Nyheter

Grunnkurs i rock

Noen undervisningsopplegg er annerledes enn andre. Med ny trommis fra Honningbarna ga gruppa Sløtface VGS-elever fra Åssiden, Drammen og Lier sine beste tips om å spille ut engasjementet sitt.

Bilde 1 av 6

– Ok, vi vet at dere er på skolen, men for oss er dette en helt vanlig arbeidsdag. Så da trenger vi egentlig at dere lager litt mer lyd!

Vokalist Haley Shea i stavangerbandet Sløtface spiller ikke bare seine konserter på mørke klubber der publikum oppsøker dem: På flere turneer har de også spilt skranglete pønkrock for skoleelever på dagtid. Spennet er stort fra festivaljobber i inn- og utland, og oppvarming for a-ha, til opptredener for innsatte i fengsel og i regi av Den kulturelle skolesekken og Kulturtanken. Det er nok mest i den siste settingen av de instruerer halvt oppmerksomme tilhørere til å komme nærmere scene, respondere med klapping eller fortelle om det indre livet i en rockegruppe anno 2018.

– Vi begynte å spille sammen på videregående, opplyser gitarist Tor Arne Vikingstad. Vokalist Shea skriver tekstene, og gir ungdommene fra Åssiden VGS og Briskeby VGS i Lier en innføring i «hvorfor gidde å spille i band».

Aggresjon og zen

– Jeg liker godt å skrike låtene, så kan vel noen ganger være vanskelig å høre hva de egentlig handler om. Men for meg ble låtskriving en fin måte å skrive på, også om ting som er kjipt. Det er en sunn måte å behandle følelser på, synes jeg – skrive det ned og få det ut av hodet, sier Shea, og forteller at feminisme er et tema bandet gjerne fronter.

Også trommis Tobias Ørnes Andersen tar ordet mellom låtene:

– Det å sette ord på ting er vel og bra. Men noe klarer man ikke helt å uttrykke med ord – da slår jeg det i stedet ut på trommene. Det kan være uttrykk for aggresjon så klart – men også meditasjon. Litt zen på øvingsrommet er bra!

– Band med bra konsept

Endri (18) og Audun (17) er elever ved Briskeby VGS, og har aldri før vært på konsert på Union. De er fornøyd med utbyttet i dag.

– Bra konsept, det de skrev om, sier Endri, som selv hører mest rap og listepop. Det blir ofte toppartistene på VG-lista eller Spotify.

Kompisen Audun er fan av Fifty Cent og Eminem, som han opplevde sammen med 55.000 andre på Voldsløkka i sommer.

– Til og med Erna var der! Det var litt høy lyd, så mye at man kunne få litt hjertebank. Også var det litt stress å spare nok strøm på telefonen for å være sikker på å få filmet Eminem som kom sist, sier han. Foto er en sentral del av opplevelsen, og viser at man har vært med på noe «once in a lifetime».

Musikk overalt

Amanda, Silje og Tine (17) fra Åssiden VGS blir igjen og følger bandets oppfordring om å snakke med musikerne. Selv om de liker musikk, og også kan spille høyt hjemme («men mamma spiller ofte høyere enn meg, særlig når hun rydder»), hadde de aldri hørt Sløtface før.

– Jeg ble overrasket over hvor flink hun vokalisten var! sier Silje.

Hvis de kunne velge headliner selv, ville de dratt på Unge Ferrari, Sean Mendes eller Ariana Grande, sier Amanda. Jentene liker også Jack&Jack.

Emilie (17) liker alt fra Stevie Wonder til AC/DC og sier hun finner musikk litt overalt.

– Jeg har prøvd meg på å skrive, men ikke fått det helt til, sier hun. Praten med Haley Shea inspirerer.

– Jeg spurte om hva som fikk henne engasjert i samfunnsdebatten. Hun sa det hadde startet med forbilder hun så opp til, sier Emilie.

Mer fra Dagsavisen