– Ta med kontanter, oppfordrer fakkeltogansvarlig.

– Dette er et familiearrangement hvor folk i alle aldre samles for å vise sin motstand mot pels. Jeg håper vi blir mange i år, avslutter Fagerheim.

elisabeth.helgeland.wold@dagsavisen.no