Nyheter

Gamle rekorder knuses: 17 tropedager så langt i år

Sommeren 2018 knuser stadig nye rekorder. I år alene har det vært flere tropedager enn i de foregående fem årene.

Bilde 1 av 5

Værrekordene står ikke bare for fall denne sommeren: de blir knust. For Drammens del har det aldri blitt målt så mange tropedager – altså dager hvor temperaturen når 30 grader eller mer – som i år. Hele 17 dager har det blitt så langt denne sommeren.

Det er allerede over dobbelt så mange som den forrige rekorden fra 2014. Den gangen krøp kvikksølvet over 30 grader åtte ganger i løpet av året.

– Fra 1966 til 2003 ble det registrert 52 tropedager i hele den perioden på Marienlyst i Drammen, mens på den nye stasjonen på Berskaug fra 2004 har det allerede vært målt 48 tropedager, opplyser klimavakt Ketil Tunheim ved Meteorologisk institutt.

Fredag krøp termometeret opp til 33,8 grader. Det var en tangering av varmerekorden fra målestasjonen på Berskaug. Varmerekorden for Drammen er fra 3. august 1988, fra den gamle værstasjonen på Marienlyst. Den gang ble det målt 35,0 grader.

Flere varmerekorder slått

Men det er ikke bare antall dager over 30 grader som er eksepsjonelt denne sommeren i Drammen – og i resten av Norge. Også andre rekorder står for fall: forrige junirekord fra målestasjonen på Berskaug var på 32 grader, fra 2007. 3. juni i år ble det satt ny rekord: 32,9 grader. I mai ble det målt den nest høyeste temperaturen som er målt på Berskaug. Nå er også varmeste julidag tangert, med 33,8 dager.

Når det gjelder gjennomsnittstemperatur er det rekord både i mai, i juni og så langt i juli.

– I mai i år ble det målt 15,8 grader. Det er tre grader over den forrige høyeste middeltemperaturen som ble målt i 2016. I juni i år var middeltemperaturen 18,5 grader. Det høyeste som var målt før det, var 16,9 grader i 2007. Hittil i juli har det så langt vært 21,8 grader i snitt, og den gamle rekorden var 20,9, sier Tunheim til Dagsavisen Fremtiden.

Rekordlavt grunnvann

Det er ikke bare værrekordene som står for fall denne sommeren: det er også rekordlite grunnvann nå.

– Målestasjonen Tisleifjord på grensen mellom Oppland og Buskerud har aldri hatt så lav grunnvannsstand i juli måned som i år, siden målingene der startet i 1961. Stasjonen kan betraktes som representativ for grunnvannsituasjonen i Buskerud og Oppland, opplyser hydrolog Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidirektorat.

Også i elver og bekker er det svært lite vann om dagen. Drammenselva har normalt en vannføring på rundt 300 m³ per sekund. Nå er den nede i 106 m³/s. I mai var den for øvrig på nærmere 800 m³/s.

Det er imidlertid ingen vannkrise i drammensregionen.

– Vi er ikke i nærheten av det på noen som helst måte. Nå er vannet 1,30 meter under høyeste regulerte vannstand, og vi har hjemmel til å senke Glitre med inntil ti meter. Hvis vi nå skulle være så uheldige at vi får en ekstremt tørr høst, vil vi etter all sannsynlighet begynne å kjøpe vann fra Asker og Bærum vannverk så ikke magasinet går for langt ned, sier Jarle Skaret i Glitrevannverket som forsyner drammensregionen med vann.

Mer fra Dagsavisen