Nyheter

– Gi blaffen i andre

– Det er nødvendig å ta oppgjør med patriarkalske skikker. Jeg synes utviklingen går veldig tregt fordi kvinnene ikke klarer å stå samlet og heller ikke støtter hverandre. Havva Ince forteller hvorfor hun ikke lenger heter Cukurkaya.

Havva Ince heter ikke lenger Cukurkaya.

Navn i nyhetene: Havva annonserte eget navnebytte på Facebook. Høyre-politikeren og friluftsentusiasten sluttet tidligere i år med hijab. Nå bytter hun ut eksmannens navn med morens navn, for å bryte med det hun kaller en «rar praksis».

Hva ligger bak navnebyttet ditt? Fortell hva du har tenkt om det?
– I vår kultur tar kvinner mannens etternavn ved giftermål, noe jeg egentlig aldri har vært helt enig i. Jeg vil endre denne rare og patriarkalske praksisen. Etter et ekteskapsbrudd er det vanlig å gå tilbake til pikeetternavnet men her velger jeg å gå en annen vei. Jeg har bestemt meg for å bære mammas pikeetternavn av flere grunner. For det første ønsker jeg å være med på å endre denne rare og patriarkalske praksisen og fordi jeg har større tilknytning til min mor enn min far. En annen grunn er at mammas etternavn holder på å bli borte da hun ikke har en like stor familie som far. Med dette valget ønsker jeg samtidig å ære mamma og vise henne min takknemlighet for at hun alltid har stått ved min side.

Hvor stammer navnet Ince fra?
– Navnet Ince er min mors pikeetternavn og hennes nåværende etternavn da hun også er skilt.

Er det nødvendig med et oppgjør med patriarkalske skikker? Eller klarer vi oss fint med de vanene og gamle tradisjonene som tyrkiske familier tar med seg hit?
– Ja, det er absolutt nødvendig å ta oppgjør med patriarkalske skikker. Jeg synes utviklingen går veldig tregt fordi kvinnene ikke klarer å stå samlet og heller ikke støtter hverandre. Det er mange kvinner der ute som sitter fast i en del kjønnsrollemodeller mot sin egen vilje fordi visse ting i samfunnet er fortsatt sterkt mannsdominert og vanskelig å komme seg ut av. Det gjelder ikke bare det tyrkiske miljøet men flere andre kulturer. Mange av våre tradisjoner er en berikelse mens andre er unødvendige og kan like gjerne erstattes med nye.

Det ser ut som du har en frigjøringsprosess på gang, blant annet markerte du at du sluttet med hijab. Hva er ditt ønske for kvinner med tyrkisk bakgrunn i Drammen?
– Gi rett og slett blaffen i andre. Tør å være dere selv og vær åpen for det dere mener og ønsker. Ikke la andre forme livet deres. Stol på dere selv og ta egne avgjørelser for eget liv og stå for det uansett hva det vil koste.

Har du snakket med andre kvinner med tyrkisk bakgrunn som ønsker å gjøre det samme? Hva tror du andre med samme bakgrunn tenker om det?
– Da jeg luftet tanken med andre i familien og noen nære venner var det delte meninger om det. Noen vil holde fast ved tradisjonene og mener det er unødvendig. Jeg tror noen vil igjen komme med beskyldninger som jeg ikke vil kjenne meg igjen i men det er greit.

Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Orhan Pamuk sin bok «Snø» har betydd mye for meg.

Hvordan tilbringer du sommeren?
– Sommeren tilbringer jeg i Tyrkia med min nye kjæreste, hans sønn og mine to barn. Vi har tilbrakt noen dager i Istanbul, Alanya og nå befinner vi oss ved Svartehavet, grensen til Russland. Her er det flott og frodig natur og deilig sol og strand så langt øye kan se. Jobber samtidig litt når jeg finner anledning, da jeg i år er ansvarlig for DNTs store «kom deg ut»-dagen i september.

Hva gjør deg lykkelig?
– Kjærligheten, våre felles barn og tida vi tilbringer sammen gjør meg lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?
– Mamma, fordi hun var en utrolig sterk og selvstendig kvinne.

Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg sliter noen ganger med å si nei. Det sliter meg ut.

Hva gjør du når du skeier ut?
– Drikker kald coca cola sammen med ostepops og ser på TV.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Mot kvinneundertrykking.

Er det noe du angrer på?
– Nei, jeg har en holdning som jeg liker veldig godt og det er at jeg tar lærdom av alt jeg gjør og ser på alt som en livserfaring.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Med Recep Tayyip Erdogan. Jeg har noe ros og ris jeg så gjerne ville overrekke.

Les også: Med hijab og fiskestang

Mer fra Dagsavisen