Hilde Lengali fra Hurum stilte som utfordrer til vervet som kvinnelig talsperson for Miljøpartiet De Grønne. Hun ble ikke valgt. FOTO: NTB SCANPIX

Glad for oppvasken i MDG

Hilde Lengali mener den åpne striden i ledelsen er bra for Miljøpartiet.

Lørdag skulle landsmøtet til Miljøpartiet De Grønne velge nye talspersoner. Like før valget ga Rasmus Hansson beskjed om at han ville stille sin plass til disposisjon hvis ikke Une Aina Bastholm ble valgt som hans kvinnelige makker.

Bastholm var innstilt av valgkomiteen, mens Hilde Lengali fra Hurum stilte som motkandidat. Hun likte ikke Hanssons ultimatum.

– Måten det ble gjort på er et demokratisk problem. Det er lov å si hvem man foretrekker, men det er et demokratisk problem å si hvem man ikke vil samarbeide med, sier Lengali.

Les også: Hansson beskyldes for truende lederstil

Press på ledelsen

Mens Bastholm jobber som rådgiver på Stortinget og er vara for Hansson, har Lengali markedsført seg som grasrotas kandidat. Hun fikk 58 stemmer mot Bastholms 142.

– Jeg har hele tida visst at folk stemmer etter valgkomiteens innstilling. Det er helt uvanlig at noen som ikke er innstilt blir valgt, men jeg har oppnådd noe som var veldig viktig for meg, sier Lengali.

– Jeg ville ha mer åpenhet og inkludering. Partiet har vokst fort, og det har vært stort fokus på å få saker fram, og litt for lite på å bygge organisasjonen internt. Dette har bidratt til å sette press på ledelsen i disse spørsmålene.

– Kunne det blitt et annerledes utfall for deg uten Hanssons ultimatum?

– Jeg vil ikke spekulere i det, men det var en udemokratisk måte å gjøre det på, svarer Lengali.

Ryddet opp

Hansson hadde ingen motkandidat, men 67 delegater stemte blankt da mannlig talsperson skulle velges. Dagen etter unnskyldte han seg overfor landsmøtet:

– Dere burde fått vite dette på en klarere måte og i god tid. Sånt skal ikke skje om igjen, sa Hansson ifølge NTB.

Lengali mener dette viser at ledelsen har tatt signalene fra landsmøtet på alvor.

– Nå har vi fått ryddet opp, og det er bra for partiet, sier hun.

Les også: En utfordrer fra grasrota