Nyheter

Godset for gutta

Mangeårig Liungen-spiller Gunn Nyborg var en av verdens beste kvinnelige fotballspillere på 80-og 90-tallet. 25 år senere kan hun nesten ikke tro at likestillingen ikke har kommet lenger også her.

Bilde 1 av 3

– Da det tok av på slutten av 80-tallet, skjedde veldig mye på kort tid, men senere har det stagnert helt. De norske damene var helt i verdenstoppen i en 10-årsperiode, men så har vi ikke klart å henge med på utviklingen nedover i Europa. Alle storklubbene med kvinnelag har gått langt forbi oss, og det får de nå positive effekter av i hvert enkelt land – og internasjonalt, sier Nyborg (58), som synes det er veldig skuffende at en klubb som Strømsgodset fortsatt ikke vil satse på eget kvinnelag.

Nyborg skapte historie da hun spilte samtlige av Norsk Fotballforbunds 110 første kvinnelandskamper på rad og scoret 20 mål.

Hun tok uoffisielt VM-gull i 1988, var EM-finalist i 1989, og EM- og VM-finalist i 1991.

I 1994 mottok Nyborg prisen Order of Merit, FIFAs høyeste utmerkelse. Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal er eneste andre nordmann som har fått utmerkelsen. Kun én annen kvinne har fått den noensinne.

Etter flere år i utlandet, gjorde Nyborg i 1999 comeback som veteran på Liungens topplag. Her ble hun i seks sesonger og var også spillende trener og spillerutvikler. Senere har hun blant annet vært trener for Norges landslag kvinner U-23.

Lite svar å få

– I snart alle andre klubber er det i dag nesten utenkelig ikke å ha både gutte- og jentelag, sa Inger Grimm, som i sin tid tok initiativet til å starte et Jenter 2002-lag i Skiold, til Dagsavisen framtida i februar.

Hun oppfordret Strømsgodset til å tenke på alle småjentene, som stiller trofast opp på alle hjemmekamper iført godset-drakta, men som selv bare kan drømme om å få spille med den.

Da avisen spurte hvorfor Strømsgodset nylig utsatte sin planlagte kvinnesatsing på ubestemt tid, svarte styreleder Trond Esaiassen: «Vi må ta hånd om det vi har, og kan derfor ikke prioritere nye ting.»

Heller ikke sponsorene, som betaler betydelige summer til Godsets samfunnsprosjekt, er særlig lystne på å snakke om manglende kvinnesatsing.

– Jeg synes ikke det er åpenbart at jeg som sponsor skal ha noen formening om det, sier Trond Åsheim i Union Eiendom.

Men hva tenker du om at Godset drar på skolebesøk med guttenes store idoler – men uten noe tilsvarende for jentene?

– Jeg synes de burde hatt et kvinnelag, så langt kan jeg strekke meg, svarer Åsheim.

Arne Riis i Strøm Gundersen strekker seg litt lenger.

– Når du sier det sånn så er jeg jo helt enig. Jeg skal faktisk ta det opp med dem.

Fortsatt en kamp

Når fotballgutta ved toppidrettslinja i Drammen tas med på trening med SIF-proffene, blir fotballjentene værende på skolen. Skal de spille på toppnivå må de reise langt av gårde, hver dag – etter skolen.

– Jeg synes det er helt forferdelig, sier Gunn Nyborg.

Hun vet bedre enn de fleste at Norge har gått glipp av mange store fotballtalenter på kvinnesiden, grunnet mangelen på klubber som vil satse på dem.

– Vi hadde flere gode spillere på Liungen, men den lange reiseveien for å kunne trene på toppnivå gjorde at de ga opp. Nå sier alle klubbene med kvinnelag, at dette bare har vært positivt – at det skaper bredde og mer interesse fra flere sponsorer. Det tar litt tid å bygge opp et godt lag, men det er billig – og gir mange gevinster.

Hun tror Strømsgodsets treghet må skyldes holdninger.

– Kvinnefotball har alltid vært en kamp – og det er fortsatt vanskelig på klubbnivå her hjemme. Mens storklubber som Manchester United, Real Madrid og Juventus har innsett at dette er en del av framtida. Når Godset fortsatt ikke vil innse det samme, tyder det på at det sitter noen i styrer og stell som kunne trengt en real holdningsendring. Ellers bør de byttes ut med folk som faktisk er interesserte i å drive utviklingen framover.

Ifølge Nyborg mener nå også Fotballforbundet alle klubber bør ha et tilbud til kvinner.

– Og vi har et godt utgangspunkt her i Norge. Kvinnelandslaget presterer jevnt over bedre enn herrene. Og nå er de kvalifisert til VM igjen. Selv om de ikke er helt i verdenstoppen, slik de var på 90-tallet, kvalifiserer de seg jo stort sett til både OL og VM hver gang. Dette burde ikke være vanskelig, mener hun.

Mer fra Dagsavisen