MINDRE BEKYMRET: Mens Høyre og Ap har erklært Soldiers of Odin for uønsket i Drammen, mener Frps gruppeleder Jon Helgheim de bare driver med guttestreker.

– Guttestreker

Frp-leder Jon Helgheim mener det finnes langt farligere grupperinger enn vikingguttene på ytre høyre fløy.

– Jeg kan ikke skjønne at det skal være noe behov for en gjeng som disse her i byen. Hvis de oppriktig ønsker å gjøre en innsats for en tryggere by kan de heller melde seg som natteravner, sier Frp-leder i Drammen, Jon Helgheim.

Han reagerer imidlertid på at hans politikerkollegaer Fredrik Haaning (H) og Andreas Brandt (Ap) i forrige uke sa til Drammens Tidende at slike folk er uønsket i Drammen.

– Jeg synes det blir i strengeste laget. Dette er bare guttestreker, om enn aldri så feilslått og kunnskapsløst. Det er helt andre og farligere personer og grupperinger de heller burde fokusere på som uønsket i byen, for eksempel ekstreme muslimer og folk som har deltatt i krigshandlinger i utlandet.

Blander kortene

Jon Helgheim er enig i at høy innvandring medfører en økt risiko for visse former for hendelser og kriminalitet.

– Men det er lite av dette i Drammen og det er i hvert fall ikke knyttet til utelivet i helgene. Jeg skjønner at folk kan føle både frustrasjon og avmakt, for eksempel når det legges et asylmottak rett ved siden av barnas skole eller barnehage. Men å patruljere Drammen sentrum lørdag kveld, vil uansett ikke gjøre noe med økt innvandring eller økt terrorfare, mener han.

Helgheim, som flere ganger har vært med politiet ut på patrulje i nattemørket, har med egne øyne sett at det tidligere var en del bråk med østeuropeere som hadde tatt seg en tår for mye – men her synes han Odins soldater blander sammen saker som ikke har med hverandre å gjøre.

– De ønsker sikkert å bidra med noe positivt, men skaper ingen økt trygghet ved å gå rundt og spille tøffe. Voldsstatistikken går nedover i Drammen, og det er ikke behov for en gruppe som Soldiers of Odin, fastslår Helgheim.

Broket fortid

«Denne type «engasjert hvit ungdom» har vi sett mange dårlige eksempler på før. Med sine svarte uniformer og vikingsymboler må de lenger ut på landet med sitt budskap om å skape trygghet», sa stortingsrepresentant for Høyre, Mudassar Kapur, til NTB før helgen.

Han forventet at PST fulgte nøye med på Odins soldater.

Da gjengen for første gang beviselig patruljerte Drammen sentrum natt til søndag, hadde de da også både pressen og politiet på slep.

I forkant av patruljeringen i Tønsberg forrige helg uttalte talsmann Ronny Alte at Odins soldater verken bryr seg med hudfarge eller religion.

«– Vi vil bare at det skal være trygt i byen» , sa Alte.

Han har tidligere også vært talsperson for og med i ledelsen av den islamkritiske protestgruppa Norwegian Defence League og var en periode sentral i Pegida-bevegelsen i Norge.