TESTET: a-ha spilte for rundt 600 mennesker på lille Union Scene i Drammen. Det er bandets siste øving før Rock in Rio 27. september, byen der de spilte for 198.000 i 1991. FOTO: KATRINE STRØM

Gøy på øving

Det var den kvelden a-ha, 500 fans fra Oslo til Sør-Amerika og hundre lokale drømmere smeltet sammen i Drammen.

De siste dagene har forbipasserende langs elva forbi den gamle fabrikkbygningen tidvis stanset opp utenfor og spisset ører. Er det ikke..? Onsdag kveld kunne kanskje noen av dem oppleve å få satt sammen løse brokker av gammel storhet til perfeksjonert popkunst, dersom de da hadde konkurrert om billetter enten på Oslo City eller Unions hjemmesider.

– Det er den beste lydkvaliteten jeg har opplevd på Union noensinne, sa Kai Gustavsen, festivalsjef på Kongsbergjazzen fra sin plass på galleriet.

Skjerper seg

– Erfaringsmessig skjerper vi oss først når vi spiller for et publikum. Morten foreslo til og med en gang at vi skulle ha med oss publikum med rundt på turné, sa Magne Furuholmen mellom to låter, og fikk et smil av vokalisten. Replikkene satt løst og kom på norsk, og det var lett å tro på at de følte seg like hjemme som om man stakk innom kjelleren deres en kveld mens de fremdeles bodde hjemme. Så ulikt var det kanskje heller ikke – i salen var Morten Harkets gamle far, som jobbet på Drammen sykehus og skaffet autografer til kollegers barn da sønnen slo gjennom.

– Vi pleide alltid å være på sykehusets juletrefester i Drammen, minnes Gunvald Harket, Mortens bror, til Dagsavisen Fremtiden.

Har Morten forandre seg mye siden den gang?

– Ja, det ville være feil å si nei. Men han har beholdt det som var viktig å beholde, sier Harket og følger søsteren Ingunn fra den sommerlige bakgården og inn.

Nødt til å ta fri

Spanske Carlos Macia var på jobb i Belfast da han ble klar over den sjeldne muligheten: Å få være med a-ha inn i deres kanskje mest familiære setting, nemlig prøvespilling foran brødre, søstre, venner og blodfans som ham selv. Til daglig lager han kostymer til tv-serien Game of Thrones, men som så ofte før var det bare å gå til sjefen og forklare hvorfor han må ha fri på kort varsel. Som leder i det spanske og latinamerikanske fan-forumet har han bladd opp for 22 a-ha-konserter totalt, de fleste med overnatting og reise.

– Broren min kjøpte "Hunting High and Low" da den kom, og jeg hørte den nesten i stykker, sier Macia. Og av de 22, kan ingen måle seg med stemningen han fant på konserten i Drammen.

– Amazing. Da gjør det ikke så mye at jeg må sove på busstasjonen i Oslo i natt og stå opp tidlig for å rekke flyet hjem!