Voksnes høye forventninger til barn gjør det vanskelig for dem å danne et realistisk bilde av hva de kan oppnå, mener forfatter Camilla Otterlei. I høst gir hun ut ungdomsromanen "Selma og Louise". FOTO: KATRINE STRØM

- Gi unga litt slækk

DRAMMEN: Voksne er for opptatt av å få ut barns potensial, mener forfatter Camilla Otterlei. Hennes svar er 30 kilo godteri og en roadtrip uten lappen.

- Barn er tilpasningsdyktige og ønsker å tilfredsstille omgivelsene. Jeg frykter at de i større grad enn før enten gir opp og detter ut, eller at de driver på så hardt at de kjører seg selv i veggen, sier forfatteren og skåner verken foreldre eller lærere.

Vi snakker om «Selma og Louise», hennes første ungdomsroman, men absolutt ikke første granskende blikk inn i en «ung voksen»-verden. Femtenåringen Hildegard hater tilværelsen med en masete mor og en far som alltid er opptatt av noe annet enn henne, og når den bråmodne fosterkusinen Selma kommer på besøk fra Bergen, trår hun over en terskel. De to legger ut på tur - i morens bil.

 

- Gjør det slutt

I dagene etter at Lene Marlin snakket ut om sin opplevelse av å plutselig leve «noen andres liv» har mange lettet sitt hjerte og fått satt ord på den vonde opplevelsen av å miste seg selv.

- Er du for selvkritisk, har du en indre stemme som hele tiden sier at du leverer for dårlig. Hadde det vært kjæresten til venninna di som sa noe sånt, ville du anbefalt henne å gjøre det slutt. Men når den dårlige kjæresten er deg selv, er det ikke så lett, sier Otterlei.

- Hvordan opplevde du selv å være ung tenåring?

- Jeg var nok en flinkis, og tror jeg var ganske perfeksjonistisk i forhold til hvem jeg ville være, sier forfatteren.

 

Vil gi mer slipp

Otterlei er selv mor til to.

- Jeg tar meg selv i å ønske at min åtteåring skal drive med noe meningsfylt - kanskje sjakk? Eller judo? Men spør jeg ham, vil han aller helst være sammen med vennene sine, sier Otterlei.

Hun har bestemt seg for å gi mer slipp - om ikke annet så som et forsøk.

- Voksne bør ta et skritt tilbake og gi dem litt slækk. Hvordan skal de ellers få et realistisk bilde av hva de kan få til, hvordan de kan se ut, og hva de kan få ut av et døgn? Vi voksne vet at det første som ryker, er tiden med venner, sier Otterlei.

Uansett hvor mye man vet at damene på bildet er retusjert, vil man sammenligne seg, tror hun.

- Og du vil alltid tape.

 

30 kilo karameller

Bildet av de to kreftene - den ene som vil gasse, og den andre som vil bremse - har fulgt Otterlei i forfatterskapet.

- Du behøver jo begge. Men det må være en balanse: Har du for mye selvkontroll, trenger du å åpne opp og ta inn, sier hun om de to karakterene hun stiller opp mot hverandre.

Underveis i arbeidet med boka har hun brukt en ung niese som konsulent, og også latt andre jenter lese biter av teksten. Når hun så har spurt om de vil lese videre, har suget etter mer gitt et vink om at hun er på rett vei. God respons fikk også helgens slippfest i Bergen.

- Jeg hadde kjøpt 30 kilo fruktkarameller, og ungene gikk amok da de skjønte at jeg ikke kom til å begrense dem, ler hun, og lover at det er mer igjen til lørdag.

Hun har også tatt med familien på bilturen hun lar jentene i boka foreta.

- Alle har vel sittet sånn og kikket ut av vinduet på det som passerer forbi. Det er jo litt slik livet også kan fortone seg.

katrine.strom@dagsavisen.no