Annonse
Foto: Privat

– Gjesping er viktig

– Det viktigste er faktisk å gjespe. Å strekke seg så lang man er, og å gjespe.

Annonse
Fremtiden

Hvem: Marianne Magelssen (53)

Hva: Sykepleier, foredragsholder og forfatter.

Hvorfor: Tirsdag holder hun foredrag på Klinikk Bedre Helse i Solbakken i Drammen.

 

Hva handler foredraget ditt om?

– Det er satt sammen av tematikk fra de to bøkene mine, og handler om hvordan de riktige verktøyene, som allerede ligger i oss, som gjesp, snakke sant, aksept, oppmerksomhet, og takknemlighet, kan hindre stagnasjon og hjelpe oss med stressreduksjon. Stagnasjon stjeler livskraft og mening, og verktøyene opprettholder bevegelsen. Når vi har bevegelse i følelsene, tankene og kroppen tåler vi mer, vi blir mer levende.

Bøkene dine «Pust for livet» og «Kjære Gud kommer du snart, det er så rotete her?» kan du fortelle litt om dem?

– Begge handler om å ta lederskap i eget liv, egen helse og stressnivået vårt. Litt stress i seg selv er ikke farlig, vi trenger ofte det for å bli kreative og energiske, men det er stresset som setter seg fast, som vi bærer med oss gjennom dagen og inn i natten, det er den som ikke er sunn. Hva skjer i kroppen når vi puster fullstendig, og hva skjer i kroppen når vi stresser? Hvordan kan vi bruke vår bevisste pust i stresshåndtering? Jeg er opptatt av de ressursene som ligger i kroppen. Den siste boken er skrevet i en slags romanform, og er en fortelling om hva som skjer når en hendelse treffer ubearbeidet sorg, om sjalusi, om offerrollen og viktigheten av å være vennlig mot seg selv, basert på mine egne opplevelser.

Hva er tilbakemeldingene du får?

– Jeg får mange gode tilbakemeldinger fra folk som kjenner at verktøyene mine virker, for eksempel å sette ord på egne følelser. Vonde følelser, skyldfølelse og skam er ensomt å gå rundt med, så det å kjenne at man ikke står alene, slipper litt taket, er godt å oppdage for de fleste. Den siste boka var vanskelig å skrive, og jeg brukte masse krefter på å forstå, men drivkraften var at jeg hadde lært noe, og det måtte jeg dele.

Hvorfor har stressmestring og coaching blitt så populære temaer tror du?

– For det første har vi tid til det, mange opplever mangel på mening, det er mye som fungerer, men mange opplever likevel litt tomsinn. Og så har vi all støy som vi er utsatt for, og mange opplever å bli syke av stress.

Har du et par kjappe tips her?

– Det viktigste er faktisk å gjespe. Å strekke seg så lang man er, og å gjespe. Får man ikke til en naturlig, så ta en late-gjesp, og kroppen kommer inn i en avslappet modus. Det beste er å la flere gjesp komme etter hverandre.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Broken open av Elizabeth Lesser.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med barna mine, og å være ute i naturen, det gir mye glede og jeg har alltid vært glad i det.

Hvem er din barndomshelt?

– Astrid Lindgren og hennes forståelse av livet, gjennom bøkene.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har sluttet med det, motgiften er å være vennlig med seg selv.

Er det noe du angrer på?

– Jeg er lei meg for at jeg aldri fikk snakket med moren min om de vanskelige tingene før hun døde. Jeg manglet styrken og motet.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– Med Christian Mikkelsen fra Underholdningsavdelingen, det er jo så sunt å le.

Annonse