Ganske barnslig sjøl

Camilla Otterleis nye bok handler om det å være et kattemenneske blant alle hundemenneskene, som bare logrer og går i flokk.

– Utgangspunktet for boken var at jeg fikk et bilde av Simone, som er rundt 10 år gammel, i hodet. Hun sto ute i skogen – og ventet på noen, forteller Camilla Otterlei.

Forfatteren fra Aronsløkka i Drammen har begått flere barne- og ungdomsbøker, men sier hun aldri har hatt mindre kontroll over handlingen enn i denne siste; «Katt savna».

– Hovedpersonene gjør jo så mye rart, sånn at historien tar så mange uventa retninger. Det synes jeg er veldig morsomt – for det gjør det så spennende å skrive.

Otterlei innrømmer at hun ofte sitter og humrer og ler når hun skriver.

Som når Simone må spise frokost alene, fordi mamma som er kunstkurator har reist for å ordne med en utstilling i Mexico, og finner ut at det er på tide at kongen tar affære – og bestemmer at nå må hun faktisk få et kjæledyr.

– Jeg er nok ganske barnslig sjøl – og ler og koser meg veldig med barna mine. Også får jeg ofte nye ideer når jeg overhører barn snakke sammen. Så kan jeg dykke ned i det – og skru det til litt. Det er veldig gøy, synes Otterlei.

Neppe noen kidnapper

I «Katt Savna» handler det om Simone, som ofte føler seg litt utafor og aleine. Hun liker ikke å følge flokken og bare gjøre som alle de andre hele tida. Også ønsker hun seg veldig en egen katt.

En dag får hun en lapp der det står: «Møt meg på stien eter skolen».

– Hun vet ikke hvem den er fra, men tenker at selv kidnappere vet at etter skrives med to t-er, så hun går likevel, forklarer Otterlei.

Og det er her bildet hennes kommer inn, av Simone i skogen – som venter på noen hun ikke vet hvem er.

– Det er den rare gutten Peter, som alltid går med ullgenser, som dukker opp. Han sier han vil vise henne noe og setter av gårde inn i skogen. Simone vet ikke helt om hun har lyst til å bli med, men følger etter likevel.

Godkjent av datter (10)

Otterlei forteller at de ender i Peters besteforeldres hus. Han bor hos dem – og i kjelleren har han en hemmelighet. Det er en påkjørt katt, skadet men i live.

– Så må de finne ut hva de skal gjøre. Kanskje katten blir bra igjen? Eller må de prøve å ta den til dyrlegen? Men da kan Peters bestefar oppdage dem og avlive katten – for han synes ikke katter er nyttige dyr.

Mer vil ikke Otterlei røpe av handlingen, men sier boken kan egne seg som høytlesning for barn ned i fem- seksårsalderen – og oppad kanskje til rundt 12-årsalderen.

«Jeg trodde den skulle være kjedelig, men så var den faktisk kjempespennende», lød det i hvert fall fra Otterleis 10 år gamle datter – som fikk testlese.