Provosert: Marianne Johansen fra Drammen har fulgt med på Jan Hanvolds gjøren og laden siden 1981, og synes fint lite om hans praksis. I Brennpunkt-dokumentaren «Pengepredikanten» kom det fram at Visjon Norge har fått inn 1 milliard siden 2001 – mye fra minstepensjonister og trygdede. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

– Gjør Hanvold overflødig

Hun mener flere «mainstream»-kristne må ta tydelig avstand fra Jan Hanvolds praksis.

– Hva får du av Hanvold og Visjon Norge, som du ikke får andre steder, spør Marianne Johansen.

Læreren er en av fire personlig kristne privatpersoner, som har undertegnet dagens leserbrev i Dagsavisen Fremtiden om Jan Hanvold og Visjon Norges praksis.

Les også: Breva frå predikanten

Les også: Slettet av Hanvold

Ingen trenger betale avlat

For nylig sendte Hanvold ut håndskrevne brev til nåværende - samt en del av TV-kanalens tidligere bidragsytere og ba om mer midler til driften. I sitt innlegg påpeker de fire hvordan de alle kjenner til familier som sliter, fordi et familiemedlem føler seg forpliktet til å gi – og det grundig over evne – til TV-pastoren og hans team.

– Han rekrutterer blant lett påvirkelige, ensomme, rusavhengige – og folk på leting etter samhold og mening, og selger helse, frelse og bønn for penger. Et konsept som gikk ut på dato allerede før reformasjonen, sier Johansen.

Hun er klar på ingen skal behøve å betale avlat i dag, og mener at alle «mainstream»-kristne må ta avstand fra Hanvolds praksis.

– Så lenge de ikke gjør det, forbeholder jeg meg retten til å mistenke dem for å være sympatisører, sier Johansen.

Følge eget råd

Hun synes flere kristne også burde engasjere seg i å oppfylle behovene TV-kanalen i dag tilfredsstiller hos mange. Hun tror nemlig de færreste av kanalens bidragsytere vil lytte til fornuft, til det har de investert for mye penger, håp og krefter.

– Det sies at Hanvolds TV-sendinger når 100.000 mennesker – hvorav mange sosialt og geografisk isolerte kristne. Jeg foreslår at vi kristne i stedet begynner å besøke hverandre. Hvis 10.000 kristne tok oss litt av 10 eldre og isolerte hver, ville vi gjort Visjon Norge overflødig. Så kan Hanvold heller følge sin egen oppfordring; om at det å gi til Vår herres sak gir ti-, hundre- eller tusenfoldig velsignelse tilbake på egen konto. Dermed skulle jo også pensjonen være i boks.

Noen som trenger det

Selv om hun ikke tror det nytter, ønsker Johansen likevel å oppfordre Visjon Norges givere til heller å gi penger til noen som virkelig trenger det.

– Ved å gi til Hanvold bidrar man bare til å opprettholde grådighetskulturen de har bygd opp, konstaterer hun.

Dagsavisen Fremtiden har vært i kontakt med Jan Hanvold, som sier følgende:

– Jeg har ingen kommentar til hva disse menneskene måtte tro eller mene. Vi lever alle i et fritt samfunn. Ha en fortsatt fin dag.