Nyheter

– Frykter Union kan bli utleieskall

Aps Arve Vannebo er bekymret etter at tre nøkkelpersoner har sagt opp jobben på Union Scene.

Bilde 1 av 2

Drammen kommune har hatt lønnsomhetsfokus i fordeling av støttemillioner. Nå vil politikerne se nøyere på kulturen de faktisk får igjen.

Tirsdag vedtok bystyret et nytt årshjul for driftsavtaler med kommunens kulturaktører. Alle som mottar mer enn en million i året i støtte, kan bli gjenstand for debatt i komiteen for kultur, idrett og byliv ved årlig fornyelse. Selve eierskapet skal fremdeles forvaltes av formannskapet.

– Det har ikke med mistro å gjøre, men administrasjonen har hittil forvaltet kulturen på vegne av det politiske miljøet. For å sikre mer fingerspitzgefühl ønsker vi mer kontakt med og kontroll med hva som foregår hos aktørene som mottar store beløp fra kommunen, sier komitéleder Fredrik A. Haaning (H).

LES OGSÅ: Tre ledere sier opp på Union

Bekymret

Arve Vannebo (Ap) sitter i formannskapet og mener inntjeningskravet tilsynelatende har forpliktet kommunens kulturaktører mer enn det kulturpolitiske, som i hans øyne har vært vagt. Han kjenner til uroen i Drammen Scener AS som Dagsavisen Fremtiden skrev om tirsdag, og minner om at Union har egne historiske føringer.

– Med de statlige oppstartsmidlene fulgte det et krav om å fremme flerkultur, lokalt kulturliv og å være en profesjonell produserende scene, sier han.

– Jeg er bekymret når tre sentrale folk slutter. Blir det stadig mindre rom for å drive egenproduksjon, forsvinner litt av formålet.

Vannebos frykt er at Union opphører å være kultursenter og blir et utleieskall.

– Da blir det ikke møteplassen det burde vært, sier han.

Opptatt av "softwaren"

Haaning deler ikke frykten, men tror det tas riktige grep.

– Man har jobbet i mange år for å få de to kulturene i teateret og Union til å samhandle, og det har så vidt jeg har skjønt ikke lyktes så godt. Jeg vet det er et fokus hos ny daglig leder, og det skal ikke vi legge oss bort i. Det vi er opptatt av er innholdet, eller «softwaren» om du vil.

I det pågående arbeidet med Drammen Scener ligger det i kortene at det må gjøres driftsmessige endringer, mener han.

– Verken teaterkvartalet eller Union skal bli kun konferanse, men det skal være det også. Klarer man ikke å få driften til å gå rundt med dagens tilskudd, må man endre. Om det fører til at noen finner på noe annet å gjøre, så få det være, sier Fredrik Haaning (H).

"Union-ånden"

Nina Tollefsen går fra jobben som avdelingsleder for Union og event- og konferanseleder i Drammen Scener AS til Oslo-firmaet Sensum.

Hva er det viktig å passe på når politikerne skal rydde opp for å unngå «motstridende forventninger fra kommunen» som tilskuddsyter og eier?

– Jeg ønsker at man fortsatt tar på alvor at det er "Union-ånden" jeg selger. Så spennende og fint! sier folk, når de ser at vi har beina godt plantet på murgulvet. Det håper jeg inderlig ikke forsvinner. Vi må fortsatt ha den identiteten, jeg skulle ønske folk vistste hvor mye det brukes, også i konferansene. Sjelen og hjertet i bygget får masse tilbakemeldinger også fra de kommersielle leietakerne, sier Tollefsen, som understreker verdien av forutsigbar inntekt slik utleie gir.

Balansen mellom kulturprogram og eksterne leietakere har fungert slik at kulturbooking veier tyngst på kveldstid og i helger.
– Vi har sagt nei til noen festmiddager og helgeeventer. Og i år er det få julebord, fordi vi har mange konserter. Det er også helt i orden, mener hun:
– Man må se helheten. Cluet er miksen.

– Må tørre å se på fusjonen

Kulturmotsetninger mellom de to store scenene i kulturhuset Drammen Scener har tidvis blusset opp siden fusjonen i 2009.

– Vi må tørre å se på hvordan vi har innrettet kulturen her i byen, når vi nå åpner for diskusjon som vi gjør gjennom en kulturplan for byen, sier Andreas Brandt (Ap) i bystyrekomiteen for kultur og byliv.

Også en reversering tilbake til et Union som selvstendig scenehus?
– Det ville vært spesielt om vi ikke ser på den største kulturaktøren i byen. Målet er å få mest mulig kultur ut av bevilgningene, på den måten som treffer flest, sier Brandt.

Også Friluftsmuseet

Også Brageteateret og Drammens Museum er tilskuddsmottakere som vil bli sett i kortene.

– Dette er en viktig kulturpolitisk sak, ikke minst for Friluftsmuseet, sa Brandts partikollega Sølvi Brandt Bestvold i et innlegg i bystyret tirsdag.

Mer fra Dagsavisen