Drammen

Grå veggers undergang

Som en del av Elvefestivalen skal fem underganger, en husvegg og Parkscenen - totalt 800 kvadratmeter - dekkes av graffiti, street art og samtidskunst.

- Ugangprosjektet er et stunt for å få i gang Drammen som en åpen by, med toleranse for andre måter å uttrykke seg på, sier kunstnerisk leder Eric Ness Christiansen.

Som et bidrag til Elvefestivalen skal fem underganger, en husvegg og Parkscenen dekkes av graffiti, street art og samtidskunst. 24 kunstnere bidrar til prosjektet, de fleste fra Drammen.

- Dette går på tvers av vanlige skillelinjer. Det er sjelden man ser samtidskunst på gata, sier Christiansen.

Les også: Trekker gjester fra hele verden

Grunning

Før prosjektet setter i gang, sørger Christiansen, Jens Petter Sørensen og Odisho Odisho for at undergangen mellom Globusgården og Drammens Museum er grunnet i hvit maling.

- Den veggen holder seg ikke hvit lenge, kommenterer en forbipasserende, eldre dame til en annen.

- Det sier litt. Folk har gitt opp kampen mot tagging, sier Christiansen.

Mange som går forbi, tror de tre kommer fra kommunen for å male over tagging. Flere har spurt om hvorfor de gidder, det kommer jo ikke til å vare.

- «Nei, det kommer sikkert noen og sprayer over i løpet av noen dager», svarer vi.

Og det gjør det. I morgen starter arbeidet med å male opp grå underganger i sentrum, en hvit husvegg på Grønland og Parkscenen.

Gatekunsthovedstad

Husveggen ved politihuset på Grønland skal dekoreres av den nederlandske kunstnerduoen Telmo og Miel. De er berømte verden over, har ofte livets kontraster som tema og blander surrealistiske motiver med fotorealisme. Dermed er lista lagt høyt for de lokale kunstnerne fra Drammen og omegn.

- Vi har sam­let en god gjeng dyktige kunstnere og håper dette prosjektet vil heve det generelle nivået på gatekunsten. Men vi gjør det også for å vise fram hva dette er, og for å gjøre undergangene til et triveligere sted å ferdes, sier Christiansen.

På sikt håper han Drammen kan ta igjen Bergen og Stavanger, og overta tronen som gatekunsthovedstaden i Norge.

Folk er klare

Med malerier på blant annet Aass bryggeri, Brakerøya, Brodalsbygget på Union Scene og Café Grua har Christiansen bidratt til å igjen gjøre gatekunsten synlig i Dram­­men. Etter at Dram­­­­men kommune droppet nulltoleransen for graffiti i vår, har gate­­kunstnerne også fått en egen vegg øverst i Gjetergata. Ifølge Christiansen har graffitikunstnerne bare fått positiv respons fra dem som har passert veggen i Gjetergata.

- Så jeg tror folk er åpne for dette prosjektet nå.

- Du er ikke redd det blir bråk da?

- Nei. Det er alltid noen som hater alt, men jeg regner med at de aller fleste ser hvor positivt det blir med skikkelig utførte veggmalerier. Du kan jo se på veggen på andre siden, sier Christiansen og peker på en grå vegg med spredt tagging.

- Den er fra nulltoleranse-tida.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen