Bjørn Ringstad. FOTO: ELISABETH HELGELAND WOLD

Gikk selv gjennom isen

NAVN I NYHETENE: Bjørn Ringstad (58), skog- og naturforvalter i Drammen kommune, ber folk utvise stor forsiktighet når de ferdes på vannene i marka.

Hvordan er isforholdene på vannene i marka nå?

- Nå er det forferdelig dårlig. Vi fikk jo snøen sent og Glitrevassdraget har aldri hatt så stor vannstigning - det er mye vann i Finnemarka. Der bekkene renner inn og ut blir det mye bevegelse i isen, og da blir isen veldig dårlig. Det ser så flott ut når det snør, med en hvit og fin snødyne, men man vet ikke hva som er under.

Hvor mange kilometer skiløyper blir kjørt opp i Drammen hver vinter?

- Vi prepper om lag 160-170 kilometer løyper - likt fordelt på begge sider av byen.

Hvor mange av disse krysser vann?

- I Drammen krysser løypene faktisk ikke et eneste vann. Alle løypene går rundt, på grunn av sikkerheten. I Lier går løypa over Løken/Vrangen, der er det ikke mulig å preparere rundt.

Hvordan kontrolleres sikkerheten?

- Vi har to varianter: Enten tradisjonelt isbor, som fiskere bruker, og det andre er å bruke motorsag med sverd. 30-35 cm tykk is og over regner vi som sikkert for vanlig publikum. Isen blir dårligere jo nærmere våren man kommer.

Hvordan skal man forholde seg når man kommer til et vann?

- Ikke gå ut på isen hvis ikke kommunene har kjørt opp traseene på vannet, det kan være livsfarlig. Jeg har selv gått gjennom isen - på Tjuvtjern mellom Tverken og Skimten. Jeg gikk gjennom med løypemaskin i 70-åra, og måtte hoppe ut i isvannet. Løypemaskinen ble liggende på bunnen, men det var heldigvis ikke så dypt.

Tar folk sjanser?

- Ja. Folk går på ski over usikker is og jeg har sett unge skøyteløpere bare et par tre meter fra åpen råk. Folk viser liten aktsomhet.

Hva er det beste med jobben din?

- Jeg har en relativt fri jobb - jeg er ute når det er fint vær og inne når det er stygt. Jeg blir ofte stoppet nå jeg er ute på skitur i helgene, alle skal prate. Kona blir helt frustrert, men det er veldig hyggelig, da. Så jeg går mest med hodelykt om kvelden.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

- ABC-boka jeg fikk på Vestbygda barneskole i Spikkestad - av frøken Lie. «Femmila: Skisportens manndomsprøve» av Thor Gotaas er den siste jeg har lest. Men jeg er ingen lesehest.

Hva gjør deg lykkelig?

- Det er å oppleve den absolutt stillhet, hvor bare naturens lyder er til stede.

Hvem var din barndomshelt?

- Det var Gjermund Eggen.

Hva misliker du mest ved deg selv?

- Jeg er litt utålmodig og i perioder en dårlig lytter.

Hva gjør du når du skeier ut?

- Da tar jeg en tur på byen og tar kanskje et glass for mye.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

- Jeg gikk mot utbygging av vannkraftverk i Altaelva, da jeg var ung rebell. Og ved invasjonen av Tsjekkoslovakia gikk jeg i tog med far i Oslo. Jeg er glad for at folk kan bruke demonstrasjonstog for å vise sitt syn, det er flott med vårt demokrati.

Er det noe du angrer på?

- Det er nok ting jeg gjerne skulle ha usagt og ugjort, men jeg velger å se framover.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

- I disse OL-tider med den norske langrennsledelsen og bedt dem behandle Northug likt med resten av laget!